Bağdat’ta Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edildi Sadr Erken Seçim İstedi

Bağdat’ta Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edildi Sadr Erken Seçim İstedi

ABONE OL
17:50 - 28/10/2019 17:50
Bağdat’ta Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edildi Sadr Erken Seçim İstedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Irak’ta hükümet karşıtı protestolar nedeniyle başkent Bağdat’ta gece yarısından sabah 6’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İki hafta aradan sonra 4 gün önce yeniden başlayan protestolara katılan yüzlerce kişi kent merkezindeki Tahrir Meydanı’nı doldurdu. Irak’ta Ekim ayında başlayan protestolarda bugüne dek 200’den fazla kişi öldü.

Çoğunluğunu lise ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu gruba polis güçleri gazla müdahale etti. Irak’ta bir yıl önce göreve başlayan Başbakan Adil Abdülmehdi, sözcüsü aracılığıyla, okullarda eğitimi kesintiye uğratanların en sert şekilde cezalandırılacağını açıkladı.

Bağdat ve güneyindeki Şii şehirlerinde ekonomik zorlukları protesto etmek için Ekim başında sokağa çıkağa çıkan binlerce eylemci, iki haftalık aradan sonra Cuma günü yeniden gösterilere başlamıştı.

Pazar gecesi boyunca sokakları dolduran protestoculara yönelik güvenlik güçlerinin sert bir müdahalesi gözlenmedi. Ancak sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerde gazla müdahalede bulunulduğu görüldü. Hükümet karşıtı gösterilerde sadece geçen hafta sonuda 74 kişi hayatını kaybetti. Böylece protestoların başladığı Ekim ayı boyunca ölenlerin sayısı 231’e yükseldi.

Öte yandan Şii Sadr Hareket lideri Mukteda es-Sadr, Başbakan Abdülmehdi’ye Birleşmiş Milletler’ce denetlenecek ve mevcut hiçbir siyasi partinin katılmayacağı bir erken seçim çağrısı yaptı.

Sadr’a bağlı olan Irak Meclisi’nde en büyük grup Sairun Koalisyonu dün, göstericilerin talepleri yerine getirilene kadar muhalefete geçtiğini açıklamıştı. Sairun Koalisyonu 2018’deki seçimlerden birinci çıkmış ve Abdülmehdi’nin kırılgan koalisyonunun oluşmasını sağlamıştı.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.