Biden, Obama ve Clinton’ın New York’taki bağış toplama etkinliğinde Gazze tepkisi

Biden, Obama ve Clinton’ın New York’taki bağış toplama etkinliğinde Gazze tepkisi

ABONE OL
14:43 - 29/03/2024 14:43
Biden, Obama ve Clinton’ın New York’taki bağış toplama etkinliğinde Gazze tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden, Demokrat selefi Barack Obama ve eski Başkan Bill Clinton, dün yıldızlarla dolu bir bağış toplama etkinliğinde biraraya geldi ve Beyaz Saray’ın Gazze krizini ele alışını güçlü bir şekilde savundu. Ancak protestocular, bu renkli etkinliği kesintiye uğrattı.

Air Force One uçağıyla, Obama ile birlikte New York’a gelen Biden, Clinton ile birlikte “The Late Show” programı sunucusu Stephen Colbert’in moderatörlüğünde ikonik Radio City Music Hall’da binlerce davetlinin önünde bir tartışmaya katıldı.

Organizatörler, Biden’ın bu etkinlikte yeniden seçim kampanyası için 25 milyon dolardan fazla bağış toplandığını açıkladı.

Ancak bağış toplama etkinliği, devasa oditoryumundaki protestolar ile noktalandı; katılımcılar birkaç defa ayağa kalkarak, Biden’ın Gazze’de 30 binden fazla insanın ölümüne neden olan Hamas savaşında İsrail’i desteklemesine atıfta bulunarak bağırdı. Bir katılımcı “Yazıklar olsun sana Joe Biden!” diye bağırdı.

Obama ve Clinton, Gazze krizine, Beyaz Saray’da olmanın siyasi gerçeklerini vurgulayan bir başkanlık perspektifi sundular.

Bir başkanın hem İsrail’i desteklemesi hem de Filistinliler’in gıdaya, tıbbi malzemeye erişebilmesi ve gelecekte bir devlet kurulabilmesi için mücadele etmesi gerektiğini söylediler.

Obama, “Bu yalnız bir koltuk,” dedi. “Başkanlığın gerçeklerinden biri de çok fazla neşe ve güzelliğin yanı sıra dünyanın, çok fazla trajedi ve acımasızlık da barındırmasıdır”, diye ekledi.

İnsanların bu kararlarının masumca alındığını hissetmek istemesinin anlaşılabilir bir durum olduğunu belirten Obama, “Ancak bir başkanın böyle bir lüksü yoktur” dedi.

Tiyatronun içindeki bir protestocu Obama’nın sözünü kesince eski başkan karşılık verdi: “Sadece kendiniz konuşup, karşıdakini dinlememezlik edemezsiniz. Diğer tarafın yaptığı da bu.”

İki eski başkan ayrıca Biden’ın, ulusal anketlerde düşük puan alan ekonomi konusundaki tutumunu da savundu.

Clinton, Biden’ın ekonomik rakamlarının Trump yönetimini önemli ölçüde geride bıraktığını söyleyerek, “Ben skor tutmaya inanırım. “Amerika için iyi oldu ve bir dönemi daha hak ediyor” dedi.

Etkinlikten önce üç liderin konvoyu, İsrail’in Gazze’de Hamas’la yaptığı savaşa karşı gösteri yapan yüzlerce protestocunun yanından geçti. Protestolar, 2020’de Biden’a oy veren genç seçmenin ve yenilikçilerin, 7 Ekim’deki Hamas saldırılarına verdiği yanıtta İsrail’e verdiği sadık destekten dolayı öfkeli olduğunun bir başka işareti.

500 bin dolarlık biletler

Etkinlikte Queen Latifah, Lizzo, Ben Platt, Cynthia Erivo ve Lea Michele gibi müzisyenler sahne aldı. Yüksek bağış yapan kimi katılımcılar ünlü fotoğrafçı Annie Leibovitz tarafından üç başkanla fotoğraf çektirdi.

Biden’ın Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump da dün New York’taydı ve öldürülen bir New York polisi için düzenlenen cenaze törenine katıldı.

81 yaşındaki Biden, yaşı ve ikinci bir dört yıllık dönem için uygunluğu konusunda endişelerle karşı karşıya. Son Reuters/Ipsos anketleri, Biden’a desteğin yüzde 40 olduğunu ve 77 yaşındaki Trump ile 5 Kasım seçimleri yarışının zorlu geçeceğini gösteriyor.
Biden’ın seleflerinin destek gösterisi, parti birliğini göstermek ve bağış toplama gücünü yansıtmak anlamına geliyordu.

Planlamaya aşina bir Demokrat’a göre, dünkü Biden etkinliğinin biletleri 250 ila 500 bin dolar arasındaydı. Etkinliğe 5 binden fazla kişinin katılması bekleniyordu.

Biden’ın yüksek profilli müttefikleri, kamuoyu yoklamalarının Başkan’a yönelik coşkunun düşük olduğunu göstermesine ve birçok önemli ismin Trump’a karşı çıktığı Cumhuriyetçi Parti’nin aksine, Biden’ın desteğini artırmaya çalışıyor.

Biden etkinlikte, Başkan Harry Truman’ın “Washington’da bir arkadaş istiyorsanız bir köpek alın” tavsiyesine atıfta bulundu. Biden bir tane aldığını ve köpeğin bir Gizli Servis ajanını ısırdığını söyledi. Başkan’ın köpeği Commander bir dizi ısırma olayının ardından geçen yıl Beyaz Saray’dan ayrılmıştı.

Etkinlik, her bir erkeğin Biden’ın alametifarikası olan aviator güneş gözlüklerini takmasıyla sona erdi.

Biden, kendisiyle ilgili bir meme gönderme yaparak “Dark Brandon gerçek” diye bağırdı.

Long Island’da Trump

ABD’nin bir diğer eski Başkanı Donald Trump ise, New York’un doğusundaki Long Island’da, bu hafta başında rutin bir trafik çevirmesi sırasında vurularak öldürülen polis memuru Jonathan Diller için düzenlenen cenaze törenine katıldı.

“Böyle şeyler olamaz. Kanun ve düzene ihtiyacımız var” diyen Trump, Massapequa’daki bir cenaze evinin önünde toplanan gazetecilere, yas tutan üniformalı memurlarla çevrili bir şekilde konuştu.

Trump, kendisini hedef alan kolluk kuvvetlerini eleştirirken, polisi desteklemeyi kampanyasının odak noktası haline getirmeye çalıştı.
Trump, 2020 seçimlerini baltalama çabaları, gizli belgeleri yanlış kullanması ve bir porno yıldızını içeren “sus payı” planına karışması nedeniyle dört ceza davasıyla karşı karşıya. Kredi verenlere net değerini olduğundan fazla gösterdiği için yüz milyonlarca dolar para cezasına çarptırıldı. Masum olduğunu söylüyor.

Biden rutin olarak Trump’tan daha fazla bağış topluyor ve büyük bağışlarda ve 200 doların altındaki küçük bağışlarda rakibinden daha fazla para alıyor. Biden Şubat ayında 53 milyon dolardan fazla, 7 Mart’ta Kongre’de yaptığı konuşmayı takip eden 24 saat içinde ise 10 milyon dolar bağış topladı.

Cumhuriyetçi adayın planları hakkında bilgi sahibi bir kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre Trump, 6 Nisan’daki bağış toplama etkinliğinde 33 milyon dolar toplamayı hedefliyor.

Trump’ın bir kampanya danışmanı dün yaptığı açıklamada, Biden’ın topladığı bağış tutarına ulaşamayacağını söyledi ve bu eşitsizlikten Demokratların “milyarder” destekçilerini sorumlu tutarak tabandan gelen, işçi sınıfı destekçileriyle beslenen bir Trump kampanyası resmi çizdi.

VOA tarafından geçilen Biden, Obama ve Clinton’ın New York’taki bağış toplama etkinliğinde Gazze tepkisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden, Obama ve Clinton’ın New York’taki bağış toplama etkinliğinde Gazze tepkisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden, Obama ve Clinton’ın New York’taki bağış toplama etkinliğinde Gazze tepkisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.