Azerbaycan’da Aliyev 5. kez Cumhurbaşkanı seçildi

Azerbaycan’da Aliyev 5. kez Cumhurbaşkanı seçildi

ABONE OL
14:32 - 08/02/2024 14:32
Azerbaycan’da Aliyev 5. kez Cumhurbaşkanı seçildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İlham Aliyev, dün Azerbaycan’da yapılan seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 92’sinden fazlasını alarak beşinci kez Cumhurbaşkanı seçildi.

Azerbaycan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mazahir Panahov bu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada, ülkede oyların yüzde 93’ünden fazlasının sayıldığını ve Aliyev’in oyların yüzde 92,05’ini aldığını söyledi. Aliyev’e en yakın adayın oyları ise yüzde 2,19’da kaldı. Ülkede, Aliyev’le birlikte yedi adayın yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçimine katılım yüzde 76,7 oldu.

62 yaşındaki İlham Aliyev, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Azerbaycan’da 10 yıl cumhurbaşkanlığı yapan babasının yerine geçerek 20 yılı aşkın süredir iktidarda bulunuyor.

Karabağ’da seçime yoğun katılım

Ülkede Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2025’te yapılması bekleniyordu. Ancak Azerbaycan’ın geçen yıl Karabağ bölgesini 30 yıldır kontrol eden etnik Ermeni güçlerinden geri almasından sonra seçim erkene çekildi. Karabağ’da da bu seçimde sandık başına gidildi.

Analistler, “Aliyev’in Eylül ayındaki Karabağ zaferinin ardından artan popülaritesinden faydalanmak için seçimi öne çektiği” yorumunda bulundu.

Sandıklar açılmadan önce Associated Press (AP) haber ajansına konuşan 52 yaşındaki Bakü sakini Sevda Mirzoyeva, “uzun yıllardır işgal altında olan topraklarımızı geri veren muzaffer Aliyev’e oy vereceğini” söyledi.

Karabağ yakınlarında bulunan ve 2020 yılına kadar Ermeni güçleri tarafından kontrol edilen Azeri şehri Fuzuli’deki AP muhabirleri, seçmenlerin oy kullanmak için uzun kuyruklara girdiği yoğun bir katılıma tanık oldu.

Fuzuli’nin 1993 yılında Ermeni güçleri tarafından ele geçirilmesi ve etnik Azeri nüfusun sürülmesinin ardından şehri terk etmek zorunda kalan 73 yaşındaki Raya Feyziyeva, Aliyev’e memleketini geri aldığı için minnettar olduğunu söyledi.

2020’de asker olarak Fuzuli bölgesini geri almak için savaşan 30 yaşındaki Vusal Jumshudov da oyunu Aliyev’e verdiğini söyledi. Jumshudov, “İlham Aliyev’in liderliğinde vatan topraklarımızı özgürleştirdiğimiz için gurur duyuyorum. Kendi topraklarımızda oy kullandığımız için gurur duyuyorum” dedi.

Karabağ yakınlarında Ermeni güçlerinden geri alınan bir başka bölge olan Zangilan bölgesindeki Agali köyünde de katılım yüksekti. Yeni inşa edilen bir okulda bulunan yerel seçim merkezinden sorumlu olan Mubariz Farhadov, “30 yıl sonra ilk kez kendi topraklarımızda seçimlerin yapıldığı tarihi bir ana tanıklık etmenin sevinciyle dolu olduğunu” söyledi.

Zaka Guliyev, ailesi Agali köyünden kaçtığında 8 yaşında olduğunu söyleyerek, “Bu derin psikolojik bir travma bıraktı ve Karabağ ve çevresindeki topraklarımızın İlham Aliyev ve yiğit ordumuz tarafından kurtarılması manevi yaralarımızı iyileştirdi” dedi.

İlk sonuçlar açıklanmadan önce Bakü’de toplanan ve Azerbaycan bayrakları taşıyan yüzlerce kişi Aliyev’in yeniden seçilmesini danslar ve şarkılarla kutladı.

Aliyev’i ilk kutlayanlar arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yer aldı.

Dünkü seçime ülkedeki muhalefet partileri Azerbaycan Halk Cephesi Partisi (APFP) ve Musavat Partisi, oylamanın ve seçim kampanyası sürecinin şeffaf ve tarafsız yapılmadığını söyleyerek, seçime katılmadı.

İlham Aliyev 2003’ten beri iktidarda ve 2008, 2013 ve 2018 yıllarındaki seçimleri açık arayla kazandı.

Azerbaycan’da 2009 ve 2016’daki referandumların ardından yapılan anayasa değişiklikleriyle cumhurbaşkanlığı süresi beş yıldan yedi yıla çıkarılmış ve cumhurbaşkanının kaç dönem görev yapabileceğine dair süre sınırı kaldırılmıştı.

VOA tarafından geçilen Azerbaycan’da Aliyev 5. kez Cumhurbaşkanı seçildi: Karabağ’da da sandığa gidildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Azerbaycan’da Aliyev 5. kez Cumhurbaşkanı seçildi: Karabağ’da da sandığa gidildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Azerbaycan’da Aliyev 5. kez Cumhurbaşkanı seçildi: Karabağ’da da sandığa gidildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.