Bakan Akar’dan Operasyon Açıklaması 

Bakan Akar’dan Operasyon Açıklaması 

ABONE OL
13:51 - 14/02/2021 13:51
Bakan Akar’dan Operasyon Açıklaması 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak Kürt Bölgesindeki, PKK’nın önemli üslenme bölgelerinden olan, Gara Dağına düzenlediği operasyonda 48 PKK’lının öldürüldüğü açıklandı. MSB Hulusi Akar, operasyonda daha önce PKK tarafından kaçırılan 13 sivilinin cesedine ulaşıldığını belirtti.

Irak Kürt Bölgesindeki Gara Dağı’na yönelik 10 Şubat’ta başlatılan “Pençe Kartal-2 Harekatı” Cumartesi günü tamamlandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, operasyonun yönetildiği Şırnak’taki harekât merkezine geldi.

Gün boyu harekata ilişkin bilgi alan Akar, operasyonun tamamlanmasının ardından kameraların karşısına geçti. Akar, operasyonda 50 örgüt üyesinin etkisiz hale getirildiğini belirterek, şu bilgileri verdi; “Teröristlere ait barınak, sığınak ve mühimmat depoları ile sözde karargâh yerlerinden oluşan 50’den fazla hedef başlangıçta hava harekatı ile başarılı bir şekilde tahrip edilmiştir. Kara operasyonunun başlangıcında 3 kahraman personelimiz şehit olmuş, 3 personelimiz de yaralanmıştır. Harekat boyunca 3’ü sözde üst düzey yönetici olmak üzere 48 terörist ölü, 2 terörist ise sağ olarak ele geçirilmiştir. Böylece bilinen toplam 50 terörist etkisiz hale getirilmiştir. “

13 sivilin cesedine ulaşıldı

Akar, operasyonda daha önce örgüt tarafından kaçırılan 13 kişinin cesedine ulaşıldığını belirterek, “Pençe Kartal-2 Harekat bölgesinde faaliyetlerimiz devam ederken, yoğun çatışmaları müteakip kontrol altına alınan mağarada yapılan aramalarda alıkonulan 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşılmıştır. Yapılan ilk incelemede masum ve silahsız vatandaşlarımızdan birinin omuzundan, diğer 12 vatandaşımızın başlarından vurularak şehit edildikleri tespit edilmiştir. Böylece PKK’nın kalleş ve cani yüzü bir kez daha görülmüştür. Sağ olarak ele geçirilen iki teröristin verdiği ilk bilgilerde ise vatandaşlarımızın mağaraya yönelik harekatın başlangıcında sözde mağara sorumlusu terörist tarafından şehit edildikleri ifade edilmiştir. Bu arada vatandaşlarımızı şehit eden mağaradaki teröristlerin tamamı etkisiz hale getirilmiştir” dedi.

Birlikler üslerine döndü

Akar, operasyona katılan birlikleri üslerine geri döndüklerini vurgulayarak, “Son derece özel ve kritik bir harekat icra edildi. Gerçekten önemli, özel bir harekat yapıldı. Çok geniş bir alanı kapsayan zor arazi ve iklim koşullarında zor bir harekat gerçekleştirildi. Harekatla bölgeye yerleşen, yeniden yapılanmaya çalışan ve bir şekilde hudutlarımıza, güvenlik güçlerimize ve halkımıza saldırı hazırlığında bulunan tüm unsurlar da büyük ölçüde etkisiz hale getirildi. Şu anda 50 teröristin etkisiz hale getirildiği bilgisi olmakla beraber aldığımız çeşitli duyumlar, istihbarat kurumlarımızın çalışmaları var. Onların sonunda etkisiz hale getirilen terörist sayısının çok daha fazla olacağı yönünde değerlendirmeler bulunmaktadır. Keşke 13 vatandaşımızı oradan sağ salim çıkarabilseydik. Ancak alçaklar, caniler, bu silahsız masumları yaptıkları katliamla şehit ettiler” diye konuştu.

“75 kilometreye 25 kilometrelik alanda bu faaliyeti icra ettik”

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de harekatla ilgili şu bilgileri verdi; “Haftanin’de, Hakurk ve diğer bölgelerde yaptığımız faaliyetlerden sonra terör örgütü çok sıkıştı ve bütün ağırlıklarıyla Gara bölgesine yerleştiler. Kendilerinin burada çok emniyette ve rahat içinde olduklarını düşünürken işte bu 75 kilometreye 25 kilometrelik alanda bu faaliyeti icra ettik. Bunların yanında bir de 2015 yılından önceki ortamda kaçırılan personelimiz var. Bu vatandaşlarımızı da çok çeşitli mağaralarda saklayarak kaçırmaya çalıştılar. En sonunda istihbarat kurumlarımızdan aldığımız bilgiler, elde ettiğimiz bizim kendi özel çalışmalarımız, keşif unsurlarının çalışmaları sonucunda bunların Gara bölgesinde olabileceğine dair çok iyi kanıtlar bulduk ve bunların üzerinde de çalışmaya başladık. Bu alandaki araziye model araziler ve tesisler yaparak ilgili birliklerimiz bizzat üzerinde yoğun çalışmalar yaptılar.”

Bahçeli’den operasyon açıklaması

Operasyona ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sivillerin öldürülmesine tepki gösterdi. Bahçeli; “PKK/YPG demek insana ve insanlığa ait olan her değer ve emanetin imhası demektir. Hain örgüt tarafından kaçırılıp bir mağarada alıkonulan on üç sivil vatandaşımızın katledilmesiyle ilgili acı haber milli yüreklere ateş topu gibi düşmüştür. Nihayetinde söz hükmünü kaybetmiştir! Şehit olan hem kahraman askerlerimize de hem de aziz vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmetler diliyorum. Başımız sağ olsun diyorum. Mağara katliamının PKK terör örgütü ve destekçilerinin hesaba çekilmesi için bir yol ağzı, bir karar ve kader anı olduğuna inanıyorum. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, hiç kimse şablon ve bildik ezberlerin arkasına saklanamayacaktır. Masumların kafalarına kurşun sıkan hainleri kim aklamaya ve arkalamaya yelteniyorsa bilinsin ki cinayetlere taammüden iştirak etmiş demektir. Ve teröristtir. Herkes tarafını ve tercihini yapmalıdır: Ya hıyanet ya hidayet, ya melanet ya da millet.”

İnsan Hakları Derneği verilerine göre 2015 ve 2016 yıllarında Güneydoğu’nun değişik illerinden 13 asker ve polis alıkonuldu. Alıkonulanların aileleri daha önce İHD Diyarbakır şubesinde basın toplantısı düzenleyerek, bırakılmaları çağrısı yapmıştı. Aileler, PKK’ya katılan çocuklarının geri getirilmesi için HDP Diyarbakır İl Binası önünde eylem yapan ailelerin eylemine de katılmıştı. Aileler çocuklarının bırakılması için buradan da çağrı yapmıştı.

VOA tarafından geçilen Bakan Akar’dan Operasyon Açıklaması  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Bakan Akar’dan Operasyon Açıklaması  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Bakan Akar’dan Operasyon Açıklaması  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.