“Barış ve güvenlik İsrail işgalinin son bulmasıyla mümkün”

“Barış ve güvenlik İsrail işgalinin son bulmasıyla mümkün”

ABONE OL
00:28 - 06/03/2024 00:28
“Barış ve güvenlik İsrail işgalinin son bulmasıyla mümkün”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, “işgal devleti” diye nitelediği İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’da Filistinliler’i göçe zorladığını söyleyerek, “Barış ve güvenlik İsrail işgalinin son bulmasıyla mümkün” mesajını verdi.

Abbas, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı gerekçesiyle İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanları ve saldırıları sürerken ilk kez Türkiye’yi ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abbas ikili görüşmelerinin ardından birlikte kameralar karşısına geçti. Basın toplantısında soru alınmadı.

Erdoğan, “Filistin halkına apaçık soykırım uygulanmaktadır” ifadesini kullanırken Abbas da hem “soykırım”a dikkat çekti hem de İsrail’e yönelik “tehcir” yani zorunlu göç suçlamasında bulundu.

Filistin halkına soykırım uygulandığını ve İsrail’in soykırım sözleşmesindeki yükümlülüklerini ihlalden Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılandığını söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin 26 Mart’ta Uluslararası Adalet Divanı önünde tutumunu ortaya koyduğunu anımsattı. Erdoğan, “İsrail Uluslararası Adalet Divanı önünde yargılanmaktadır. Alınan ihtiyati tedbir kararına rağmen İsrail yönetimi kadın çocuk demeden kardeşlerimizi öldürmeyi sürdürmektedir, gıda dağıtımı sırasında beklerken sivilleri katletmektedir. İsrail’in bu şımarıklığının ve hukuk tanımaz tavrının en büyük suçlusu, Batılı güçlerin Holokost’taki günahlarından dolayı İsrail’e verdikleri destektir” dedi.

Batı ülkeleri tarafından İsrail’e koşulsuz destek verildiği şeklinde tepkisini dile getiren Erdoğan, “Elbette bunda İslam dünyasının vahdet olamamasının payı vardır” ifadesiyle Filistin konusunda bölge ülkeleri arasında birlikte hareket edilmemesini de eleştirdi.

İsrail’in tutumu değişmedikçe Ortadoğu’da barış sağlanamayacağını söyleyen Erdoğan, “Kalıcı barışın tek çözümü, 1967 anlaşması uyarınca başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti kurulmasıdır” mesajını verdi.

“Türkiye olarak garantörlük mekanizması çerçevesinde sorumluluk üstlenmeye hazırız. Bununla ilgili çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz” diyen Erdoğan, İsrail’in ateşkes çağrısına yanıt vermesi gerektiğini kaydetti.

Uluslararası arenada yürüttüğü tüm görüşmelerde Filistin’i gündeme getirdiğini belirten Erdoğan, Gazze halkına yönelik yardımları gemiler ve uçaklarla bölgeye sevk ettiklerini vurgulayarak, Gazze’de sahra hastanesi kurulması için de çaba gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Mahmud Abbas Filistin’in BM üyeliği beklentisini hatırlattı

İsrail’e yönelik tepkisinde sıkça “işgal devleti” ifadesini kullandığı gözlemlenen Abbas, “Filistinliler, zorla yerinden edilmeye çalışılmaktadır. Filistin halkının Batı Şeria ve Gazze’den tehcir edilmesini kabul etmiyoruz. İsrail bunu yapmaya çalışıyor. Kudüs’ün Filistin devletinden bölünmesi mümkün değildir, Ama İsrail bunu yapmaya çalışmaktadır. Barış ve güvenlik İsrail işgalinin son bulmasıyla mümkündür” diye konuştu.

Abbas, uluslararası kuruluşlarca bir yol haritası uygulanması için görüş birliği oluştuğunu kaydederek Filistin’in “üye olmayan gözlemci statüsü” yerine artık Birleşmiş Milletler (BM) üyesi yapılması gerektiğini de söyledi.

Fidan: İsrail insani yardımı savaşta silah olarak kullanıyor

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da, “Gazze’nin etrafındaki abluka kırılmalı, şu anda bu yapılmalı. Hepimiz İsrail’in insani yardımı savaşta bir silah olarak kullandığını biliyoruz” dedi.

Fidan, Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF) Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile Gazze Temas Grubu’na ayrılan panele katıldıklarını aktararak, “Bu tek taraflı bir eylem dahi olsa (Gazze konusunda) derhal harekete geçmemiz yönünde büyük bir beklenti var” dedi.

Gazze Temas Grubu’nun “sadece kınamalardan oluşan kısır döngüyü kıran yenilikçi bir girişim” olduğunu da söyleyen Fidan, “(Gazze Temas Grubu) aynı zamanda bölgesel bir sahiplenme ruhu da yarattı” ifadesini kullandı.

VOA tarafından geçilen “Barış ve güvenlik İsrail işgalinin son bulmasıyla mümkün” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Barış ve güvenlik İsrail işgalinin son bulmasıyla mümkün” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Barış ve güvenlik İsrail işgalinin son bulmasıyla mümkün” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.