“Belgeler İranlı Yetkililerin ‘Vur’ Emrini Kanıtlıyor”

“Belgeler İranlı Yetkililerin ‘Vur’ Emrini Kanıtlıyor”

ABONE OL
23:26 - 30/09/2022 23:26
“Belgeler İranlı Yetkililerin ‘Vur’ Emrini Kanıtlıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Uluslararası Af Örgütü, İran’da sızdırılan bazı resmi belgelere göre, İran’da en üst düzey askeri yetkililerin, Mahsa Amini’nin polis nezaretinde hayatını kaybetmesini protesto edenlere karşı “en sert şekilde karşılık” verilmesini emrettiğini açıkladı.

Ahlak polisi tarafından, baş örtüsünü “uygun bir şekilde” takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve daha sonra polis nezaretinde hastaneye kaldırılmasının ardından hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümüne karşı protestolar devam ediyor. Ülkede birçok bölgeye yayılan ve hükümet karşıtı söylemlerin hakim olduğu protestolarda güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda onlarca kişi yaşamını yitirdi, yüzlercesi yaralandı.

İnsan hakları savunucusu kuruluş Uluslararası Af Örgütü’nden bugün yapılan açıklamada, İranlı yetkililerin, “Devrim Muhafızları, hükümet yanlısı paramiliter örgüt Besiç güçleri, İran İslam Cumhuriyeti emniyet güçleri, toplum polisi ve sivil güvenlik güçlerini devreye sokarak, göstericileri hunharca bastırma” girişiminde bulunduğunu gösteren kanıtlara ulaşıldığı belirtiliyor.

Açıklamaya göre, elde edilen bilgi ve belgeler, İran güvenlik güçlerinin protestoculara, “öldürme niyetiyle” ya da “ölümcül olacağı bilinciyle” müdahalede bulunduğunu gösteriyor.

Kuruluşun Genel Sekreteri Agnes Callamard, “İranlı yetkililer, onlarca yıldır süren baskı ve adaletsizliklere karşı öfkelerini ifade etmek için sokaklara dökülen insanlara, bilinçli bir şekilde zarar verme ya da öldürme kararı aldı. Sistematik bir dokunulmazlığın uzun süredir epidemi haline geldiği İran’da onlarca kadın, erkek ve çocuk bu son katliamda kanunsuzca öldürüldü” ifadelerini kullandı.

Callamard, uluslararası toplumun “kınama mesajlarının ötesine geçip kararlı bir kollektif adım atmaması halinde” ülkede çok daha fazla sayıda kişinin “öldürüleceğini, işkence göreceğini, sakat bırakılacağını, cinsel istismara uğrayacağını ve parmaklıklar arkasına atılacağını” söyledi.

Uluslararası Af Örgütü’nün ulaştığı sızdırılan belgelere dikkat çeken Callamard ayrıca, bu belgelerin “uluslararası bağımsız bir araştırma ve soruşturma mekanizmasının devreye sokulmasına ihtiyaç duyulduğunu” da ortaya koyduğunu savundu.

Kuruluşun açıklamasında, görgü tanıklarının ifadeleri ve sesli ve görsel kayıtlarının incelenmesi sonucunda, protestolarda öldürüldüğü tespit edilen en az 52 kişinin hiçbirinin, güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesine maruz kalacak hiçbir eylemde bulunmadıklarının görüldüğüne de dikkat çekildi.

Sızdırıldığı belirtilen 21 Eylül 2022 tarihli, İran Silahlı Güçleri Genel Merkezi imzalı resmi belgede, tüm eyaletlerdeki güvenlik güçleri amirlerine, “Devrim karşıtlarına ve sorun çıkaranlara sert bir şekilde karşılık verme” emri verildiği belirtiliyor. Af Örgütü’nün açıklamasında, “Emrin verildiği günün akşamında, ülke genelinde ölümcül güç kullanımı arttı ve o akşam onlarca kadın, erkek ve çocuk öldürüldü” ifadelerine yer verildi.

23 Eylül tarihli bir diğer sızdırılmış belgede ise, ordunun Mazandaran komutanının, bölgedeki güvenlik güçlerine, “Tüm il ve ilçelerde devrim karşıtları ve isyancıların çıkardığı herhangi bir karışıklığa acımasızca ve ölümle sonuçlanabilecek düzeyde karşılık” vermelerini emrettiği belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü, öldürülenler arasında, 5 çocuk ve 5 kadın dahil 52 kişinin isimlerinin tespit edildiğini ve kaydedilen bu ölümlerin üçte ikisinin ‘vur’ emrinin verildiği 21 Eylül’de gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.

Kuruluşun incelemelerine göre, protestolarda hayatını kaybedenlerin çoğunluğu güvenlik güçlerinin kurşunlarının hedefi oldu. 16 yaşındaki bir kız çocuğunun ise coplarla başına vurularak dövülmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyor.

İranlı yetkililer, öldürülen protestocuların “tehlikeli ve şiddete başvuran” kişiler olduğunu ileri sürüyor. Bazı yetkililer, protestocuların “isyancılar tarafından” öldürüldüğü iddiasında. Af Örgütü, öldürülen göstericilerin ailelerinin de, yetkililer tarafından “tazminat vaadiyle” ya da “tehdit yoluyla” susturulmaya çalışıldığna dikkat çekti.

Af Örgütü’nün eline geçen belgeler arasında, çok sayıda protestocunun güvenlik güçleri tarafından dövüldüğü, işkence gördüğü ve cinsel tacize uğradığını gösteren kanıtlar da olduğu belirtiliyor.

VOA tarafından geçilen “Belgeler İranlı Yetkililerin ‘Vur’ Emrini Kanıtlıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Belgeler İranlı Yetkililerin ‘Vur’ Emrini Kanıtlıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Belgeler İranlı Yetkililerin ‘Vur’ Emrini Kanıtlıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.