DOLAR

32,3630

-0.24%
EURO

34,7280

-0.07%
ALTIN(gr)

2.433,79

-0,19%
BİST 100

9991.31

-0,19%
Asgari Ücret Faiz Kararıyla Aynı Anda Mı Açıklanacak?

Asgari Ücret Faiz Kararıyla Aynı Anda Mı Açıklanacak?

ABONE OL
11:37 - 16/12/2021 11:37
Asgari Ücret Faiz Kararıyla Aynı Anda Mı Açıklanacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Aileleriyle birlikte milyonlarca emekçi için hayati öneme sahip “asgari ücret” konusunda bugün karar alınacağı ve Merkez Bankası’nın bugünkü faiz politikası kararıyla eş zamanlı açıklama yapılacağı iddia ediliyor.

Sadece işçiler değil, memurlar ve emekliler için asgari geçim ölçütü olan asgari ücretin belirlenmesi için resmi süreçte, bu hafta başından beri erteleme yaşanıyordu. Bugün saat 11.00’de dördüncü ve karar toplantısı yapılacağı duyuruldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hükümeti, en fazla işçi üyesi olması nedeniyle Türk-İş’in emekçileri ve TİSK’in işverenleri temsil ettiği, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, kural gereği dört kez toplanması söz konusu. Dolayısıyla bugün asgari ücret ile ilgili uzlaşma sağlanan rakam açıklanacak.

Komisyon’da 3.900 TL rakamının olabileceği yönünde görüşmeler olduğu belirtiliyor. Ancak kamuoyuna ilanının Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asli karar verici olması itibariyle bu ücreti yükselttiği vurgulanarak, açıklamanın Erdoğan tarafından yapılması bekleniyor. Bu kapsamda kulislerde 4.000TL üzerinde ve en fazla 4.200 TL civarında bir ücret duyurulacağı öne sürülüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in başkanlığında TÜRK-İŞ ve TİSK’ten oluşan Komisyon’un, üç toplantısında işveren tarafı, TÜİK’in açıkladığı yüzde 21,3 resmi enflasyon oranında zam yapılmasında ısrarcı olunca masada uzlaşma sağlanamamıştı.

Bu hafta başında asgari ücret için toplantı yapılması gündemdeyken bunun ertelenmesine gerekçe olaraksa Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bugünkü faiz politikası kararı işaret edildi. Merkez Bankası’nın son üç aydır (Eylül – Ekim – Kasım) aldığı faiz indirimi kararlarıyla ülke ekonomisinde döviz kuru ve fiyat artışına yol açması ardından bugünkü hamlesine bağlı olarak asgari ücret açıklaması yapılacağı dile getirildi.

Hafta başından bugüne, asgari ücret için dördüncü toplantı resmen gerçekleştirilmemekle birlikte taraflar arasında müzakerelere, kapalı kapılar ardında devam edildiği belirtilerek, işverenlerin resmi enflasyon oranı üzerinde artış konusunda mutlaka vergi ve SGK prim oranlarında ciddi düşüş talep ettiği gündemde.

Sendikalar arasında tartışmaya yol açabilir mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Bayram havası yaratacak” iddiasında bulunduğu asgari ücret konusunda, hükümete yakın yazarlar, 4 bin 70 lira rakamı köşelerine taşıdılar.

Oysa DİSK’in en az 5.200 lira olması gerektiğini vurguladığı asgari ücret konusunda TÜRK-İŞ, yüzde 50’yi aşkın gerçek enflasyon oranını dikkate alacak ve işçilere refah payı sağlayacak bir artış beklentisini dile getirdi.

Şimdi Komisyon’da TÜRK-İŞ’in 4.000TL civarında ücreti kabul ettiği bilgisi bugünkü açıklamayla doğrulanırsa bu durumda DİSK’in, geçen yıl olduğu gibi Başkanı Ergun Atalay başta olmak üzere TÜRK-İŞ yönetimine emekçi haklarını korumama suçlamasıyla sert tepki göstermesi ihtimali gündemde.

İşverenler devletten fedakarlık bekliyor

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da mutabakata varılan öneriler konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek “Hazine tarafında hesap yapıyorlar. Hem SGK, hem de vergiyle ilgili taleplerimiz var. Çalışanları enflasyona karşı koruyacağız. Bunun üzerine neler yapılabileceği konusunda çalışıyoruz” açıklaması yaptı. Bu kapsamda, SGK primini yüzde 14’den yüzde 9’a düşürme ve işverenden yüzde 6, işçilerden de yüzde 3 prim kesintisi yapılması üzerinde durulduğu aktarıldı.

VOA tarafından geçilen Asgari Ücret Faiz Kararıyla Aynı Anda Mı Açıklanacak? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Asgari Ücret Faiz Kararıyla Aynı Anda Mı Açıklanacak? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Asgari Ücret Faiz Kararıyla Aynı Anda Mı Açıklanacak? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.