Aşırı Sağcı Liderin 6 Ocak Davası Başlıyor

Aşırı Sağcı Liderin 6 Ocak Davası Başlıyor

ABONE OL
23:32 - 28/09/2022 23:32
Aşırı Sağcı Liderin 6 Ocak Davası Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de aşırı sağcı Oath Keepers (Yemin Muhafızları) milis grubunun kurucusu Stewart Rhodes’un ve grup üyesi diğer dört kişinin yargılanacağı dava bugün başlıyor.

Bu aynı zamanda Adalet Bakanlığı’nın 6 Ocak 2021 Kongre baskını soruşturmasındaki en dikkat çeken dava olarak görülüyor.

Rhodes ve diğer sanıklar Kelly Meggs, Thomas Caldwell, Jessica Watkins ve Kenneth Harrelson azami 20 yıl hapis cezası öngören ve nadiren uygulanan bir yasa kapsamında son 10 yıldan uzun zamandır federal isyana teşvik edici komplo kurmak suçlamasıyla karşı karşıya kalan ilk kişiler olacak.

İsyana teşvik edici komplo suçlaması, iki ya da daha fazla kişinin ABD hükümetini güç kullanarak devirme veya yok etme planı yapması olarak tanımlanıyor.

Eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın 2020 başkanlık seçimlerinde hile yapıldığını öne sürmesinin ardından destekçileri, Demokrat Joe Biden’ın seçim zaferini tersine çevirmek için Kongre binasına yürümüştü. Göstericiler polis engeline rağmen zorla binaya girmiş, bu sırada Kongre üyeleri saklanmak ve kaçmak zorunda kalmıştı. Beş kişi olaylar sırasında ve hemen ertesinde hayatını kaybetmiş, 140 polis yaralanmıştı.

Beş Oath Keeper üyesi sanık, yasal sürece engel olmak ve engel olmayı planlamak, bir memurun görevini yerine getirmesini engellemek için komplo kurmak suçlamalarıyla da karşı karşıya. Bu suçlamalar için 20 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bunlara ek olarak binaya giren sanıklar Watkins, Meggs ve Harrelson mala zarar vermekle de suçlanıyor.

Watkins hakkında ayrıca sivil itaatsizlik suçlaması ve diğer dört sanık hakkında ise delilleri yok etmeye çalıştıkları iddiasıyla tahrifat suçlaması mevcut.

”Eğitildiler ve plan yaptılar”

İddianamede beş sanığın Trump’tan Biden’a iktidarın barış içinde transferine karşı çıkmak için güç kullanma planı yaptıkları belirtiliyor. Savcılar ayrıca sanıkların Kongre’nin Biden’ın galibiyetini onaylamak için toplandığı 6 Ocak günü için eğitim aldıklarını ve plan yaptıklarını öne sürüyor.

Savcılar Rhodes’un komployu koordine ettiğini ve liderlik ettiğini, bu kapsamda sanıkların ”hızlı yanıt gücü” oluşturduklarını ve Virginia’nın kuzeyinde bir otelde silah depoladıklarını söylüyor.

İddianamede Caldwell hızlı yanıt gücü ekiplerini koordine etmek, Watkins, Harelson ve Meggs ise Konge binasına askeri üniforma benzeri üniformalarla girmekle suçlanıyor. Bu isimler Kongre arazisine silah sokmakla ise suçlanmıyor.

Jüri seçimi başlıyor

Jüri seçimi bugün başlayacak ve birkaç gün boyunca sürecek. Jüri üyelerinin mahkeme binası içinde duruşmayı izleyen medya mensuplarıyla temaslarının önlenmesi için kısmi tecrit uygulanacak.

ABD Bölge Hakimi Amit Mehta davanın altı hafta sürebileceğini belirtti.

Davada onlarca tanığın ifadeleri dinlenecek, saldırı gününden videolar izlenecek ve sanıklar arasındaki sesli ve yazılı mesajlaşmalar görülecek.

Sanıkların bazılarının avukatlarının, müvekkillerinin Trump’ın Ayaklanma Yasası’nı devreye sokması durumunda hazır olabilmek için harekete geçtiklerini öne sürmesi bekleniyor. Bu yasa, başkanın sivil ayaklanmayı bastırmak için askerleri görevlendirmesine olanak tanıyor.

Ancak sanıkların Trump’ın Kongre binasına yürümeleri ya da 2020 seçim sonuçlarının onaylanmasını engelleme talimatını verdiğini iddia etmesine ise izin verilmeyeceği sanılıyor.

Oath Keepers, üyeleri eski ve mevcut ordu mensupları ve kolluk güçlerinden oluşan hükümet karşıtı bir milis örgütlenmesi.

Grubun onlarca üyesi hakkında 6 Ocak saldırıları nedeniyle suçlama yapıldı. Bunların üçü isyana teşvik edici komplo kurmak suçlamasını kabul etti. Aynı suçlamanın yöneltildiği diğer dördü ise 29 Kasım’da jüri karşısına çıkacak.

VOA tarafından geçilen Aşırı Sağcı Liderin 6 Ocak Davası Başlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Aşırı Sağcı Liderin 6 Ocak Davası Başlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Aşırı Sağcı Liderin 6 Ocak Davası Başlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.