AVRUPA’NIN GÜNDEMİNDE DE TÜRKİYE VAR

AVRUPA’NIN GÜNDEMİNDE DE TÜRKİYE VAR

ABONE OL
14:34 - 07/04/2024 14:34
AVRUPA’NIN GÜNDEMİNDE DE TÜRKİYE VAR
3

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa’nın Gündemi’nde de Türkiye var.

Avrupa; Türkiye’nin 31 Mart 2024 günü yaptığı yerel yönetimler seçimini çok yakından izliyor, yorumluyor, değerlendiriyor.

„Onlar da seçim sonucunu yaşanan yoksulluğun belirlediği konusunda ortak bir görüşteler.“ demek yanlış olmaz.

İngiltere’nin The Guardıan Gazetesi; Erdoğan ile partisinin oy kaybetmesinden duyduğu hoşnutluğu dile getiren bir başyazıya veriyor örneğin.

Fransa’da Humanite gazetesi seçimleri çözümleyen bir yazıya yer veriyor.

Yazının anafikri dikkat çekici.

“Eğer yeni bir sayfa açılacaksa, bu boş bir sayfaya yazılmak zorunda.” diye yazıyor gazete.

Almanya’daki gazetelerde seçim sonucunu giderek artan yoksulluğun belirlediği işleniyor.

Son genel seçimin üstünden 9 ay geçti.

O seçim muhalefet açısından büyük bir yenilgi olmasa da, büyük bir düş kırıklığı oldu.

Bu şoku üstünden parti yönetiminde gerçekleştirdiği değişimle kısa sürede atan anamuhalefet 9 ay sonra gerçekleştirilen yerel yönetimler seçiminde Erdoğan cephesine büyük bir yenilgi yaşattı.

Uzun zamandır %25 sınırına saplanan parti bu seçimde, genel başkanının da altını çizerek belirttiği gibi o %25’lik cam tavanı tuzla buz etti ve %38’lik bir zafere imza attı.

Seçimden sonra geleceğe yönelik olarak büyük bir umut yarattı.

Çok güçlü bir seçenek olduğunu gösterdi Türkiye halkına.

AKP ve ortaklarının yıllar süren kayırmacılık, kültür savaşları ve ezici medya egemenliğini, Erdoğan’ın güçlü adam görüntüsünü, tartışılmaz olmaktan çıkardı.

14 Büyükşehrin belediye başkanlığını ele geçirdi CHP. 21 ilde de başarıyla kapattı seçimleri.

Türkiye’nin 81 ilinin 35’inde, 337 ilçesinde, 48 beldesinde belediye başkanlığını ele geçirdi.

CHP; Erdoğan’ın ve onun partisi AKP’nin Anadolu’daki seçim merkezini oluşturan muhafazakâr kasaba ve köylerde ve Karadeniz Bölgesi’nde de öne geçti.

İslamcı, aşırı sağcı Yeni Refah Partisinin (YRP) bu bölgelerde AKP’ye karşı elde ettiği kazanımlar AKP genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karabasanı oldu.
Yerel yönetim seçiminde alınan sonuç laik, liberal seçmenlerde iyimserlik yarattı, kötümser ve karamsarlığı yok etti…

Enflasyonun, resmî rakamlarla %70, resmî olmayan rakamlarla %140 olarak yaşandığı, faiz oranın %50 olarak açıklandığı ülkede seçmenlerin hoşnutsuzluğunun yoruma gereksinimi yoktur.

9 ay önce 3. kez seçilen Erdoğan’ın desteklediği kemer sıkma programı AKP’nin çekirdek seçmenlerini de partiye yabancılaştırdı.

Erdoğan’ın, evinde yaptığı anayasa değişikliğiyle bir kez daha yine ve yeniden başkan seçilebilme hesabı da çarşıya uymadı.

2028’de yapılacak başkanlık seçiminde, çok büyük olasılıkla seçimi muhalefetin adayı kazanacak.

Türkiye’nin uzun süredir askıya alınan Avrupa Birliği’ne katılma girişimini yorumlayan Avrupa Komisyonu; hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda ciddi gerileme olduğunu kaydediyor.

31 Mart 2024 Pazar günkü seçimlerde alınacak parlak bir sonuç siyasi ivmeyi onun lehine çevirebilirdi.

Erdoğan’ın Türkiye siyaseti üzerindeki baskıcı egemenliğini güçlendirmek, Türkiye’nin sınırlarının ötesinde sonuçlar doğurabilirdi.

Bu her şeyden önce Türk demokrasisi için bir yıkım olurdu.

Seçimin sonucu olağanüstü…

CHP’nin Ankara, İstanbul, İzmir ve diğer 13 Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde elde ettiği olağanüstü sonuç; ülkenin seçim haritasını yeniden çizdi.

Ülkenin Kürt yurttaşlarından yana olan DEM PARTİ; Diyarbakır başta olmak üzere, ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da seçimi önde bitirdi.

Fransa’nın Humanite Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan, Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü araştırmacısı Didier Billion’a göre bu sonuç şaşırtıcı değil.

Billion; “Erdoğan; yaklaşık bir yıl önce, yeniden cumhurbaşkanı seçildiğinde ekonomik sorunları çözme sözü vermişti. Ama bunu yapmadı. Enflasyon hâlâ yüzde 65 civarında seyrediyor. Çalışan ve orta sınıflar geçimlerini sağlamakta zorlanıyor. Bu da önemli bir etken oldu. Kemalist parti şu anda muhalefetin ekseni gibi görünüyor ve yeniden seçilen İstanbul’un belediye başkanı tarafından temsil ediliyor. İmamoğlu’nun İstanbul’daki zaferi onu bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tartışmasız adayı haline getirebilir. İmamoğlu, oportünist siyaseti nedeniyle, Kürt sorunu konusunda her zaman çok açık oldu. Çünkü; Kürtlerin İstanbul’da büyük bir seçmen kitlesine sahip olduğunu biliyor.” diyor.

CHP; ülkenin batısındaki Kürt oyları, daha önce MHP ve İYİ Parti gibi sağcı partileri destekleyen laik milliyetçilerin oylarını da almış görünüyor.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Recep Tayyip Erdoğan’ı “Yeni Yüzyılın Kurtarıcısı” olarak görmesi, mevcut kriz bağlamında başta emekliler olmak üzere toplumun dışlanmış kesimlerinin karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukları çözmekte başarısız olan AKP’yi ve onun genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kurtarmaya yetmedi.

Hasan Arslan

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.