Asansör denetim ücretlerini Sanayi Bakanlığı belirliyor

Asansör denetim ücretlerini Sanayi Bakanlığı belirliyor

ABONE OL
22:22 - 10/03/2021 22:22
Asansör denetim ücretlerini Sanayi Bakanlığı belirliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından yapılan denetimler sonrası Muratpaşa ilçesinde kullanılan asansörlerin daha güvenli hale geldiği belirtildi.

Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, vatandaşların can güvenliği açısından asansör denetimlerin çok önemli olduğunu söyledi.

Asansörlerin güvenliğinden başta bina yöneticileri olmak üzere bakım firmaları ve belediye adına denetimleri yapan akredite kuruluşların sorumlu olduğunu anlatan Prof. Dr. Atmaca, asansör denetimlerini Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşlarının belediyelerle yaptıkları protokoller çerçevesinde yapıldığını belirtti.

Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak TÜRKAK’tan akredite meslek kurumu olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Atmaca, Muratpaşa, Antalya Büyükşehir, Manavgat ve Isparta’nın çeşitli ilçeleri ile birçok bölgede asansör denetimleri yaptıklarını bildirdi.

Asansör denetim ücretlerini Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından taban ve tavan ücret olarak belirlendiğini anlatan Prof. Dr. İbrahim Atmaca, şöyle devam etti.

‘’Odamız protokol yaptığı tüm belediyelerde taban (en alt) fiyattan protokol imzalamaktadır. Biz kamu adına denetim yaparak, asansör ile birlikte aynı zamanda bakımcı firmanın yıl boyunca bakımları uygun yapıp yapmadığını da denetliyoruz. Bakım firmasının aylık bakımda sorumlu olduğu işleri kriterlere uygun yapmadığı durumlarda bunlar denetim raporlarında uygunsuzluk olarak değerlendiriliyor. Asansör firması bakımdan kaynaklanan eksiklerden doğan uygunsuzlukları yöneticiye maliyet olarak yansıtmamaya dikkat etmeli.”

Bina yöneticileri bilinçlendi

Denetimlerin başladığı ilk yıllarda asansörlerde çok fazla eksik çıktığını ve genellikle ilk kontrolde kırmızı etiket alan asansörlerin sayısının çok fazla olduğunu dikkat çeken Atmaca, şunları kaydetti.

“Artık asansörlerde ilk yıllardaki kadar uygunsuzluk çıkmıyor, denetimlerin düzenli olması, firmalar ve bina sorumlularının bilinçlenmesi bu durumda etkili oldu. Muratpaşa özelinde 2020 yılı denetimlerinde kırmızı etiketli (güvensiz) asansörlerin oranı yüzde 1,11, sarı etiketli (kusurlu) asansörlerin oranı yüzde 1,17, mavi etiketli (hafif kusurlu) asansörlerin oranı yüzde 89,75, yeşil etiketli (güvenli) asansörlerin oranının ise yüzde 7.97 oldu.  Yani denetimi yapılan asansörlerin yüzde 97,72’ sinin güvenilir hale geldi. Muratpaşa ilçesinde asansörlerimizin eskiye oranla çok daha güvenliği olduğunu gösteriyor.”

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.