Beniz Uluer Kaymak: AB verdiği sözleri tutmadı

Beniz Uluer Kaymak: AB verdiği sözleri tutmadı

ABONE OL
18:49 - 20/04/2024 18:49
Beniz Uluer Kaymak: AB verdiği sözleri tutmadı
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlinli Gazeteciler Nisan ayında EUBA’da buluştu, Medyanın Canlı Tanığı Nisan ayı konuğu KKTC Berlin Büyükelçisi Beniz Uluer Kaymak’tı.

Başkent Berlin’de örgütlenen Alman-Türk Gazeteciler Birliği e. V. (i. Gr.) (ATGB.Berlin)’in her ayın ikinci pazartesi akşamı düzenledikleri ‘Berlinli Gazeteciler Buluşuyor’ geleneksel toplantısının 56.’sı, Avrupalı İş Adamları Birliği’nde (EUBA) yapıldı. Medyanın Canlı Tanığı Nisan ayı konuğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Berlin Büyükelçisi Beniz Uluer Kaymak’tı.

2019 yılında Almanya’nın başkentinde başladığı görevi bu yılın temmuz ayı sonunda bitecek ve başkente veda edecek olan Beniz Hanım Berlinli gazetecilere KKTC siyasi, ekonomi ve eğitim konuları başta olmak üzere, ülkesinin yurt dışına bakışı ve yabancı ülkelerin Kıbrıs’a bakışı konularında geniş kapsamlı bilgi verdi. Kaymak konuşmasında KKTC ‘nin turizm potansiyeli ve izolasyon konusuzlarına da değindi. Yaklaşık 5 yıldır ülkesini Berlin’de temsil eden Beniz Uluer Kaymak daha sonra kendisine yöneltilen pek çok soruyu içtenlikle yanıtladı.

Toplantı Alman-Türk Gazeteciler Birliği KKTC ‘Eş başkanı Ali Yıldırım’ın konuşmasıyla başladı.

Gündemin maddeleri ile ilgili fikir ve düşünce tartışmalarının yapıldığı toplantı sırasında form doldurarak üyelik başvurusu yapan 3 yeni arkadaşımızın üye adayı olarak kabul edilmesi konusu da görüşüldü. Daha sonra ‘Medyanın Canlı Tanığı’ Nisan ayı konuğu KKTC Berlin Büyükelçisi Beniz Uluer Kaymak’ta etkinliğe katıldı.

Uluer Kaymak konuşmasına, “Öncelikle çok teşekkür ediyorum. Sizlerle birlikte olmak benim için çok önemli, çok ta değerli. Ben 4,5 yıldır Berlin’de görev yapıyorum ve inanın sizlerin sayesinde kendimi burada hiçbir zaman yabancı hissetmedim. Gerek şahsım gerek yardımcım gerek temsilciliğimiz burada sizlerin desteğiyle, her zaman güzel yüzüyle ve ilgisiyle gayet güzel görev yapıyoruz, ayrıca bu toplantıya katıldığınız için hepinize teşekkür ederim.” diyerek sözlerine devam etti, “Ben Kıbrıs ile ilgili bizlere sorulan ve merak edilen konuları başlıklar halinde tasarladım. Kıbrıs konusu ardından turizm, ticaret, yatırım, eğitim başlıklarında size bilgi vermek isterim. Konuşmamın sonrasında sorularınız varsa memnuniyetle cevaplarım. Ayrıca Kıbrıs’la ilgili bir görsel göstermek istiyoruz. Belki gideniniz vardır, belki yoktur, Kıbrıslar ilgili genel bir bilginiz olsun istedik. “

Uluer Kaymak konuşmasında Kıbrıs ‘ta gelinen noktayı tarihi örneklerle anlattı. 1960 yılında Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların eşit siyasi statüde kurucu ortaklığına dayalı Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğunu hatırlatan Büyükelçi Kaymak ancak kurulan bu hukuksal yapının 1963’te Rumların Kıbrıslı Türklere yönelik başlattığı saldırılar sonunda sarsıldığını kaydetti. 1963- 1974 yıllarının Kıbrıs Türkleri için acı dolu bir dönem olduğunu belirten Kaymak bu zorlu dönemde Kıbrıs Türk Halkı’nın tek destekçisi Türkiye Cumhuriyeti olmuştur ifadesinde bulundu.

Türkiye’nin askeri varlığı, adadaki barışın ve Kıbrıs Türk tarafının güvenini sağlayan en önemli unsurdur. Türk Askeri Soykırımı önledi.
Beniz Uluer Kaymak, “Türkiye 1974 yılında adada gerçekleşen Yunan darbesi karşısında garantör kimliğiyle uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan hak ve isimliklerini kullanarak 20 Temmuz 1974’de adaya müdahale etmiştir. Türkiye’nin bu zamanlı müdahalesi sadece adanın Yunanistan’a bağlanmasını önlemekle kalmamış, tüm ada demokrasinin temellerini atmış, Kıbrıs Türk Halkı’nı yıllar süren can kayıpları ve zulümüm ardından barış, güven ve istikrar ortamına kavuşturmuştur. dedi.

Adanın Türk askeri varlığıyla istikrar ve huzura kavuştuğunun altını çizen Kaymak, 15 Kasım 1983‘te kurulan KKTC ‘nin geçen sene Kasım ayında 40. yaşını kutladığını anımsatarak, Türkiye ile ilişkilerde tarihi ve kültürel bağların geliştirilmesinin yanında, iki devlet arasında karşılıklı güven, saygı ve iş birliğine dayalı resmi ilişkilerin tesis edilerek her geçen gün daha da ilerletilmesi hedef alınmıştır ifadesinde bulundu.

Annan planından çıkan sonuç tüm gerçekleri ortaya koydu

Konuşmasında adada adil ve kalıcı bir uzlaşıya varılabilmesi amacıyla uzun yıllardan beri Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında pek çok müzakerenin yürütüldüğüne değinen Uluer Kaymak, BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından gerçekleştirilen müzakereler sonucunda hazırlanan Annan Planı, 24 Nisan 2004 tarihinde KKTC ve GVK’ye de eş zamanlı düzenlenen referandumlarla halkın oyuna sunulduğuna vurgu yaptı. Uluer Kaymak, “Bu referandumda KKTC yurttaşları kendilerine getireceği zorlukları bilmesine rağmen %65 çoğunlukla plana evet derken, Rum halkının ise %75 çoğunlukla plana hayır dediğini hatırlattı. Uluer Kaymak, referandumlar sonucunda başta Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ile ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkeler Kıbrıs Türk tarafının tutumunu desteklemiş ve Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonun artık devam edemeyeceğini uygulayan açıklamalarda bulunmuştur“ dedi.

AB verdiği sözleri tutmadı

Bugün gelinen aşamada Kıbrıslı Türkler’e verilen sözlerin tutulmadığını ve Kıbrıslı Türklerin yıllarca maruz kaldığı izolasyonun kırılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Büyükelçi Uluer Kaymak, öte yandan Kıbrıs Rum tarafı ödüllendirilerek sözde Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında 1 Mayıs 2014 tarihinde Avrupa Birliği üyesi yapılmıştır, ifadesinde bulundu. Kıbrıs Türklerinin kronikleşen sorunlarına değinen Büyükelçi Uluer Kaymak KKTC ‘nin izolasyonların gölgesinde yaşadığını vurguladı. Uluer Kaymak her türlü izolasyona karşı KKTC ‘nin dinamik bir ekonomisi olduğunu da sözlerine ekledi.

İzolasyonlara rağmen dinamik bir ekonomimiz var

KKTC ekonomisinin 2020-2022 yılları arasında %13 büyüme kaydettiğine değinen Uluer Kaymak kişi başına GSMH ‘nın 14 bin 600 ABD doları olduğunun altını çizerek, “Ekonomimizin ağırlıklı bir bölümünü hizmet sektörü oluşturmakta, hizmet sektörü turizm ve yüksek öğretim başta olmak üzere ticaret, ulaşım, iletişim, mali hizmetler, sağlık hizmetleri, kamu sektörü gibi alanlarda gelişen ekonomiye sahibiz “dedi.

Türkiye en büyük partnerimiz
“2022 yılında ülkemize gerçekleşen ithalatın %67’si Türkiye’den gerçekleşmiş, ülkemizin yaptığı ihracatın büyük oranı da %48 gibi bir oranla yine Türkiye’ye yapılmıştır “diyen Kaymak en önemli ihracat ürünlerimiz içerisinde süt ürünleri, narenciye, alkollü alkolsüz içecekler, helva, tahin, gibi ürünler vardır “şeklinde
açıklamada bulundu.

KKTC‘nin Ticaret Hacmi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2023 yılında gerçekleşen toplam ithalat 2.8 milyar dolar, ihracat ise 176 milyon dolar. 2022 yılında Almanya’dan 57.9 milyon dolar değerinde ithalat gerçekleşirken KKTC, buna karşılık Almanya’ya 609 bin dolar değerinde ihracat yapmıştır.

Hizmet sektörü ekonomimizin itici gücü
Konuşmasında, KKTC’nin ekonomik büyümesi ve hizmet sektöründeki rolünün oldukça önemli olduğuna değinen Uluer Kaymak, “Türkiye’nin KKTC’ye verdiği ekonomik destekler de bu büyümeye katkı sağlıyor“ dedi.

Nitelikli eğitim öncelikli hedeflerimiz arasında

Büyükelçi Uluer Kaymak KKTC‘de zorunlu eğitimin 15 yaşına kadar olduğunu ve bundan dolayı da okuma yazma oranının % 100 olduğunu vurguladı. Yüksek eğitim alanında belirli bir seviyeyi yakaladıklarını kaydeden Uluer Kaymak eğitim dilinin İngilizce olması nedeniyle, “140 farklı ülkeden yaklaşık 100.000 civarında öğrenci ülkemizde yüksek öğrenim görmektedir“ dedi. Uluer Kaymak bu öğrencilerin yaklaşık 13 bini KKTC vatandaşı, 47‘bininin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu belirterek; “Geriye kalan 42‘bini ise diğer uyruklulardan oluşmakta, ülkemizden mezun olanlar dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Almanya’dan da denklik alabilmektedir.“diye konuştu.

Turizm yükselen değer

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gerek tarihi yerleri, birbirinden güzel sahilleri, doğal güzellikleriyle gerekse Türk ve ada mutfağının çeşitliliğiyle turistlere farklı seçenekler sunmaktadır“ diyen Uluer Kaymak KKTC’nin dünyanın pek çok ülkesinden gelen turistleri ağırladıklarını vurguladı. “2023 yılında Türkiye‘den 867.994, Almanya’dan 51.000, Birleşik Krallık’tan 39.500, Güney Kıbrıs’tan 21.000, İsveç’ten 30.000, Polonya’dan 16.000, Slovakya’dan 21.000 ve Rusya’dan 12.000 kişi, KKTC’de konaklamıştır“ şeklinde bilgi aktarırken; “Sözlerimi bitirirken sizlere birazda Berlin’de temsiciliğimizle ilgili bilgi vereyim“ dedi.

KKTC Berlin Temsilciliği

“KKTC Berlin Temsilciliği, faaliyete geçtiği 2012 yılından itibaren Kıbrıs Türk tarafını Almanya Federal Cumhuriyeti’nde temsil etmekte ve Kıbrıs konusundaki görüşlerimizin Almanya Federal Cumhuriyeti nezdinde duyurulmasına çalışmaktadır. Berlin Temsilciliğimiz ayrıca, ülkemiz ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasındaki siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmaktadır. Temsilciliğimiz ayrıca, Türk ve Alman vatandaşlarının yanı sıra Almanya’da yaşayan diğer ülke vatandaşlarına ülkemizle ilgili konularda (seyahat, turizm vs.) yardımcı olmaktadır. Ben 2019 yılından itibaren Berlin Temsilciliği’nde görev yapan üçüncü Temsilciyim. Bu bayrak yarışında hedefimiz, ülkemizi her zaman en iyi şekilde temsil ederek, Temsilciliğimizi her geçen gün daha da ileriye taşımaktır. “Dedikten sonra kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Haber ve Fotoğraflar/Hüseyin İşlek

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.