Atlas Okyanusu’nu tek başına geçen ilk kadın pilotun 87 yıl önce kaybolduğu uçak bulundu mu?

Atlas Okyanusu’nu tek başına geçen ilk kadın pilotun 87 yıl önce kaybolduğu uçak bulundu mu?

ABONE OL
20:46 - 31/01/2024 20:46
Atlas Okyanusu’nu tek başına geçen ilk kadın pilotun 87 yıl önce kaybolduğu uçak bulundu mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Özel bir uçağın pilotu tarafından kaydedilen bulanık bir radar görüntüsü, geçtiğimiz yüzyılın en ilgi çekici gizemlerinden birine olan ilgiyi yeniden canlandırdı ve şu soruyu gündeme taşıdı: 1937’de dünya çevresindeki uçuşu sırasında uçağı kaybolan Amelia Earhart’a ne oldu?

Çok sayıda keşif gezisinden hiçbir sonuç elde edilemedi. Bu keşif gezileri sadece Earhart’ın okyanus tabanında çift kuyruklu tek kanatlı uçağından hiçbir iz olmadığını doğruladı. Güney Carolina merkezli deniz keşif şirketi Deep Sea Vision’ın kurucusuTony Romeo şimdi Earhart’ın Lockheed 10-E Electra uçağının kalıntılarını yakaladığına inanıyor.

Arkeologlar ve kaşifler umutlu. Ancak Earhart’ın uçağının yaklaşık 4 bin 800 metre derinlikte olup olmadığı henüz belli değil.

Arşivcilerse Romeo’nun Deep Sea Vision firmasının bulmacayı çözmeye yakın olduğu konusunda umutlu.

Atlas Okyanusu’nu uçarak geçen ilk kadını arama çalışmaları devam ediyor.

Deep Sea Vision Earhart’ın uçağı olabilecek nesneyi nasıl tespit etti?

Babası eski Pan American Havayolları pilotu, erkek kardeşi ABD Hava Kuvvetleri pilotu olan, kendisininse özel pilotluk ruhsatı bulunan Romeo, Earhart gizemiyle uzun zamandır ilgilendiğini söylüyor.

Deep Sea Vision firması, Norveçli bir şirketten 9 milyon dolarlık insansız sualtı aracı Hugin 6000’i satın almış. Araç, okyanus tabanının en derin katmanını 6000 metre derinlikte inceleyebiliyor.

16 kişilik bir ekip 2023 yılı Eylül ayında yaklaşık 100 gün süren bir araştırmaya başladı ve 13 bin 468 kilometrekarelik deniz tabanını taradı. Ekip, araştırmalarını Büyük Okyanus’ta Papua Yeni Gine ile Hawaii arasındaki mercan adası olan Howland Adası çevresine kadar daralttı.

Ancak ekip Aralık ayında radar verilerini gözden geçirene kadar bir uçağa benzeyen bulanık sarı ana hatları göremedi.

Romeo Associated Press’e yaptığı açıklamada, “Sonunda, Amelia’nın uçağı olduğuna çok güçlü bir şekilde inandığımız bir hedefin görüntüsünü elde ettik” dedi.

Bir sonraki adım, tanımlanamayan nesneyi daha iyi incelemek için su altına bir kamera yerleştirmek. Romeo, görsellerin kaşiflerin en büyük umutlarını doğrulaması durumunda, hedefin uzun süredir kayıp olan Electra’yı yüzeye çıkarmak olacağını söyledi.

Ekibinin bu yüksek maliyetli macerayı “sivil havacılığın en büyük gizemini çözmek” için üstlendiğini söylediğini söyleyen Romeo, açık bir kapağın Earhart ve uçuş arkadaşının ilk çarpışmadan sonra kaçtığına işaret edebileceğini ve bir kokpit kadranının tam olarak neyin yanlış gittiğine dair fikir verebileceğini belirtti.

Earhart’ın akıbetiyle ilgili varsayımlar uzaylılar tarafından kaçırılmasından Japonya’nın idam ettiği iddiasına kadar uzanıyor.

Dünyanın çevresini dolaşan ilk kadın pilot olmak isteyen Earhart ve yardımcı pilotu Fred Noonan, Büyük Okyanus üzerinde Yeni Gine’den Howland Adası’na uçarken kaybolmuştu. Earhart, telsizle yakıtının azaldığını bildirmişti.

ABD Donanması’nın yaptığı aramada Earhart’ın uçağının izine rastlanılmadı. ABD hükümetinin resmi görüşü, Earhart ve Noonan’ın uçaklarıyla birlikte düştükleri yönündeydi.

O zamandan bu yana, uzaylılar tarafından kaçırılma ya da Earhart’ın New Jersey’de takma bir isimle yaşaması gibi bazı anlamsız teoriler ortaya atıldı. Bazıları ise Earhart ve Noonan’ın Japonlar tarafından idam edildiğini ya da bir adada kazazede olarak öldüğünü iddia ediyor.

“Daha fazla kanıta ihtiyaç var”

Denizcilik arkeoloğu James Delgado, Romeo’nun olası bulgusunun Earhart gizemine yeni bir yön vereceğini, ancak “daha fazlasının görülmesi gerektiğini” söyledi.

SEARCH Inc. adlı arkeoloji firmasının kıdemli başkan yardımcısı olan Delgado, “Oraya birkaç kamera bırakalım ve bir göz atalım” dedi.

Delgado, Romeo’nun keşif gezisinde “derin okyanus anlayışında devrim yaratan” birinci sınıf, en son teknolojinin kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Ancak Delgado, Romeo’nun ekibinin uçağın Earhart’a ait olduğunu kanıtlamak için “forensik düzeyde bir belgeleme” sağlaması gerektiği vurguluyor. Bu, gövdenin alüminyumundaki desenler, kuyruğunun konfigürasyonu ve kokpitteki ayrıntılar anlamına geliyor.

Earhart’ın Lockheed Electra’sı gerçekten bulunursa sonra ne olacak?

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden emekli avukat ve Okyanus Vakfı’nda kıdemli bir araştırmacı olan Ole Varmer, bulanık radar görüntülerinin uçağa ait olduğunun ortaya çıkması durumunda sualtı arkeolojisine ilişkin uluslararası standartların uçağın olduğu yerde kalmasını tavsiye edeceğini söyledi.

Varmer, uçağın muhtemelen neden düştüğünü ortaya çıkarmak için olay yerinde araştırmalar yapılabileceğini söyledi.

“Hikayenin olabildiğince büyük bir kısmını muhafaza etmelisiniz” diyen Varmer, “Mesele sadece enkaz değil. Nerede olduğu ve deniz dibindeki durumu da önemli. Bu, oraya nasıl ve neden geldiğine dair hikayenin bir parçası. Yerinden çıkardığınızda, bilgi sağlayabilecek alanın bir kısmını yok etmiş olursunuz” şeklinde konuştu.

Varmer, uçağı okyanustan çıkarmanın ve bir müzeye getirmenin yüz milyonlarca dolara mal olacağını da sözlerine ekledi. Romeo’nun mahkemelere uçağı çıkarma talebiyle başvurması mümkün olsa da, uçağın sahibinin bunu reddetme hakkı var.

Indiana eyaletindeki Purdue Üniversitesi tarafından yayınlanan bir blog yazısına göre Earhart, Lockheed Electra uçağını kısmen de olsa Purdue Araştırma Vakfı tarafından toplanan parayla satın aldı. Earhart, uçağı okula iade etmeyi planlıyordu.

Uçağın Smithsonian Vakfı’na ait olduğuna inandığını söyleyen Romeo ise daha önce hiç gündeme gelmemiş olası yasal sorunlarla karşı karşıya kalabileceklerini kabul ediyor ve şirketinin bu sorunlarla “ortaya çıktıkça ilgileneceğini” söylüyor.

VOA tarafından geçilen Atlas Okyanusu’nu tek başına geçen ilk kadın pilotun 87 yıl önce kaybolduğu uçak bulundu mu? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Atlas Okyanusu’nu tek başına geçen ilk kadın pilotun 87 yıl önce kaybolduğu uçak bulundu mu? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Atlas Okyanusu’nu tek başına geçen ilk kadın pilotun 87 yıl önce kaybolduğu uçak bulundu mu? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.