Batı Şeria’da yerleşimci şiddeti arttı

Batı Şeria’da yerleşimci şiddeti arttı

ABONE OL
01:20 - 30/12/2023 01:20
Batı Şeria’da yerleşimci şiddeti arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BM Güvenlik Konseyi, Gazze krizini ve Batı Şeria’da İsrailli yerleşimcilerin Filistinliler’e uyguladığı şiddeti ele aldığı bir oturum düzenledi. 2023 yılının Gazze konulu son Güvenlik Konseyi toplantısına İsrail ve Filistin temsilcileri de katıldı.

BM’nin Ortadoğu’dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Khaled Khiari, Konsey üyelerine Ortadoğu’daki durumun endişe verici olduğunu ve giderek kötüleştiğini kaydetti.

Khiari, Hamas ve diğer Filistinli grupların Gazze’den İsrail’e roket saldırılarının sürdüğünü, Gazze’nin birçok bölgesinde İsrail güçleri ile Hamas ve diğer Filistinli gruplar arasında yoğun çatışmaların devam ettiğini kaydetti.

Çok sayıda aktörün varlığı gözönüne alındığında çatışmanın bölgesel çapta yayılma ve yıkıcı sonuçlar doğurma riskinin yüksek olduğu uyarısında bulunan Khiari, Irak ve Suriye’deki ABD üslerine saldırıların zamanlamasına da dikkat çekti.

Filistin: “Acil ateşkes ilan edilmeli”

BM’de Gözlemci Devlet statüsüyle yer alan Filistin’in Temsilci Yardımcısı Majed Bamya, Güvenlik Konseyi üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, İsrail’in saldırılarının kitlesel boyutta ve hiçbir ayrım gözetmeksizin sürdüğünü, İsrail’in şiddet ve ölümleri “insanlara baskı yapmak ve onları yerlerinden etmek için bir araç olarak kullandığını” belirtti.

Bamya, Güvenlik Konseyi’nin, sivillerin korunması, Gazze Şeridi’nin her yerine insani yardımın engelsiz, güvenli bir şekilde ve acilen ulaştırılması yönünde çağrıda bulunduğunu ve zorla yerinden edilmeleri reddettiğini hatırlattı.

Majed Bamya, “Bütün bunlar, acilen bir ateşkes ilanı gerektiriyor. Hiçbir zaman yaptıklarından sorumlu tutulmayan İsrail, canımızı, toprağımızı, kaynaklarımızı, paramızı, geçmişimizi, bugünümüzü ve geleceğimizi çalıyor” diye konuştu.

İsrail: “7 Ekim sonrasında Güvenlik Konseyi neden acil toplanmadı”

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Menashe Erdan da, Konsey üyelerine, 7 Ekim’de İsrail topraklarına ve İsrailli sivillere saldırı olduğunda Güvenlik Konseyi’nin neden acilen toplanmadığını sordu.

“Soykırımcı teröristlerin her gün İsrail vatandaşlarını öldürmeye çalıştıkları yeterince açık değil mi?” sorusunu yönelten Erdan, “Lübnan, Suriye ve Yemen’den gelen roket saldırılarını neden kınamadınız? Her gün masum İsrailliler saldırı altında. Bu saldırıların devam etmesi halinde İsrail bu terör eylemlerinin durmasını sağlayacaktır’’ dedi.

ABD: “Yerleşimciler Batı Şeria’da şiddeti arttırdı”

ABD’nin BM Daimi Temsilcilik Danışmanı ve Siyasi Koordinatörü John Kelley, Batı Şeria’daki aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimciler tarafından uygulanan şiddetin arttığını belirterek, “ABD, İsrail hükümetine, aşırılık yanlısı yerleşimci şiddetini önlemenin ve şiddete başvuranlardan hesap sorulmasının önemini vurgulamaya devam ediyor” dedi.

“Gazze’de çok sayıda Filistinli’nin hayatını kaybettiğini, 2023 yılının Batı Şeria’daki Filistinliler için en ölümcül yıl olduğunu biliyoruz” diyen Kelley, ister İsrailli ister Filistinli olsun tüm sivillerin ölümünün bir trajedi olduğunu kaydetti.

Rusya: “2023, Batı Şeria’nın en kanlı yılı oldu”

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da, ülkesinin Gazze’deki kriz ortamını çok yakından takip ettiğini belirterek, İsrail güvenlik güçlerinin operasyonları ve şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilerin eylemlerinin “büyük ölçekte bir insani felaket tehdidine ve krizin bölgenin geri kalanına yayılması riskine yol açtığını” savundu.

Nebenzia, Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen’de de artan gerilimlere dikkat çekerken, Mısır ve Ürdün’ün Gazze ve Batı Şeria’dan kitlesel bir Filistin göçü riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Rus temsilci, “7 Ekim’den günümüze kadar Doğu Kudüs’te ve Batı Şeria’da 79’u çocuk 302 Filistinli İsrail ordusu ve yerleşimciler tarafından öldürüldü. Bu ölümlerle birlikte Batı Şeria’da en kanlı yıl yaşanmış oldu. İsrailliler terörü bahane ederek Gazze’de 21 binden fazla kişiyi öldürdü. Gazze’yi temizlemeye yönelik benzeri görülmemiş bir operasyon yürüttü’’ dedi.

Guterres Gazze’deki çatışmanın yayılmasından endişeli

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Gazze’deki çatışmanın daha fazla yayılmasından ciddi endişe ettiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri’nin sözcüsü Stephane Dujarric yılın son basın toplantısında Gazze kriziyle ilgili Guterres’in açıklamasını aktardı. Buna göre, Guterres, “İsrail ile Hamas ve Gazze’deki diğer gruplar arasındaki çatışmalar yoğunlaştıkça, Genel Sekreter bu çatışmanın daha da yayılmasından ve bunun tüm bölge için yıkıcı sonuçlara yol açabileceğinden ciddi şekilde endişe duymaya devam ediyor” dedi.

VOA tarafından geçilen “Batı Şeria’da yerleşimci şiddeti arttı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Batı Şeria’da yerleşimci şiddeti arttı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Batı Şeria’da yerleşimci şiddeti arttı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.