Beyaz Saray’dan Kongre’ye Ukrayna uyarısı: “Bütçe tükeniyor, zaman daralıyor”

Beyaz Saray’dan Kongre’ye Ukrayna uyarısı: “Bütçe tükeniyor, zaman daralıyor”

ABONE OL
23:10 - 04/12/2023 23:10
Beyaz Saray’dan Kongre’ye Ukrayna uyarısı: “Bütçe tükeniyor, zaman daralıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Biden yönetimi Kongre’ye gönderdiği mektupta Ukrayna için askeri ve ekonomik yardımın onaylanması gerektiği, aksi takdirde Kiev’in kendisini Rusya işgaline karşı savunma kapasitesinin kalmayabileceği uyarısında bulundu.

Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Direktörü Shalanda Young, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi ve Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Senato’ya yazdığı mektupta yıl sonuna kadar ABD’nin, Ukrayna’ya silah ve yardım göndermek üzere kaynağının tükeneceği uyarısını yaptı.

Young Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’a hitaben kaleme aldığı mektupta, böyle bir durumun Rusya işgali altındaki Ukrayna’nın savaşma kabiliyetini olumsuz etkileyebileceğini belirtti, Kongre’nin harekete geçmemesi halinde Ukrayna’ya silah ve teçhizat sağlayacak kaynakların tükeneceği uyarısında bulundu.

Shalanda Young ABD’nin Ukrayna ekonomisine destek için kullandığı bütçenin de bittiğine dikkat çekerek, “Ukrayna’nın ekonomisi çökerse, savaşmaya devam edemezler. Nokta” ifadelerini kullandı. Beyaz Saray yetkilisi, “Şu anda kullanıma hazır sihirli bir bütçe havuzu yok. Para bitti ve zaman da tükenmek üzere” diye yazdı.

Cumhuriyetçiler ne talep ediyor?

Biden yönetimi Kongre’den Ukrayna, İsrail ve sınır güvenliğini kapsayan paket için yaklaşık 106 milyar dolarlık bütçe talebinde bulunmuş; ancak özellikle muhafazakar Cumhuriyetçiler arasında Ukrayna’ya desteğin boyutu konusunda gittikçe artan bir şüpheyle karşılanmıştı.

Biden yönetiminin talep ettiği bütçeye destek veren Cumhuriyetçiler bu destek karşılığında ABD-Meksika sınırında göçmen akınını durdurmak için politika değişikliğinde ısrar ediyor.

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi daha önce 7 Ekim’deki saldırıdan bu yana Hamas’la savaşan İsrail için bir yardım paketi kabul etmişti; ancak Beyaz Saray bütün önceliklerin karşılanması gerektiğini vurguluyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ise mektubun ardından sosyal medya platformu X’te paylaştığı mesajda, Biden yönetiminin Cumhuriyetçi Parti grubunun “Ukrayna konusunda açık bir strateji eksikliğine ilişkin meşru kaygılarını gideremediğini” savundu.

Cumhuriyetçi siyasetçi, “Yönetim sürekli olarak kendi sınırımızdaki felaketi de görmezden geliyor” dedi.

Askeri yardım son haftalarda yavaşladı

ABD Kongresi Ukrayna’ya, 67 milyar doları askeri; 27 milyar doları ekonomik ve sivil yardım ve 10 milyar doları da insani yardım olmak üzere 111 milyar dolarlık bütçe tahsis etmişti.

Beyaz Saray yetkilisi Young, askeri yardım bütçesinin yüzde 3’ü haricinde tüm kaynağın Kasım ayı ortasında bittiğini kaydetti.

Biden yönetimi son haftalarda Kiev’e Kongre yeni bütçeyi onaylayana kadar askeri yardımın bir kısmını yavaşlattığını belirtiyor.

Beyaz saray yetkilisi Kongre’ye gönderilen mektupta, “Bu önümüzdeki yılın bir sorunu değil. Demokratik Ukrayna’ya Rusya saldırganlığına karşı savaşması için şimdi yardım zamanı. Kongre harekete geçmeli” dedi.

29 Kasım’da Temsilciler Meclisi ve Senato’nun önde gelen liderleri için Ukrayna konusunda gizli bir bilgilendirme toplantısı düzenlenmiş, savunma ve ulusal güvenlik yetkilileri kongre liderlerini bilgilendirmişti.

NATO Genel Sekreteri’nden uyarı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de ABD’nin Ukrayna’ya daha fazla yardım sağlanmasını tartışığı bir dönemde uyarıda bulundu.

Alman yayıncı kuruluş ARD’ye konuşan Stoltenberg, “Savaşlar aşamalarla ilerler. Ukrayna’yı iyi ve kötü zamanlarda desteklemeliyiz. Kötü haberlere de hazırlıklı olmalıyız” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri, “Ukrayna’ya ne kadar fazla destek verirsek savaş o kadar çabuk biter” dedi.

AP’nin haberinden bir bölüm kullanılmıştır.

VOA tarafından geçilen Beyaz Saray’dan Kongre’ye Ukrayna uyarısı: “Bütçe tükeniyor, zaman daralıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Beyaz Saray’dan Kongre’ye Ukrayna uyarısı: “Bütçe tükeniyor, zaman daralıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Beyaz Saray’dan Kongre’ye Ukrayna uyarısı: “Bütçe tükeniyor, zaman daralıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.