Beyaz Saray Ortadoğu Temsilcisi McGurk tarafları masaya döndürebilecek mi?

Beyaz Saray Ortadoğu Temsilcisi McGurk tarafları masaya döndürebilecek mi?

ABONE OL
23:43 - 22/02/2024 23:43
Beyaz Saray Ortadoğu Temsilcisi McGurk tarafları masaya döndürebilecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Beyaz Saray, İsrail-Hamas savaşında geçici bir ateşkes sağlama amaçlı çalışmalarını sürdürüyor. İsrail ile Hamas arasında Katar, Mısır ve ABD’nin arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde Ramazan’ın başlayacağı 10 Mart’tan önce kaydadeğer bir ilerleme sağlanması için diplomasi trafiği hızlandı

Biden yönetiminden üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinden bazıları son haftalarda peş peşe Ortadoğu’ya giderek, İsrail ve Hamas’ı çatışmalara altı haftalık bir ara verilmesini ve yaklaşık 130 rehinenin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmaya varmaya

Beyaz Saray Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, dün Mısır’ın başkenti Kahire’deki temaslarının ardından bugün İsrail’e geçti. McGurk, İsrailli yetkilileri aktif müzakere için bir heyet göndermeye çağırdı ve Hamas ile bazı ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

Brett McGurk bugün İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştü. Gallant, McGurk ile yaptığı görüşme sırasında “Rehine müzakerecilerimize verilen yetkiyi genişleteceğiz” dedi. Gallant’ın sözleri ateşkes görüşmelerinde küçük de olsa bir ilerleme kaydedildiğinin işareti olarak yorumlandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby Perşembe günü yaptığı açıklamada, McGurk’ün Mısır ve İsrail’de “yapıcı” görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Kirby, McGurk’ün, çatışmalara uzatılmış bir ara verilmesi karşılığında, rehine anlaşması sağlamak için her şeyi yapmaya kararlı olduklarını söyledi.

VOA Türkçe’nin de katıldığı brifingde gazetecilere bilgi veren Kirby ayrıca, McGurk’ün İsrail’de bulunduğu sırada Başbakan Benyamin Netanyahu ile ayrıca görüştüğünü, İsrailli istihbarat yetkilileri ile temaslarda bulunduğunu ve Gazze’de Hamas tarafından tutulan 6 Amerikalı rehinenin aileleriyle biraraya geldiğini söyledi.

Gallant ve Başbakan Netanyahu ile birlikte İsrail Savaş Kabinesi’nde yer alan Bakan Benny Gantz da Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada bir ateşkes anlaşmasına varmak için yeni girişimlerde bulunulduğunu söylemişti.

Ancak eski bir ordu komutanı ve savunma bakanı olan Gantz, Hamas’ın kalan rehineleri serbest bırakmayı kabul etmemesi halinde İsrail’in 10 Mart’ta başlayacak olan Ramazan ayı boyunca Gazze’nin en güneyindeki Refah kentine kara saldırısı başlatacağı sözünü tekrarladı.

“İstihbarat liderleri Paris’te buluşacak”

McGurk’ün ziyareti ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Bill Burns’ün geçen hafta Doha, İsrail ve Kahire duraklarını içeren bölge turunun hemen ardından düzenlendi.

İsrail basınında da İsrailli yetkililerin Cuma günü Paris’te rehine anlaşmasını güvence altına almayı amaçlayan üst düzey zirveye katılmaya hazırlandığı belirtiliyor. ABD basını da Netanyahu’nun İsrailli müzakerecileri Cuma günü Paris’e göndermeyi bugün kabul ettiğini bildirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu geçen hafta, Hamas’ın rehine anlaşması için “hayali” taleplerde ısrar etmeye devam ettiğini söyleyerek Kahire’deki rehine müzakerelerine bir İsrail heyeti göndermeyi reddetmişti.

ABD basınında yer alan haberlere göre CIA Başkanı Burns’ün de Cuma günü Paris’te olması bekleniyor. Ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Burns’ün Paris temaslarını doğrulamadı.

Kirby bugünkü telefon brifinginde gazetecilere, “Paris’le ilgili spesifik haberleri teyit edemem ama görüşmelerin devam ettiği konusunda sizi kesinlikle temin edebilirim” dedi.

Geçen ay Paris’te yapılan ilk zirvede olduğu gibi bu zirveye de Mossad şefi David Barnea, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman El Sani, Mısır istihbarat şefi Abbas Kamel ve CIA şefi Bill Burns’ün katılması bekleniyor.

Associated Press haber ajansından yararlanılmıştır.

VOA tarafından geçilen Beyaz Saray Ortadoğu Temsilcisi McGurk tarafları masaya döndürebilecek mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Beyaz Saray Ortadoğu Temsilcisi McGurk tarafları masaya döndürebilecek mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Beyaz Saray Ortadoğu Temsilcisi McGurk tarafları masaya döndürebilecek mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.