Avrupa’daki Türkler’e Eleştiriye Karşı Turizm Uyarısı

Avrupa’daki Türkler’e Eleştiriye Karşı Turizm Uyarısı

ABONE OL
16:44 - 19/08/2022 16:44
Avrupa’daki Türkler’e Eleştiriye Karşı Turizm Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’deki koşullarda yaşamadıkları halde ülke siyasetini ve TBMM’deki sandalye dağılımını etkiledikleri gerekçesiyle yurtdışında yaşayanlara oy hakkı tanınmış olması tartışma başlığına dönüştü.

Son dönemde enflasyon ve döviz kuru artışı kaynaklı ekonomideki olumsuz tablo üzerine yapılan sokak röportajlarında, yurtdışında yaşayan bazı yurttaşlar AKP iktidarını destekleyen açıklamalarıyla sıkça gündeme gelmeye başladı.

Avrupa ülkelerinde yaşayan dolayısıyla Euro ile gelir sahibi olan; ancak tatil için geldiklerinde Türkiye’deki ekonomik koşullara ilişkin olumlu açıklamalar yapan yurttaşlar eleştiri konusu oldu.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) ise, kamuoyunda özellikle Avrupa’da yaşayan yurttaşlara yönelik eleştirilere karşılık “turizm geliri” ile ülkeye katkılarına dikkat çekti.

TAVAK, 2012 yılından itibaren her yıl yayımladığı “Avrupalı Türklerin Türk Turizmdeki Yeri” başlıklı değerlendirmesini henüz 2022 yılı yaz sezonu sona ermemiş olmasına rağmen kamuoyundaki tartışma nedeniyle güncel veriler ile paylaştı.

Türkler 1450 Euro, Avrupa yurttaşları 780 Euro harcıyor

TAVAK’ın raporunda, Avrupa ülkeleri vatandaşları ile Türkler’in yaptığı harcamalar da kıyaslandı. Türkler, tatil sırasında kişi başına ortalama 1450 Euro harcama yaparken, Avrupa ülkeleri yurttaşlarınca ise ortalama 780 Euro harcama yapıldığı belirtildi.

Bu yaz döneminde Avrupa’dan 3,7 milyon yurttaşın Türkiye’ye gelmesi beklendiği ve bunun da 5 milyar 365 milyon Euro turizm geliri anlamına geldiği açıklandı.

Almanya, Hollanda, Avusturya ve İsveç’te yaşayan yurttaşlarla yapılan görüşmelere göre; Corona virüsü salgını sonrasında bu yıl tatil için Türkiye’nin ilk tercih olduğu vurgulandı.

İstanbul, önemli ziyaret noktalarından biri. Plaj tatili için de ağırlıklı olarak Ege’nin tercih edildiği kaydedildi. Ege’de Çeşme ve Alaçatı’nın en çok gidilmesi planlanan destinasyonlar olduğu vurgulandı.

Şen: “Avrupalı Türkler ciddi kırgınlık duyuyorlar”

TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Tatil döneminde kendilerini hedef alan söylemler nedeniyle Avrupalı Türkler ciddi kırgınlık duyuyorlar. Bu ülkeye uzun yıllar döviz kazandırdıkları ve halen de Türkiye’ye katkı verdikleri unutuluyor diye düşünüyorlar” ifadesini kullandı.

TAVAK olarak hazırladıkları veri tablosu ile yurtdışındaki yurttaşlarca Türkiye’ye ciddi turizm geliri sağlandığını ortaya koyduklarını belirten Şen, ülke içerisinde Avrupalı Türkler’e yönelik özellikle alaycı söylemlerden vazgeçilmesi gerektiği görüşünde.

Türkiye’nin Merkez Bankası’nın faiz politikası kaynaklı döviz kuru artışıyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Şen, bu politika nedeniyle Euro’daki artıştan dolayı Avrupalı Türkler’i hedef tahtasına koymanın yanlış olduğunu belirtti.

TAVAK Başkanı, “1961’de Almanya başta olmak üzere 6 bin 800 kişiyle Avrupa’da çalışmaya başlayanlar ile birlikte Avrupalı Türkler yıllardır Türkiye ekonomisine ciddi katkı sunuyorlar. Pek çoğu burada gayrimenkul gibi yatırımlar yapmayı, kazandıkları gelirleriyle tasarruf için de Türkiye’yi tercih ediyorlar. Avrupalı Türkler’i küstürmemek gerekiyor. Avrupalı turistlere kıyasla çok daha fazla harcama yapıyorlar, çok daha fazla turizm destinasyonunu ziyaret ediyorlar. Avrupalılar en fazla 16 gün konaklama yaparken, Türkler yaz tatillerinde 28 günü de Türkiye’de geçiriyorlar. Bunları dikkate almak gerekiyor” dedi.

Son seçimlerde yurtdışında yaşayanların ne kadarı sandığa gitti?

Seçim mevzuatında 2012 yılında yapılan değişiklik sonrasında yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları, 10 Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde ilk kez oy kullandı.

O dönem 54 ülkede, 2 milyon 790 bin 408 seçmen kütüğüne dahil edildi ancak bunun sadece yüzde 19 oranında yurttaş sandığa gitti.

Türkiye’nin parlamenter sistem yerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş yaptığı 24 Haziran 2018’deki seçimlerde ise, yurtdışındaki seçmenlerce oy kullanma oranı yüzde 49’a yükseldi.

Bu son seçimde seçim kütüğüne kayıtlı yurtdışındaki seçmen sayısı 3 milyon 32 bin 206 kişiydi. Bu yurttaşların seçimlerde oy kullanılmasının, siyasi partilerin yüzde 10 olan ülke barajını etkilediği yorumları yapıldı.

VOA tarafından geçilen Avrupa’daki Türkler’e Eleştiriye Karşı Turizm Uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avrupa’daki Türkler’e Eleştiriye Karşı Turizm Uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avrupa’daki Türkler’e Eleştiriye Karşı Turizm Uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.