Berlin’de Moria Mülteci Kampı için miting düzenlendi

Berlin’de Moria Mülteci Kampı için miting düzenlendi

ABONE OL
18:11 - 21/09/2020 18:11
Berlin’de Moria Mülteci Kampı için miting düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Mahmut Tosun/İHA/BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Moria Mülteci Kampı için miting düzenlendi.

Berlin’de çeşitli sivil inisiyatifler bir araya gelerek Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bulunan Moria Mülteci Kampı’ndaki mültecilerin Almanya’ya getirilmesi için büyük bir miting düzenledi. Gösteriye 5 bin kişi katıldı.

“Yeter! Yerimiz Var!” adı altında düzenlenen mitingde, eylemciler derhal Moria kampının boşaltılmasını ve kampta bulunan yaklaşık 12 bin mültecinin koşulsuz olarak başta Almanya olmak üzere bütün AB ülkeleri tarafından kabul edilmesini talep etti. Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bulunan Moria Mülteci kampında geçtiğimiz günlerde ard arda çıkan yangınlar sonucunda kamp yaşanamaz hale gelmişti. 3 bin kişi için tasarlanan kampa yerleştirilen 13 bin mülteci zaten zor koşullarda yaşam mücadelesi verirken, çıkan yangın kampı tamamen yaşanmaz hale getirdi.

Midilli Adasındaki mültecilerle dayanışma gösteren Berlinli sivil inisiyatifler, adada dar bir alana sıkışmış şekilde yaşamak zorunda kalan mültecilerin bir an önce kabul edilmesini istiyor. Wittembergplatz Meydanında düzenlenen gösteride, bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının adada yaşayan mülteciler için ekstra bir tehdit oluşturduğuna ve buradaki insanların pandemiye karşı korumasız olduğuna dikkat çekildi.

Yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi “Yunanistan’ın Midilli adasındaki Moria mülteci kampı yandı. Yıllardır Ege adalarında on binlerce insan aşırı kalabalık kamplara, pisliğe ve umutsuzluğa katlanmak zorunda kalıyor. Birçok uyarıya rağmen AB’nin Moria’daki son olumsuz tırmanışın gerçekleşmesine izin vermesinden dehşete düştük.Hükümet, Covid-19 salgınından sonra tüm Alman turistleri bir gecede tahliye edebildiyse, Moria’daki tüm insanlar için de aynı şeyi yapabilir. Bu yüzden Yeter! diyoruz. Artık tüm insanlar tahliye edilebilir ve tahliye edilmelidir! İnsanların yaşamları artık politik bir oyun olarak kullanılmamalıdır. Almanya adına insanlık dışı eylemler yapılırken Başbakan Merkel artık İçişleri Bakanı Seehofer’in arkasına saklanamaz! Federal hükümet nihayet sorumluluk almalı ve Moria’daki tüm mültecileri kabul etmelidir”

Göstericiler madde medde sıraladıkları taleplerinde Moria ve tüm diğer kampların derhal tahliye edilmesini ve Almanya’nın kabulde başı çekmesini, belediyeler ile eyaletlerin mültecileri kabul etme isteklerinin engellenmemesini, göç politikasında genel bir paradigma değişikliğine gidilmesini dile getirdiler. Üzerlerinde “İltica Suç Değildir. Kampları Kapatın”, “Yeter! Kampları Kapatın. Yerimiz Var”, “İnsan Onurunu Kurtarın” yazan pankartlar taşıyan göstericiler sık sık “Yerimiz Var!” sloganları attı.

Federal Alman hükümeti daha önce, Moria Kampı’ndan 1553 sığınmacı ile reşit olmayan 150 çocuk ve genci kabul edeceğini açıklamıştı. Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz’da, Almanya’ya kabullerde Yunanistan’da koruma statüsü tanınmış çocuklu ailelerin dikkate alınacağını söyledi.

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.