Batı Şeria operasyonlarını yöneten üst düzey Hamas yetkilisi Salih Aruri Beyrut’taki patlamada öldü

Batı Şeria operasyonlarını yöneten üst düzey Hamas yetkilisi Salih Aruri Beyrut’taki patlamada öldü

ABONE OL
21:11 - 02/01/2024 21:11
Batı Şeria operasyonlarını yöneten üst düzey Hamas yetkilisi Salih Aruri Beyrut’taki patlamada öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamas’ın üst düzey yetkilisi Salih Aruri’nin, Lübnan’ın başkenti Beyrut yakınlarında İsrail’e ait bir insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda öldürüldüğü bildirildi.

İsrail kaynaklarına göre 2015 yılına kadar bir dönem Türkiye’de yaşayan ve Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayları’nın kurucularından biri olan Aruri’nin öldürülmesinin, Ortadoğu’daki çatışmanın tırmanmasına neden olabileceği yorumları yapılıyor.

Hamas ve Lübnanlı Hizbullah yetkilileri, Salı günü Beyrut’ta meydana gelen patlamada Salih Aruri’nin yanısıra üç kişinin daha öldüğünü açıkladı.

Lübnan devletine ait Ulusal Haber Ajansı ise, İsrail insansız hava aracının Salı gecesi Dahiye’deki bir Hamas ofisini vurduğunu ve toplam altı kişinin öldüğünü bildirdi. Güvenlik kaynakları ve sağlık görevlileri ölen diğer üç kişinin kimliğini henüz tespit edemedi.

Hamas’ın televizyon kanalı El Aksa da, Kassam Tugayları liderleri Samir Findi Ebu Amer Ve Azzam Akra Ebu Ammar’ın da Lübnan’daki saldırıda öldüğü haberini paylaştı.

İsrailli yetkililer yorum yapmayı reddetti.

Saldırının arkasında İsrail’in olması halinde, bu saldırının Ortadoğu’daki çatışmada büyük bir tırmanışa işaret edebileceği yorumları yapılıyor.

Hizbullah lideri Seyid Hasan Nasrallah, İsrail’in Lübnan’daki Filistinli yetkilileri hedef almasına misilleme yapma sözü verdi.

Hamas yetkilisi Besim Naim Associated Press’e yaptığı açıklamada, Aruri’nin patlamada öldüğünü doğruladı. Kurallar gereği isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Hizbullah yetkilisi de Aruri’nin öldürüldüğünü söyledi.

Hamas’ın askeri kanadının kurucularından biri olan Aruri, örgütün Batı Şeria’daki varlığını yönetiyordu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 7 Ekim’de Hamas-İsrail savaşı başlamadan önce Aruri’yi öldürmekle tehdit etmişti.

Hamas’ın müttefiki olan Hizbullah örgütünün kalelerinden biri olan, Lübnan’ın başkentinin güney banliyölerinden Müşerrefiye’yi sarsan patlama, Beyrut’un güneyindeki Hadi Nasrallah Caddesi’nde de yangına neden oldu.

Patlama, Lübnan’ın güney sınırı boyunca İsrail askerleri ile Hizbullah üyeleri arasında iki aydan uzun süredir devam eden şiddetli çatışmalar sürerken meydana geldi.

Çatışmalar 8 Ekim’de başladığından beri sınırdan birkaç kilometre uzakta yoğunlaştı ancak İsrail hava kuvvetleri birkaç kez Lübnan’ın derinliklerindeki Hizbullah hedeflerini vurdu.

Günün daha erken saatlerinde Hizbullah, savaşçılarının Lübnan-İsrail sınırı boyunca İsrail askeri karakollarını hedef alan birkaç saldırı düzenlediğini açıklamıştı.

Aruri kimdir?

Aruri Hamas’ın üst düzey bir yetkilisi ve aynı zamanda 7 Ekim’de İsrail topraklarında ölümcül bir saldırı düzenleyen Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’nın kurucularından biriydi. ABD geçen yıl Aruri hakkında bilgi karşılığında 5 milyon dolar para ödülü koymuştu.

Hamas, El-Aruri’nin öldürüldüğünü kendisine bağlı El-Aksa radyosu aracılığıyla doğruladı. Hamas politbüro üyesi İzzet el-Şark bunun “korkakça bir suikast” olduğunu söyledi.

Aruri’nin Türkiye bağlantısı iddiası

Washington’daki Demokrasileri Savunma Vakfı’nın internet sitesinde yer alan bir makalede, Türkiye’nin Hamas’ın üst düzey liderlerini barındırdığının belgelendiği belirtilmiş ve Aruri’nin Türkiye ile bağlantısına dikkat çekilmişti.

“Aralarında Halid Meşal, İsmail Haniye ve Salih el Aruri’nin de bulunduğu Hamas liderleri Erdoğan ile birçok kez açıkça görüştü. Ankara, Aruri ve Haniye’ye ikamet izni ve Türk pasaportu vererek uluslararası seyahatlerini engelsiz bir şekilde yapmalarını sağladı. Hamas’ın Batı Şeria sorumlusu Aruri, başına 5 milyon dolar ödül konmuş, ABD tarafından terörist olarak tanımlanan bir kişi” denilen yazıda Aruri ile ilgili, “Sosyal medyada Hamas’ın 7 Ekim katliamını kutladı ve muhtemelen saldırıların planlayıcılarından biri” ifadesi kullanılmıştı.

İslami Cihat’tan intikam yemini, İran’dan uyarı

Hamas’ın müttefiki İslami Cihat örgütü yayınladığı açıklamada, “intikam” sözü verdi; “Bu suç cezasız kalmayacak ve işgal ortadan kaldırılana kadar direniş devam edecek” dedi.

İran, Aruri’nin öldürülmesinin İsrail’e karşı savaşı daha da canlandıracağını belirtti.

Yemen’deki Husi hareketi ise taziyelerini iletti.

Lübnan’ın geçici başbakanı Necip Mikati ise saldırıyı “yeni bir İsrail suçu” olarak nitelendirdi ve bunun Lübnan’ı savaşa çekme girişimi olduğunu söyledi. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, Mikati’nin Lübnan Dışişleri Bakanı’ndan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulunmasını istediği belirtildi.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, Çarşamba günü, 4 yıl önce Bağdat havalimanı yakınında ABD’nin düzenlediği insansız silahlı hava aracı saldırısında öldürülen Kudüs Gücü komutanı General Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümü vesilesiyle bir konuşma yapmayı planlıyor.

Birleşmiş Milletler: “Gelişmeler endişe verici”

Birleşmiş Milletler (BM) sözcülerinde Florencia Soto Nino ise, VOA’nın sorusu üzerine gelişmeleri son derece endişe verici bulduğunu belirterek, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “çatışmanın daha geniş bir bölgeye yayılmasının tehlikelerine” ilişkin sözlerine atıfta bulundu.

Henüz tüm detayların ve gerçeklerin bilinmediğini söyleyen Nino, “Genel Sekreter’in tüm tarafları azami itidal göstermeye ve bölgedeki gerilimi düşürmek için acil adımlar atmaya çağırdığını biliyoruz. Çatışmaların devam etmesinin birden fazla aktör tarafından büyük bir yanlış hesaplama riski taşıdığı konusunda çok netti. Ne yazık ki bölgenin farklı yerlerinde gördüğümüz de budur. Bir kez daha uluslararası toplumun tüm üyelerine, bölgede gerilimin tırmanmasını önlemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Ramallah’ta protesto gösterisi

Öte yandan İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde yüzlerce kişi sokaklara dökülerek misilleme çağrısında bulundu ve “İntikam, intikam, Kassam” sloganları attı.

Dahiye’de Reuters’ın ulaştığı bir görgü tanığı, itfaiyecilerin ve sağlık görevlilerinin, üçüncü katında büyük bir delik olduğu anlaşılan çok katlı bir binanın etrafında toplandığını gördüğünü söyledi. Görgü tanığı, yol kenarında uzuvlar ve diğer vücut parçalarını gördüğünü de ekledi.

VOA tarafından geçilen Batı Şeria operasyonlarını yöneten üst düzey Hamas yetkilisi Salih Aruri Beyrut’taki patlamada öldü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Batı Şeria operasyonlarını yöneten üst düzey Hamas yetkilisi Salih Aruri Beyrut’taki patlamada öldü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Batı Şeria operasyonlarını yöneten üst düzey Hamas yetkilisi Salih Aruri Beyrut’taki patlamada öldü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.