Berlin Büyükelçiliği önünde kayyum protestosu

Berlin Büyükelçiliği önünde kayyum protestosu

ABONE OL
18:24 - 23/08/2019 18:24
Berlin Büyükelçiliği önünde kayyum protestosu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Alevi Toplumu BAT-Cemevi Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atamalarını Büyükelçilik önünde siyah çelenkle protesto ettiler.

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine atanan kayyımlar Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) eş zamanlı çağrısı ile Avrupa çapında protesto eylemleri gerçekleştirildi. Çağrı doğrultusunda, BAT-Cemevi yönetimi ve üyeleri ile birlikte eyleme destek veren kurumlar atanan kayyumları protesto ederek siyah çelenk bıraktı.

Berlin Türk Büyükelçiliği önünde yapılan eyleme, BAT-Cemevi 2. Başkanı Yemliha Koç, Yönetim Kurulu üyesi Veysel Düzgüner, İnanç Kurulu Başkanı Burhan Akdemir, Cemevi Eski Başkanlarından Metin Mat, Halit Büyükgöl ile Metin Özbingöl, BAT-Cemevi üyeleri, Berlin Eyalet Parlamentosu Sol Milletvekili Hakan Taş, Berlin HDK ve HDP temsilcileri katıldı.

Tek adam rejimine diz çökmeyeceğiz

BAT-Cemevi adına açıklamayı Yemliha Koç yaptı. Türkiye’de AKP’nin iktidara geldiği tarihten bu yana anti demokratik politikalarına dikkat çeken Koç şunları söyledi: Halkların iradesini haramilere teslim etmeyeceğiz. Atanan kayyumlar asla kabul edilemez! Alevi toplumu olarak İstanbul seçimlerinde de gördüğümüz gibi AKP’nin yaptığı bu Osmanlı oyunları ezelden beri tanıyoruz ve biliyoruz. Aleviler olarak yüzyıllardır mazlumun yanında olma geleneğimiz ve halkların kardeşliğine olan inancımız ile birlikte yaşanan bu uygulamalara karşı yine buradayız. Hiçbir ayrım yapmadan tek adam rejimine karşı diz çökmeyeceğimiz buradan duyuruyoruz.

Tek suçları halka ve demokrasiye hizmet etmektir

Koç’un ardından söz alan Milletvekili Hakan Taş ise, „Erdoğan ve AKP Faşizminin demokrasiye bir darbe daha vurduğunu “ifade ederek: „ Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanları görevden alınıp yerlerine illerin valileri kayyum olarak atandı. Biz bunu bu elçilik önünde şiddetle protesto ediyoruz. Bu kararlar uydurmak gerekçeler ile verildi. Bu arkadaşlarımızın tek suçu halka ve demokrasiye hizmet etmek, Erdoğan ve yandaşlarının ceplerinin doldurmasının önünü kesmektir. İstanbul yenilgisi Erdoğan’ı daha saldırgan hale getirmiştir ve halkın giderek artan direncinden ders çıkarmış değildir. Buradan Merkel’e sesleniyorum, bu faşist uygulamalar politikalarına karşı AKP ilişkilerinizi gözden geçirip artık tutum almanız gerekiyor “diye konuştu.

Kayyum Kürt ve Türk halklarının iradesine darbedir

Taş’ın ardından söz alan HDK Berlin temsilcisi Seher Yeter de „irademizi gasp edenlere karşı burada toplandıklarına dikkat çekerek „ Kayyum nedir? Kayyum Kürt ve Türk halklarının iradesine darbedir, kayyum işçilerin emekçilerin haklarını gasp etmedir, halkların özgür iradesi ile seçilenlere yapılan hukuk dışı uygulamadılar. Bugün Kürt halkı değil Türkiyeli işçi ve emekçilerde bu uygulamalarla ezildiği için buradayız. Biz kadınların, gençlerin halkların emekçilerin iradesi ile buradayız, biz irademizden vazgeçmiyoruz, seçilmiş iradelerimizden vazgeçmiyoruz, seçilmişlerimize dokunmayın, yaşasın dayanışma “dedi.
Açıklamaların ardından siyah çelenk bırakma eylemi ile protesto son buldu.

ha-ber.com
Fotoğraflar: Mustafa Temel

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.