Avustralya Artık Kudüs’ü İsrail’in Başkenti Olarak Tanımayacak

Avustralya Artık Kudüs’ü İsrail’in Başkenti Olarak Tanımayacak

ABONE OL
17:00 - 18/10/2022 17:00
Avustralya Artık Kudüs’ü İsrail’in Başkenti Olarak Tanımayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avustralya’dan bugün yapılan açıklamada, bir önceki hükümetin İsrail’in başkenti olarak Batı Kudüs’ü tanıma kararından geri adım atılacağı bildirildi. Açıklamada, Kudüs’ün statüsünün İsrail ve Filistin arasındaki barış müzakereleri aracılığıyla belirlenmesi gerektiği kaydedildi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, ülkesinin “her zaman İsrail’in sarsılmaz dostu olmaya devam edeceğini” ve uluslararası arenada tanınan sınırlar çerçevesinde İsrail ve gelecekte kurulacak Filistin’in birarada varolmasını öngören iki devletli çözüme bağlı olduğunu belirtti.

Wong, açıklamasında, hükümetin “adil ve kalıcı iki devletli çözüm yolundaki uluslararası çabalara bağlılığını yinelediğini” kaydetti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise Avustralya’nın kararı nedeniyle “derin hayal kırıklığı” içinde olduklarını ve Avustralya Büyükelçisi’nin bakanlığa çağrılacağını bildirdi.

Bakanlık açıklamasında, “Kudüs, Yahudi halkının 3 bin yıldır başkentidir ve şu ya da bu karar ne olursa olsun, İsrail devletinin ebedi ve birleşik başkenti olmaya devam edecektir” ifadeleri yer aldı.

Avustralya’nın bir önceki Başbakanı Scott Morrison, 2018 yılı Aralık ayında, uzun yıllardır sürdürülen Ortadoğu politikasını geri çevirmiş ve Avustralya’nın Batı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını, ancak büyükelçiliği hemen Kudüs’e taşımayacağını söylemişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2017 yılında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımış, ancak doğu kesimi Yahudi, Hıristiyan ve Müslümanlar için kutsal olarak kabul edilen noktaları içinde barındıran ve Filistinliler’in gelecekte başkentleri olmasını istediği Kudüs’ün sınırlarını bu kararı verirken göz önünde bulundurmamıştı.

Filistinliler’in İsrail’le Amerika himayesinde yürütülen müzakereleri 2014 yılında çıkmaza girmişti. Trump yönetiminin İsrail yanlısı adımlarını boykot eden Filistin, Avustralya’dan gelen karar değişikliğini memnunlukla karşıladı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Avustralya’nın karar değişikliğini “bir önceki hükümetin yaptığı hatanın düzeltilmesi” olarak niteledi. Maliki, Avustralya’nın şimdi “daha önemli olan adımı atması, bu adımın da iki devletli çözüme olan taahhüt çerçevesinde Filistin devletini tanıması” olduğunu söyledi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, gazetecilere yaptığı açıklamada, eski Başbakan Morrison’un 2018 yılındaki kararının “Avustralya’nın uluslararası toplumun büyük çoğunluğuyla uyumsuz olmasına yol açtığını” ve bunun, nüfusunun çoğu Müslüman olan komşu Endonezya’da kaygıyla karşılandığını belirtti.

Bakan Wong, “Morrison’un siyaset oyunu oynama kararının Avustralya’nın tavır değiştirmesiyle sonuçlanmasından ve bu değişikliklerin Avustralya toplumunda bu meseleyle yakından ilgilenen çok sayıda insan için oluşturduğu üzüntüden üzüntü duyuyorum” dedi.

Eski Başbakan Scott Morrison, 2018’de, Sydney’de Yahudi seçmenlerin yoğun olduğu bir bölgede yapılacak ara seçimlerden birkaç gün önce Avustralya’nın İsrail’deki büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasının sinyalini vermiş, ancak yine de partisi Liberal Parti, seçimi kaybetmişti.

Avustralya’nın karar değişikliğini ilk kez Guardian gazetesi, Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinde, Batı Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğuna ilişkin ibarenin dün kaldırılması üzerine bildirdi.

Dışişleri Bakanı Wong, kararın, Başbakan Anthony Albanese’nni kabinesi tarafından verildiğini söyledi.

1 Kasım’da yapılacak seçimler öncesindeki anketlere göre muhafazakar selefi Benyamin Netanyahu’nun arkasında olduğu görülen İsrail Başbakanı Yair Lapid, Canberra hükümetini, medyada yer alan bir haber tarafından yanlış yönlendirilmekle suçladı.

İsrail Başbakanı Lapid, Twitter paylaşımında, “Avustralya hükümetinin diğer meseleleri daha ciddi ve profesyonelce idare etmesini umuyoruz” dedi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Wong ise bakanlığın internet sitesinin “hükümet süreçleri öncesinde” güncellendiğini kaydetti.

Scott Morrison’un Liberal Parti’sinin liderliğindeki koalisyon, Mayıs ayındaki genel seçimleri kaybetmiş ve 9 yıl aradan sonra hükümet, İşçi Partisi’ne geçmişti.

VOA tarafından geçilen Avustralya Artık Kudüs’ü İsrail’in Başkenti Olarak Tanımayacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avustralya Artık Kudüs’ü İsrail’in Başkenti Olarak Tanımayacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avustralya Artık Kudüs’ü İsrail’in Başkenti Olarak Tanımayacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.