Austin’den Çin’e uyarı

04.06.2023 17:06

Savunma Bakanı Lloyd Austin, Amerika’nın Çin’in ülkesinin müttefikleri ve ortaklarını korkutmasına müsade etmeyeceği mesajını verdi. Austin bununla birlikte ABD’nin çatışma yerine diyaloğu…

Austin’den Çin’e uyarı

Savunma Bakanı Lloyd Austin, Amerika’nın Çin’in ülkesinin müttefikleri ve ortaklarını korkutmasına müsade etmeyeceği mesajını verdi.

Austin bununla birlikte ABD’nin çatışma yerine diyaloğu tercih ettiğini ve Tayvan’la ilgili statünün korunmasından yana olduğunu belirtti.

Singapur’da savunma bakanlarını bir araya getiren etkinlikte konuşan Austin, her ülkenin uluslararası hukukun izin verdiği yerlerde uçmasını, deniz yolculuğu yapabilmesini istediklerini belirtti ve “Her ülke, küçük ya da büyük hukuki deniz aktivitelerini yerine getirmeli” dedi.

Amerika’nın bölgedeki ülkelerle savunma planlarını, koordinasyonunu ve eğitimi arttırdığını kaydeden Austin, “Çatışma ya da karşı karşıya gelmek istemiyoruz ama zorbalık ya da zorlamalardan da korkmayacağız” ifadesini kullandı.

Austin bu sözleri dile getirirken, bir Amerikan savaş gemisiyle Kanada savaş gemisi Tayvan Körfezi’nden geçti.

Bir Çin savaş gemisi ise Amerikan ve Kanada gemilerinin yakınındaydı.

Austin’in Singapur’da katıldığı etkinlikte konuşan bir diğer isim de Çin Savunma Bakanı Li Shangfu’ydu. Çin Savunma Bakanı bu tür faaliyetlerin Çin’i provoke ettiğini söyledi.

Mart ayında göreve başlamasından bu yana ilk defa uluslararası bir etkinlikte konuşan Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, Çin’in Tayvan Körfezi’nden masum geçişlerle bir problemi olmadığını ama hakimiyet kurma amaçlı bu tür geçişlerin önlenmesi gerektiğini söyledi.

Li, Amerika ve müttefiklerinin tehlike yarattığını iddia etti ve “Kendi toprak, hava ve denizleriyle ilgilensinler” ifadesini kullandı.

Çin, Tayvan’ın ana karanın parçası olduğunu belirtiyor ve Tayvan Körfezi’yle Güney Çin Denizi’nde hak iddia ediyor.

VOA tarafından geçilen Austin’den Çin’e uyarı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Austin’den Çin’e uyarı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Austin’den Çin’e uyarı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Diğer Haberler

Almanya’da sığınmacı ve göçmen karşıtlığı artıyor

Almanyada sığınmacı ve göçmen karşıtlı..

Almanya’da sığınmacı ve göçmen karşıtlığı artıyor
Kanada Başbakanı’ndan Hindistan’a işbirliği çağrısı

Kanada Başbakanı’ndan Hindistan’a işbi..

Kanada Başbakanı’ndan Hindistan’a işbirliği çağrısı
Erdoğan BM’deki “gökkuşağı” renklerinden rahatsız oldu: “Guterres’e rahatsızlığımı iletmek istedim”

Erdoğan BM’deki “gökkuşağı” renklerind..

Erdoğan BM’deki “gökkuşağı” renklerinden rahatsız oldu: “Guterres’e rahatsızlığımı iletmek istedim”
Biden’dan Ukrayna’ya destek Kongre'de görüş ayrılıkları

Biden’dan Ukrayna’ya destek Kongre'de ..

Biden’dan Ukrayna’ya destek Kongre'de görüş ayrılıkları
Polonya Ukrayna’yı neden terk etti ?

Polonya Ukrayna’yı neden terk etti ?

Polonya Ukrayna’yı neden terk etti ?
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Washington’da temaslarda bulunuyor 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Washing..

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Washington’da temaslarda bulunuyor