Başkan Biden İsrail ziyaretini tamamladı, İsrail Gazze’ye insani yardım tedarikini kabul etti

Başkan Biden İsrail ziyaretini tamamladı, İsrail Gazze’ye insani yardım tedarikini kabul etti

ABONE OL
13:45 - 19/10/2023 13:45
Başkan Biden İsrail ziyaretini tamamladı, İsrail Gazze’ye insani yardım tedarikini kabul etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e yaptığı ziyareti tamamladı. Biden, İsrail’in, yardım nakliyatlarının denetime tabi tutulması ve yardımın Hamas’a değil, sivillere gitmesi şartıyla Mısır’dan Gazze’ye insani yardım akışının başlamasını kabul ettiğini bildirdi.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yaptığı saldırıyı Amerika’da yaklaşık 3000 kişinin ölümüne neden olan 11 Eylül 2001 terör saldırılarına benzeten Biden, ‘’Anlıyorum. Birçok Amerikalı anlıyor. Burada olanlara bakıp da adalet için haykırmamak elde değil. Bu isyanı hissederken bunun sizi tüketmesine izin vermeyin’’ dedi.

İsrail; gıda, su ve ilaç tedarikinin Mısır üzerinden Gazze’ye ulaştırılmaya başlayacağını doğruladı. Ancak yardımın ne zaman nakledileceği henüz açıklık kazanmadı.

Biden, ABD Savunma Bakanlığı’ndan gelen verilerin, dün Gazze’deki hastane patlamasının İsrail ordusundan kaynaklanan bir saldırının sonucu olmadığını gösterdiğini söyledi. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü ise sosyal medya paylaşımında, kuşbakışı görüntülerin, istihbaratın ve açık kaynaklardan alınan bilgilerin analizinin İsrail’in saldırının arkasında olmadığını gösterdiğini kaydetti. Açıklamaya göre Amerika, kanıt toplamaya devam ediyor.

Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı görüşme sırasında, ‘’Gördüklerime dayanarak söyleyebilirim ki (saldırıyı) diğer tarafın yaptığı görünüyor, sizin değil’’ dedi. Ancak Biden, ‘’birçok kişinin saldırıya neyin sebep olduğundan emin olmadığını’’ kaydetti.

Biden, İsrail kabinesiyle, yardım nakliyatlarının denetlenmesi ve yardımın Hamas’da değil, sivillere gitmesi anlayışı çerçevesinde ‘’Gazze’deki sivillere hayat kurtarıcı insani yardım nakledilmesinin kabul edilmesini’’ konuştuğunu söyledi.

Biden, ‘’Açık konuşayım, eğer Hamas yardımın yönünü değiştirirse ya da yardımları çalarsa bir kez daha Filistin halkının yararının umurlarında olmadığını göstermiş olur’’ dedi.

Başkan Biden, Gazze ve Batı Şeria için ilave 100 milyon dolarlık insani yardım duyurusu yaptı.

Netanyahu’ya hastane patlaması nedeniyle ‘’derin ürüntü duyduğunu ve öfkelendiğini’’ aktaran Biden, aynı zamanda ‘’Hamas’ın tüm Filistin halkını temsil etmediğini ve Hamas’ın Filistinliler’e sadece acı verdiğini’’ söyledi. Biden ayrıca ‘’Bu krizin içinde sıkışan masum Filistinliler’e yardım etmenin yollarını bulmaya’’ da değindi.

Biden, Amerika’nın İsrail’in arkasında olduğunu yineledi.

‘’Yalnız olmadığınızı bilmenizi istiyorum. Halkınızı savunmaya devam ederken size desteklemeyi sürdüreceğiz’’ diyen Biden, ‘’Masum sivillerin daha fazla trajediye maruz kalmasını engellemek için bölge çapında sizinle ve ortaklarla çalışmaya devam edeceğiz’’ şeklinde konuştu.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Başkan Biden’ın ziyaretinin ‘’çok derinden duygulandırıcı’’ olduğunu söyledi ve ‘’Bay Başkan, size teşekkür ettiğimde tüm İsrail halkı adına konuşuyorum. Bugün, yarın ve her zaman İsrail’in yanında olduğunuz için teşekkürler’’ dedi.

Netanyahu, Biden’ın ‘’medeniyet güçleriyle barbarlık güçleri’’ arasında net bir çizgi çizmekte haklı olduğunu, İsrail’in Hamas’ı mağlup etmede birleştiğini söyledi.

Netanyahu, ‘’Medeni dünya, Hamas’ı mağlup etmek için birleşmeli’’ dedi.

Başkan Joe Biden ayrıca İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’la, İsrailli acil yardım ekipleriyle, Hamas’ın elindeki rehinelerin aileleriyle de biraraya geldi. Rehinelerin ailelerinin ellerini tutan ve sarılan Biden, anlatılanları sessizce dinledi.

Öte yandan yüzlerce Filistinli Batı Şeria’da Ramallah dahil büyük kentlerin sokaklarını doldurdu. Beyrut ve Amman’da öfkeli kalabalıklar, İsrail Büyükelçiliği’nin önünü doldurdu.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, savaşın ‘’bölgeyi uçurumun kenarına sürüklediğini’’ söyledi.

Ürdün, hastane patlamasının ardından ülkede üç günlük yas ilan etti. Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Ürdün’deki zirvenin iptal edilmesi kararını ise tüm liderlerle konuştuktan sonra aldıklarını söyledi. Zirveyi savaşa bir son getirmesi ve Filistinliler’e hakettikleri saygının gösterilmesi için planladıklarını söyleyen Safadi, bunun şu anda olasılığının düşük olduğunu kaydetti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Başkan Biden’ın seyahatinin Ürdün ayağının iptalinin karşılıklı bir kararla alındığını anladığını, Washington’a dönerken Mahmut Abbas ve Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi ile konuşacağını belirtti.

VOA tarafından geçilen Başkan Biden İsrail ziyaretini tamamladı, İsrail Gazze’ye insani yardım tedarikini kabul etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Başkan Biden İsrail ziyaretini tamamladı, İsrail Gazze’ye insani yardım tedarikini kabul etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Başkan Biden İsrail ziyaretini tamamladı, İsrail Gazze’ye insani yardım tedarikini kabul etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.