Başkan Biden ABD ordusunun Gazze’ye havadan gıda ve yardım malzemeleri sağlayacağını açıkladı

Başkan Biden ABD ordusunun Gazze’ye havadan gıda ve yardım malzemeleri sağlayacağını açıkladı

ABONE OL
21:13 - 02/03/2024 21:13
Başkan Biden ABD ordusunun Gazze’ye havadan gıda ve yardım malzemeleri sağlayacağını açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başkan Joe Biden Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail askerleriyle yaşanan kaotik çatışmada onlarca Filistinli’nin öldürülmesinden bir gün sonra ABD’nin Gazze’ye havadan insani yardım atmaya başlayacağını söyledi.

Biden bu açıklamayı, Gazze’deki sağlık yetkililerinin 115 Filistinli’nin öldürüldüğü, 750’den fazla kişininse yaralandığını açıklamasından bir gün sonra yaptı. Görgü tanıkları Perşembe günü yardım konvoyundan malzeme almak için insanların birbiriyle yarıştığı sırada İsrail askerlerinin kalabalığın üzerine ateş açtığını söylemişti.

Havadan yardımlarının “önümüzdeki günlerde” başlayacağını söyleyen Biden bu haberi, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi Beyaz Saray’da ağırlarken paylaştı

Biden, ABD ordusunun önümüzdeki günlerde Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştıracağını ve Washington’un bölgeye daha fazla yardım ulaştırmak için elinden geleni yapacağını da belirtti, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te konuşan Biden, Gazze’ye yardım akışının yeterli olmadığını ve yüzlerce yardım kamyonunun daha bölgeye girmesini istediğini söyledi.

İsrail, ölenlerin çoğunun izdihamda ezildiğini ve askerlerinin kalabalığın içinde kendilerine doğru tehditkâr bir şekilde hareket ettiğine inandıkları bazı kişilere ateş açtığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Dairesi’ne göre Gazze Şeridi’nde en az 576 bin kişi, yani bölge nüfusunun dörtte biri, kıtlıktan sadece bir adım uzakta.

İnsanların hayatta kalmak için hayvan yemi, hatta kaktüs yediği ve sağlık görevlilerinin çocukların hastanelerde yetersiz beslenme ve susuzluktan öldüğünü söylediği bir ortamda, BM, bölgeye yardım ulaştırmanın “ezici engellerle” karşı karşıya olduğunu söyledi.

Geçmişte Kuzey Irak üzerindeki uçuşa yasak bölgenin komutanlığını yapmış olan ABD Hava Kuvvetleri’nden emekli üç yıldızlı general David Deptula, hava indirme operasyonlarının ABD ordusunun etkin bir şekilde uygulayabileceği birşey olduğunu söyledi.

Deptula, Reuters’a verdiği demeçte “Bu tam da onların görev alanına giren bir şey. Bir çok ayrıntılı zorluk var. Ancak aşılamayacak bir şey yok” şeklinde konuştu.

İsrail ABD’nin havadan yardım indirme planından haberdar

Yine de Gazze’ye havadan yardım atılmasının etkinliği konusunda soru işaretleri var. Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD’li bir yetkili, havadan yardımların Gazze’deki insanların çektiği acılar üzerinde ancak sınırlı bir etkisi olacağını söyledi.

“Bu, sorunun temeline inmiyor” diyen yetkili ancak kara sınırlarının açılmasının sorunu ciddi bir şekilde çözebileceğini söyledi.

Yetkili, bir başka sorunun da, ABD’nin sahada asker bulundurmadığı için yardımların Hamas’ın eline geçmesini önlemenin zorluğu olduğunu sözlerine ekledi.

Uluslararası Kriz Grubu’nun BM Direktörü Richard Gowan, “İnsani yardım çalışanları her zaman havadan yardım atmanın olumlu bir görüntü sergilediğinden, ancak yardım ulaştırmak için bunun berbat bir yol olduğundan yakınırlar” dedi.

Richard Gowan, yeterli yardımı ulaştırmanın tek yolunun ateşkesi takip edecek yardım konvoyları olduğunun altını çizdi.

Gowan, “Gazze’deki durum şu anda o kadar kötü ki, herhangi bir ek yardım malzemesi en azından bazı acıları hafifletecektir. Ancak bu en iyi ihtimalle geçici bir yardım önlemidir” ifadelerini sözlerine ekledi.

Biden’ın bu açıklamayı İsrail ile eşgüdüm içinde yapıp yapmadığı merak konusu oldu.

Washington’daki İsrailli bir yetkili “İnsani yardım amaçlı hava yardımından haberdarız” dedi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, ABD’nin hava yardımları için İsrail’den önceden onay isteyip istemediği ya da bu çabayı İsrail ile koordine edip etmediği yönündeki bir soruya yanıt vermedi.

Ancak Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, israil’in ABD’nin önümüzdeki günlerde Gazze Şeridi’ne havadan gıda ve malzeme atma planını desteklediğini söyledi.

Kirby Washington’da gazetecilere verdiği demeçte “İsrailliler havadan gıda atmayı kendileri denediler ve bizim de aynı şeyi yapma çabalarımızı destekliyorlar” dedi.

Öte yandan Kirby, İsrail ordusunun Perşembe günkü Gazze yardım komvoyu olayında ölümlere izdihamın neden olduğu yönündeki yorumlarını doğrulayacak yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Dairesi’nden yapılan açıklamada, BM’nin kuşatma altındaki kuzey Gazze’ye bir haftadan uzun bir süredir ilk kez Cuma günü yardım ulaştırdığı belirtildi. BM, Gazze kent merkezindeki El Şifa hastanesine ilaç, aşı ve yakıt ulaştırdı.

Dünya Gıda Programı 10 gün önce yaptığı açıklamada, koşullar güvenli dağıtıma izin verene kadar Gazze’nin kuzeyine gıda yardımı sevkiyatını durdurduğunu duyurmuştu.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) Cuma günü yaptığı açıklamada, Ocak ayında günde yaklaşık 150 kamyon girerken, Şubat ayında her gün ortalama 97 kamyonun Gazze’ye girebildiğini bildirdi ve “Gazze’ye giren kamyon sayısı günlük 500 hedefinin oldukça altında kalmaya devam ediyor” dedi.

VOA tarafından geçilen Başkan Biden ABD ordusunun Gazze’ye havadan gıda ve yardım malzemeleri sağlayacağını açıkladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Başkan Biden ABD ordusunun Gazze’ye havadan gıda ve yardım malzemeleri sağlayacağını açıkladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Başkan Biden ABD ordusunun Gazze’ye havadan gıda ve yardım malzemeleri sağlayacağını açıkladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.