Beş gün önce tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’a şartlı tahliye kararı

Beş gün önce tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’a şartlı tahliye kararı

ABONE OL
23:03 - 06/11/2023 23:03
Beş gün önce tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’a şartlı tahliye kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği dört gün önce 5237 sayılı TCK’nın 217/A maddesinde düzenlenen “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’ı tahliye etti.

Şardan’ın avukatları Aslı Kazan ve Serdar Laçin’in itirazlarını değerlendiren hakimlik T24 internet sitesi yazarı için “yurtdışı çıkış yasağı” ile tahliye kararını verdi.

VOA Türkçe’nin ulaştığı Avukat Aslı Kazan, Tolga Şardan’ın gözaltına alınması sırasında el konan telefon ve bilgisayarının iade edilmediğini söyledi.

Şardan’ın Pazartesi akşamı Silivri Cezaevi’nden serbest bırakılması bekleniyor.

ÇGD: “Tarihin çöplüğüne gönderene kadar sansür yasasına ve sansürcülere karşı mücadelemiz devam edecek”

Tahliye kararının ardından yazılı bir açıklama yapan Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi, Şardan’ın salıverilmesinin memnuniyet yarattığını ancak gazetecilerin tutuklanmasına neden olan Türk Ceza Kanunu’ndaki “dezenformasyonla mücadele” düzenlemesine karşı mücadelenin devam edeceğini duyurdu.

Açıklamada, “Üyemiz Tolga Şardan tahliye edildi. Şardan’ın özgürlüğüne kavuşmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Gazetecilerin gazetecilik yapmasını engelleyen sansürcü anlayışı tarihin çöplüğüne gönderene kadar sansür yasasına ve sansürcülere karşı mücadelemiz devam edecek” ifadeleri kullanıldı.

Özgür Özel: “Şardan’ın tahliye kararının, hiç yaşanmaması gereken bir sürecin sonu olduğunu umut ediyoruz”

Kurultaydaki konuşmasında da “gazetecilere özgürlük” diyen Tolga Şardan’a destek veren CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise haksız tutuklama kararı verenlerin tarih önünde hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Haksız yere tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’ın tahliye kararının, hiç yaşanmaması gereken bir sürecin sonu olduğunu umut ediyoruz. Hukuksuz tutuklama kararını verenler tarih önünde hesap vermelidir. Bir daha hiçbir gazetecinin yazdıkları nedeniyle tutuklanmamasını diliyorum” dedi.

Tolga Şardan tutuklanmasına neden olan yazıda hangi konuya değinmişti?

Tolga Şardan tutuklanmasından bir gün önce 31 Ekim’de T24’te “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu yargı raporunda ne var?” başlıklı bir köşe yazısı kaleme aldı.

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin erişim engelleme kararı verdiği yazıda Şardan, “(Raporda) Dosyaların içeriği, dosyalar üzerinde karar veren yargı mensupları ve dosyaları takip edip sonuçlanmasını sağlayan dosya takipçilerinden oluşan bağlantılar tespit edildi. Para karşılığında verilen erişimin engellenmesi kararlarının yanı sıra, soru işaretlerine neden olan ilginç tahliye ve tutuklama kararlarına imza atan yargı mensupları belirlendi” demişti.

Şardan, “Raporun verilmesinin ardından Erdoğan’ın bazı MİT üst düzey yöneticileriyle bire bir görüşerek kendilerinden daha detaylı bilgi aldığı ifade ediliyor. Erdoğan’la görüşen MİT üst yöneticileri arasında Başkan İbrahim Kalın’ın dışında özellikle ‘bölge başkanı’ konumunda isimlerin bulunduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullanmıştı.

VOA tarafından geçilen Beş gün önce tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’a şartlı tahliye kararı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Beş gün önce tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’a şartlı tahliye kararı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Beş gün önce tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’a şartlı tahliye kararı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.