Atatürk imzası Köln'de atıldı

Atatürk imzası Köln'de atıldı

ABONE OL
02:25 - 09/08/2019 02:25
Atatürk imzası Köln'de atıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sahne programı TGB Köln Başkanı Selahattin Güngör’ün açılış konuşması ile başladı. Güngör yüreği vatan ve Atatürk sevgisiyle atan Türk devrimcilerini selamladı. Bağımsızlık benim karakterimdir diyen Gazi Mustafa Kemal’in sözleriyle halka 19 Mayıs’ın anlamını hatırlatarak mikrofonu TGB Almanya Başkanı Meram Tosun’a bıraktı.

19 Mayıs ruhunu hayatımıza yansıtalım

19 Mayıs ile Türk milletinin küllerinden yeniden doğduğunu hatırlatan Tosun, emperyalizm ile mücadelenin Türkiye açısından bugün de devam ettiğini hatırlattı. Gündemdeki Doğu Akdeniz ve Tunceli Belediyesi’nin “Dersim” kararını hatırlatan Tosun, “Tunceli Cumhuriyettir, Tunceli çağdaş uygarlıktır, Tunceli Kuvayı Milliyedir” diyerek Tunceli’ye el uzatmaya çalışanlara meydan okudu. Türk Milletinin yurtta sulhu sağlayan bağımsızlık mücadelesinin ilk adımının 19 Mayıs olduğunu vurgulayan Tosun, konuşmasının devamında, emperyalizm ile mücadelenin, dünyada da sulhu getireceğini hatırlattı. Atatürk imzasının sembol olduğunun altını çizen Tosun, konuşmasını katılanlara yönelik “Gelin 19 Mayıs ruhunu Almanya’daki yaşamamızı da yansıtalım” çağrısıyla noktaladı.

Başkonsolos Erciyes: “Kendimizi eğitmek zorundayız.”

Tosun’un arından Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes söz aldı. Konuşmasında eğitimin önemini vurgulayan Erciyes, Atatürk’ün de okul ve askeri eğitimini hatırlattı. Erciyes bugünkü gençliğin de kendilerini eğitmesi gerektiğini söyledi. “Kendimize güvenip, Türk milletine güvenip çok çalışırsak, her şeyin üstesinden gelecekliğimize inanıyorum” diye konuşan Erciyes, gençliğe yönelik büyük alkış alan “geleceğimiz size emanet” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Hala TGB’liyim

Erciyes’in ardından Avrupa ADD Birlik Başkanı ve TGB Avrupa Eski Başkanı Mustafa Tosun konuştu. Kendisinin de daha önce başkanlık yaptığını hatırlatan Tosun, başka bir görevde olmasına rağmen hala TGBli olmaktan gurur duyduğunu hatırlattı. Konuşmasına “19 Mayıs 1919 Türk ulusunun ve mazlum dünyanın uyanışıdır. Anadolu’nun ve Türkün düşmanlığın en vahşisi olan emperyalizme karşı mücadelenin başlangıcıdır” sözleriyle başlayan Tosun, 19 Mayıs’ın çağdaş bir Türkiye’nin kurulmasına olanak sağladığını şu sözlerle vurguladı: “Mardin’in bir köyünden çıkıp Nobel ödülünü vatanımıza getirmektir 19 Mayıs. Tarlada ağanın değil, kendi toprağını ekip biçmektir 19 Mayıs.” Katılımcılara Almanca da hitap eden Tosun’un konuşması, “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganları eşliğinde son buldu.

Köln Katedrali’ne karşı Andımız

Etkinliğin kapanış konuşmasını ise TGB Almanya Sekreteri Gökhan Dağtekin gerçekleştirdi. 19 Mayıs’ın tarihsel önemini anımsatan Dağtekin, Hintli eski siyasetçi Nehru’ya şu sözlerle atıfta bulundu: “Osmanlı İmparatorluğu 3 kıtayı, Avrupa, Asya, Afrika birleştirmiştir ama 19.yüzyıldan çok önce zayıf düşmüş, bu yüzyıl içinde dağılmış, Avrupa’nın hasta adamı durumuna düşmüştür. 1914-1918 dünya savaşı bu duruma sona verdi ve onun küllerinden kendine güvenen güçlü ve ilerici yeni Türkiye ve yeni birçok devlet doğurdu.” Dağtekin’in konuşmasının sonunda tüm katılımcılar Andımızı okudular.

Deutzer Werft alanında düzenlenen etkinlik, yer yer renkli anlara da sahne oldu. Güneşli havada coşkuyla geçen şölende Ritim Dans Grubu, Renas Rap ve SazzoFuz sahne aldılar. Çevredeki insanların da etkinliğe ilgi gösterdikleri gözlenen etkinliğe Köln halkının ilgisi büyük oldu. Türkiye Gençlik Birliği’nin Almanya’da düzenlediği imza koreografisi ise, Almanya’da düzenlenen ilk Atatürk imzası koreografisi olma özelliğini taşıyor.

ha-ber.com/Toprak Albayrak/ KÖLN

Fotoğraflar: Murat Almışlar/Janis Witting

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.