Bestekar Avni Anıl unutulmaz besteleriyle anıldı

Bestekar Avni Anıl unutulmaz besteleriyle anıldı

ABONE OL
19:22 - 03/08/2019 19:22
Bestekar Avni Anıl unutulmaz besteleriyle anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bestekar Avni Anıl unutulmaz besteleriyle anıldı

Berlin Klâsik Türk Müziği Derneği `türkklâsik Korosu´ merhum bestekâr Avni Anıl’ı, Ufa Fabrik salonlarında düzenlediği `10. Ölüm Yıldönümünde Şarkılarla Avni Anıl´ konserinde unutulmaz besteleriyle andı.

Bu yılın başından bu yana kuruluşunun 30. yılını kutlama programları çerçevesinde, değişik konserler ve etkinlikler düzenleyen Berlin Klâsik Türk Müziği Derneği `türkklâsik´ Korosu, merhum bestekâr Avni Anıl için, 14 Ekim Pazar akşamı düzenlediği `10. Ölüm Yıldönümü ‘nde Şarkılarla Avni Anıl´ başlıklı konserde Berlinli sanatseverlere unutulmaz bir müzik akşamı yaşattı.

Sunumunu Halim Özkal’ın, yönetmenliğini yine koro başkanı Selâhattin Doğan’ın yaptığı ve UFA Fabrik salonlarında düzenlenen Cumhuriyet Tarihi ‘nin en büyük bestekârlarından Avni Anıl ‘ı anma gecesinde, rahmetli ANIL üstadın değişik makamlardaki eserlerine yer verildi. Derneğin yönetim kurulu üyelerinden Filiz Bragulla‘nın konukları selâmlama konuşması ve Anıl’ın yaşamı ile bilgiler aktardığı konuşmasından sonra konserin birinci bölümüne geçildi.

Konserin birinci bölümü Avni Anıl’ın, güftesi Reşat Özpirinçi’ye ait Kürdilihicazkâr Makamı’ndaki `Safâlar getirdiniz safâ geldiniz dostlar´ adlı bestesi ile başladı. Ardından sazendeler Tanburi Büyük Osman Bey’in Nihavend Peşrevi ‘ni icra ettiler. Bu bölümde koro `Ağla gitar, Aşk bu değil yapma güzel, Bir alev bir ışık senin bakışın, Kaderimde hep güzeli aradım´ adlı Anıl bestelerini seslendirdi. Birinci bölümün son eserini her zaman olduğu gibi yine salonu tamamen dolduran müzikseverlerin de oluşturduğu dev koro hep birlikte okudu `Mihrabım diyerek sana yüz vurdum´.

Birinci bölümde Ayşe Yılmaz (Biraz kül biraz duman), Handan Doğan (Bir kere bakanlar) ve Nejla Altıok (Merhaba İstanbul’um) adlı Avni anıl bestelerini solo olarak okudular. 120 civarında bestesinden yaklaşık 30’un da Ümit Yaşar Oğuzcan şiirini müzikseverlerle buluşturan Avni Hoca’nın `Merhaba İstanbul’um´ adlı bestesinin güftesi de hocanın yakın dostu ve Türk Sineması’nın unutulmaz sanatçılarından Sadri Alışık’a ait.

İkinci bölümün başında gecenin sunumunu yapan Halim Özkal, Avni hocanın uzun yıllara dayalı yakın dostu Mehmet Tezcan’ı sahneye davet etti. Tezcan biriktirdiği Avni Anıl anılarını ve kızı Serap’la birlikte İzmir Kordonu’nda bir bestenin (Ah bu şarkıların gözü kör olsun) doğuşuna nasıl tanık olduklarını müzikseverle paylaştı. Bu bölüm Kemani Tatyos Efendi’nin Kürdilihicazkâr Saz Semaisi ile başladı.

Ümit Yaşar güftesine öylesine bir hayat vermiş ki Avni Hoca, asırlar geçse bu eserin unutulması mümkün değil. Tüm salon `Bu akşam bütün meyhanelerini dolaştık İstanbul’un´ hep birlikte. Bu bölümde koro, Avni Anıl ‘ın değişik makamlardaki eserlerini seslendirirlerken; solist Şebnem Türkmen, müziksever konuklara `Kader kime şikâyet edeyim seni´ dedi; muhteşem bir Avni Anıl bestesiyle. Eserin öncesinde kemani Mustafa İşmen’den giriş taksimi dinledik. İkinci bölümdeki bu taksim ve birinci bölümde kanuni Ender Kıran ‘ın giriş taksimleri müziksever konuklardan büyük beğeni kazanarak uzunca alkış aldı.

Salonu dolduran yaklaşık 300 civarında konuk arasında koronun eski başkanları Erkan Özcan ve Remzi Altıok’un yanı sıra, Berlin Klâsik Türk Müziği Derneği’nin kurucularından ve ilk başkanı rahmetli Necati Gürbaca’nın eşi Sabina Gürbaca ve kızı Tatjana‘da vardı. 

Konserde solo ve koro eserlere sazlarıyla Önder Kıran (kanun), Mustafa İşmen (keman), Mürüvvet Erkan, Evren Can Kaman ve Tamer Özgüler (ud), Fuat Tufan (klarnet), Ömer Tulgan (ney) ile ritm sazlarda Özlem Yıldız, Ender Demir ve Ahmet Ertekin eşlik ettiler.

ha-ber.com/Hüseyin İşlek

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.