Berlin Türk Cemaati, Almanya’da seçime katılım çağrısı yaptı

Berlin Türk Cemaati, Almanya’da seçime katılım çağrısı yaptı

ABONE OL
09:48 - 16/08/2021 09:48
Berlin Türk Cemaati, Almanya’da seçime katılım çağrısı yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Türk Cemaati Başkanı (TGB) Selçuk Demirci, 26 Eylül’de Almanya’da yapılacak federal seçimde sandığa gitme çağrısında bulundu.

TGB’nin düzenlediği basın toplantısında konuşan Demirci, 26 Eylül 2021’de Almanya’da genel seçimlerinin yanı sıra iki eyalette eyalet meclisi seçimi yapılacağını belirterek, “Artık her alanda bu toplumun bir ferdi ve parçası olduğumuzu göstermek zorundayız. Bu amaçla Berlin Türk Cemaati olarak ‘haydi seçime’ çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

Demirci, Almanya’da yaşayan Türklerin doğumdan itibaren yaşadıkları olumsuzluklara dikkati çekerek, “Almanya’daki Türklerin kreş, anaokulu, ilkokul ve orta öğretimde, meslek ve iş hayatında, sosyo kültürel hayatta gerek özel gerekse kamu kurum ve kuruluşlarında ayrımcılığa tabi tutuldukları, haklarının gasbedildiği, bunların çok azının dile ve kamuoyu gündemine getirilerek gerek toplumsal siyasal gerekse yasal ve hukuki yöntemlerle kanun ve kararnamelerle çözümlere kavuşturulduğu, büyük bir kısmının ise gündeme dahi getirilmediği bir gerçektir.” değerlendirmesinde bulundu.

TGB Başkanı tüm bu olumsuzlukların kaldırılması için siyasette etkili olunması gerektiğini vurgulayarak, “Seçimlerde herhangi bir partiye yönlendirme yapmıyoruz. Amacımız yeter ki Türk kökenliler sandığa gitsin bu ülkenin geleceğinde sorumluluk sahibi olsun.” diye konuştu.

TGB Başkan Yardımcısı Yüksel Aslan da seçime katılımı teşvik etmek amacıyla televizyon programları yapacaklarını sesli, görüntülü, yazılı mesajlar, broşürler dağıtacaklarını ve siyasi partilerin adaylarıyla toplantılar düzenleyeceklerini dile getirdi.

TGB Başkan Yardımcısı Yüksel Aslan konuşmasında şunlar söyledi:

“26 Eylül 2021’de Almanya’da genel seçimlerinin yanı sıra iki eyalette eyalet meclisi seçimleri yapılacak.

Bu seçimde Berlin ve ilçe belediye başkanları, eyalet milletvekilleri, belediye encümenleri ile federal meclis vekillerini ve başbakanı seçeceğiz. Yerelde Berlin’deki, genelde tüm Almanya’daki Türk Toplumu olarak artık bu seçimlerde daha etkili olmak zorundayız. Türk Toplumu olarak yaşadığımız Avrupa ülkelerinde artık kalıcıyız, köklerimizle gelmiş ve kök salmış bulunmaktayız. Bu nedenle artık her alanda bu toplumun bir ferdi ve parçası olduğumuzu göstermek zorundayız. Bu amaçla birçok çatı kuruluşumuzla birlikte Berlin Türk Cemaati olarak vatandaşımızın Almanya seçimlerine katılımını teşvik niyeti ile “Haydi Seçime” çağrısı yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız.

Sizlerde biliyorsunuz ki; Almanya’da yaşayan Türk Vatandaşlarının doğumdan itibaren kreş, anaokulu, ilkokul ve orta öğretimde, meslek ve iş hayatında, sosyo-kültürel hayatta gerek özel gerekse kamu kurum ve kuruluşlarında ayrımcılığa tabi tutuldukları, haklarının gasp edildiği, bunların çok azının dile ve kamuoyu gündemine getirilerek gerek toplumsal-siyasal gerekse yasal ve hukuki yöntemlerle kanun ve kararnamalerle çözümlere kavuşturulduğu, büyük bir kısmının ise gündeme dahi getirilmediği bir gerçektir.

Bunların başlıca sebebleri; insanımızın içinde yaşadığı ülkenin siyasi partilerine, siyasetçi ve siyesetine uzak durması, siyasi faaliyetlere katılmaması, seçimlerde oyunu kullanmaması ve bu karar mekanizmaları üzerinde yeterli siyasi baskı ve etkin, sonuca gidebilecek lobi çalışmaları oluşturamamış olmasıdır.

Bizim çağrımız, çabamız ve faaliyetimiz neticesinde insanımızın siyasal katılımı başta Berlin’deki politikacılar, siyasi partiler ve bunların idarecileri  nezdinde olmak üzere Brandeburg Eyaleti ve kısmende Almanya çapında artacak ve birçok problem daha çabuk çözülebilecektir.

Çağrımızın ana gaye ve hedefi; özelde Berlin – Brandenburg eyaletlerinde genelde ise Almanya çapında seçimlere iştiraki artırmaktır.

Göçmenlerin Politik eğilimleri ve katılımları” adlı Alman Göç ve Sığınmacılar Bakanlığının araştırmasına göre Almanya’daki Türklerin;

  • Sadece 1/3 ünün siyasal bir parti hakkında fikri var,
  • Tüm Göçmenlerin seçimlere katılım oranlarının toplamı % 39,1 iken en büyük göçmen kitlesi olan Türklerin seçimlere katılım oranı % 15-20’dir. En düşük katılım oranı Türk kökenli seçmenlerdir.

Almanya’daki Türkler

  • Politik konulara katılım ve fikir beyanı % 3,7
  • Mitinglere katılım oranı % 8,6
  • Politikacılarla irtibat ve görüşme % 13,2
  • İmza kampanyalarına katılım % 30,3 oranlarıyla politik yaşama en alakasız göçmen topluluğudur.

 

Partilere göre göçmen aday oranları;

CDU/CSU, SPD ve FDP  % 0,7 – % 1,5

YEŞİLLER                    % 2,7-3,3

SOL Parti                      %3,6 – % 4,9

 

Bu oranlar tüm göçmen kökenli politikacıları kapsamaktadır ki bunun içinde Türklerin katılım oranları çok daha da düşüktür.

Bu politik duyarsızlığın neticesinde halkının % 20’sinin göçmen kökenli olduğu bir ülkede;

  • Parlamentodaki göçmen kökenli parlamenter oranı % 2,5
  • Göçmen Gazeteci oranı % 2,3
  • Göçmen Memur oranı % 1,5.

Gerek eyalet hükümetleri ve gerkese merkezi hükümet nezdinde yeterince temsil edilmeyen, medyada kendi sesi olmayan, memuriyetten de yoksun olan halkın % 20’lik yani her 1/5’den birinin yeterince temsil edilmediği bir Almanya’da gidişatı düzeltmenin tek yolu siyasal katılımdır ve bununda yolu seçimere katılarak oy vermekten ve de partilere üye olmaktan geçmektedir.

Yapacağımız çağrılar neticesinde Berlin/Brandenburg Eyaletleri başta olmak üzere Almanya genelinde Türk toplumunda siyasal katılım ve hak arama bilincinin gelişmesini ve bunun sonucunda da başta Türk kökenli olmak üzere tüm göçmenlerin durumunda düzelmeler olmasını temenni ediyoruz.

 

Bu çağrımızı:

Tv Programları

Zoom Yayınları

Sesli, görüntülü, yazılı mesajlar,

Afişler,

Flyerler,

Radio reklamları,

Partiler ve adaylarla birlikte yağacağımız toplantılar ile zenginleştirip etkili kılmak istiyoruz. 

Bizim çağrımız, halkımızın seçimlere katılmasına yönelik olup, herhangi bir parti, aday ve kişiye oy verilmesi yönünde bir çağrı değildir!”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.