DOLAR

32,5179

0.2%
EURO

34,8044

0.14%
ALTIN(gr)

2.494,97

1,34%
BİST 100

1,34%
BAİB’in çalışmaları kiraz ihracatının kilogram değerini artırdı

BAİB’in çalışmaları kiraz ihracatının kilogram değerini artırdı

ABONE OL
23:32 - 17/08/2019 23:32
BAİB’in çalışmaları kiraz ihracatının kilogram değerini artırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin kilogram başına 2,12 dolar olan kiraz ihracatı bu yıl 2,28 dolara çıktı.
Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, geçen yıl Türkiye’den Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracatı başlayan kirazın kilogram değerinin 16 cent arttığını belirtti.
Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında zirai ilaç kalıntısı sorununun Çin Halk Cumhuriyeti ile de yaşanmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle sürekli görüştüklerini ifade eden Bahar, Bakanlığın olumlu yaklaşımlarıyla olası sorunları giderdiklerini kaydetti. Bahar, şöyle devan etti.
” Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleşen ihracatın artmasında, BAİB’in çalışmaları önemli rol oynadı. Geçen yıl Çin’e kiraz ihraç edebilmek için ürünün soğuk hava depolarında günlerce beklemesi gerekiyordu. Bu durum ürün kalitesini olumsuz etkiliyor ve ihracatın önünde büyük bir engel oluşturuyordu. Avustralya’dan fumigasyon uygulaması ile Çin’e kiraz ihraç edildiğini devletimizin ilgili birimlerine aktardık ve aynı uygulamanın Türk ihracatçılar içinde geçerli olmasını talep ettik. Devletimiz ile Çin devleti arasında gerçekleşen görüşmeler sonucunda bu talep üzerinde anlaşıldı. Böylece Çin’e kiraz ihraç edebilmek için ürünün günlerce soğuk hava deposunda beklemesi yerine fumigasyon uygulaması başladı. BAİB’in girişimleriyle atılan bu adım sonucu Çin’e kiraz ihracatı başladı.”

KİRAZ İHRACATINDA KG DEĞERİ ARTTI

BAİB Başkanı Hakkı Bahar, fumigasyon uygulamasının başlamasıyla kiraz ihracatının kilogram değerinin de arttırdığını bildirdi.
Türkiye’nin geçen yıl sonu itibariyle çeşitli ülkelere 76 bin 166 ton kiraz ihracatı yapıldığını ve bundan 161 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını anlatan Bahar, şöyle devam etti.
”2019 yılı 7 aylık dönemde Türkiye kiraz ihracatı 80 bin 436 tona çıkarken döviz de 183 milyon 176 bin 399 dolar olarak gerçekleşti. Hem ton bazında hem de döviz bazında artış oldu. 2018 yılında kg başına 2,12 dolardan işlem gören kiraz bu yıl 16 cent artarak 2,28 dolara çıktı. Kiraz ihracatında da katma değeri daha da yükseltmemiz gerekir.”

ÇİN’E KİRAZ İHRACATININ ÇOĞU BATI AKDENİZ’DEN

Kiraz sezonunun sonlarına yaklaşılan bu dönemde Türkiye’den Çin’e 3,3 milyon dolarlık kiraz ihracatı yapıldığına dikkat çeken Hakkı Bahar, ”Batı Akdeniz’den gerçekleşen kiraz ihracatı ise 1 milyon 897 bin 950 dolar oldu. Bu verilere göre Batı Akdenizli ihracatçıların Çin’e gerçekleşen ihracatın yarıdan fazlasını gerçekleştirdiği görüldü” dedi.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.