Bazı BM çalışanları 7 Ekim İsrail saldırısıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla işten çıkarıldı

Bazı BM çalışanları 7 Ekim İsrail saldırısıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla işten çıkarıldı

ABONE OL
00:58 - 27/01/2024 00:58
Bazı BM çalışanları 7 Ekim İsrail saldırısıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla işten çıkarıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA), İsrailli yetkililerin Birleşmiş Milletler’e 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’de gerçekleştirdiği terör saldırısına katıldıklarına dair bilgi vermesinin ardından bazı çalışanlarını işten çıkardığını duyurdu.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini konuya ilişkin açıklamasında, “Ajansın insani yardım sağlama kabiliyetini korumak için, bu personelin sözleşmelerini derhal feshetme ve gecikmeden gerçeği ortaya çıkarmak için bir soruşturma başlatma kararı aldım” dedi.

Lazzarini, “Terör eylemlerine karışan her UNRWA çalışanı, cezai kovuşturma da dâhil olmak üzere, eylemlerinden sorumlu tutulacaktır” dedi.

UNRWA’in Gazze Şeridi’nde görev yapan 13 bin Filistinli çalışanı bulunuyor. Ekim ayında İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı saldırılarda UNRWA çalışanlarından 150’den fazlası hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric de yaptığı açıklamada, Lazzarini’nin son derece ciddi bu suçlamalarla ilgili olarak Genel Sekreter’e bilgi verdiğini söyledi.

Sözcü Dujarric, “Genel Sekreter bu haber karşısında dehşete düştü ve Lazzarini’den bu konuyu süratle soruşturmasını ve 7 Ekim’de meydana gelen olaylara ya da diğer suç teşkil eden faaliyetlere katıldığı ya da yardım ettiği tespit edilen tüm UNRWA çalışanlarının işine derhal son verilmesini ve olası cezai kovuşturmaya sevk edilmelerini sağlamasını istedi” dedi.

Dujarric, UNRWA’ın acil ve bağımsız bir soruşturma sürecinden geçeceğini söyledi ancak soruşturmaya dair ayrıntı vermedi.

İsrail yıllardır UNRWA’yı eleştiriyor ve ajansın işlettiği okulların Hamas tarafından terörist faaliyetler için kullanıldığını ve İsrail karşıtı bir müfredatı teşvik ettiğini iddia ediyor. İsrailli yetkililer ayrıca 7 Ekim saldırılarından bu yana bazı UNRWA çalışanlarını sosyal medya hesaplarında İsrail’e yapılan saldırıları kutlamakla suçluyor.

Lazzarini ayrıca Cuma günü yaptığı açıklamada, “UNRWA, 7 Ekim’de meydana gelen menfur saldırıları mümkün olan en güçlü şekilde kınadığını yineliyor ve tüm İsrailli rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması ve ailelerine güvenli bir şekilde geri dönmeleri çağrısında bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Hamas 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırılarda yaklaşık 240 kişiyi rehin almıştı. Saldırıların ardından ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği Hamas’ı terör örgütü ilan etti.

UNRWA Gazze’de ön saflarda yer alıyor ve bölgedeki 2 milyondan fazla Filistinli’ye yardım ulaştırıyor. Hamas tarafından yönetilen Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Hamas’a karşı Gazze Şeridi’ne saldırmaya başlamasından bu yana 26 binden fazla Filistinli’nin öldürüldüğünü açıkladı.

ABD UNRWA yardımlarını durdurdu

UNRWA’a en büyük maddi kaynak sağlayan ülke olan ABD, iddiaları ve Birleşmiş Milletler’in bunları ele almak için attığı adımları incelerken ek finansmanı geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Savaş başlamadan önce Washington 2023 yılında UNRWA’ya yaklaşık 300 milyon dolar katkıda bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Perşembe günü BM Genel Sekreteri Guterres’le konuştu ve “konunun kapsamlı ve hızlı bir şekilde soruşturulması gerektiğini vurguladığını” açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada, “7 Ekim’deki menfur saldırılara katılan herkes için tam bir hesap verebilirlik sağlanmalıdır” dedi.

Miller, Washington’un iddialar hakkında daha fazla bilgi almak için İsrail hükümetiyle temasa geçtiğini ve Kongre üyelerini bilgilendirdiğini söyledi.

VOA tarafından geçilen Bazı BM çalışanları 7 Ekim İsrail saldırısıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla işten çıkarıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Bazı BM çalışanları 7 Ekim İsrail saldırısıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla işten çıkarıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Bazı BM çalışanları 7 Ekim İsrail saldırısıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla işten çıkarıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.