Beyaz Saray İsrail’e tank mermisi satmak için Kongre’den onay istiyor

Beyaz Saray İsrail’e tank mermisi satmak için Kongre’den onay istiyor

ABONE OL
13:17 - 09/12/2023 13:17
Beyaz Saray İsrail’e tank mermisi satmak için Kongre’den onay istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Reuters’ın ABD kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Biden yönetimi Kongre’den Gazze’de Hamas’a karşı yürütülen savaşta İsrail’in Merkava tankları için 45 bin mermi satışını onaylamasını istedi.

Washington’un talebi, Hamas’ın iki ay önce İsrail’e yönelik saldırısından bu yana Gazze’de binlerce sivilin ölümüne neden olan savaşta ABD silahlarının tedarikine ilişkin artan endişeleri arttırdı.

Senato Dış İlişkiler ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komiteleri tarafından gayrı resmi olarak incelenmekte olan ve 500 milyon doları aşan potansiyel satış, Başkan Joe Biden’ın Ukrayna ve İsrail’e yönelik fonları bir araya getiren 110,5 milyar dolarlık ek paket talebinin bir parçası değil.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD’li bir yetkili ve Dışişleri Bakanlığı eski sözcüsü Josh Paul, Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, insan hakları savunucularının çatışmada ABD yapımı silahların kullanılmasına yönelik itirazlarına rağmen, Kongre komitelerini bu işlemi hızla onaylamaya zorladığını söyledi.

ABD’li yetkili, nihai kararın henüz verilmemiş olmasına rağmen, yönetimin ayrıca Silah İhracat Kontrol Yasası’nın acil durum yetkilerini kullanarak mühimmatın bir kısmı olan 45 bin mermiden 13 bininin, komite ve inceleme sürecini atlamasına izin vermeyi düşündüğünü söyledi.

ABD’nin Cuma günü BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail ile Hamas arasındaki savaşta acil insani ateşkes çağrısında bulunan kararını veto ederek müttefikine kalkan olması Washington’u diplomatik olarak yalnızlaştırdı.

ABD’nin ateşkese karşı çıkma gerekçesi, Gazze’de ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas’ın yeniden toparlanmasına izin verecek olması. Washington bunun yerine sivillerin korunması ve 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırıda militanlar tarafından kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması için çatışmalara ara verilmesini destekliyor.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, ABD’nin vetosuna karşı çıkan bir açıklama yaptı. Callamard, “Vetonun kullanılması ahlaki açıdan savunulamaz ve ABD’nin vahşet suçlarını önleme ve uluslararası hukuku koruma görevinin ihmali anlamına gelir” dedi.

VOA tarafından geçilen Beyaz Saray İsrail’e tank mermisi satmak için Kongre’den onay istiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Beyaz Saray İsrail’e tank mermisi satmak için Kongre’den onay istiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Beyaz Saray İsrail’e tank mermisi satmak için Kongre’den onay istiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.