Arjantin’de dolarizasyonu savunan yeni Cumhurbaşkanı: Javier Milei

Arjantin’de dolarizasyonu savunan yeni Cumhurbaşkanı: Javier Milei

ABONE OL
21:40 - 20/11/2023 21:40
Arjantin’de dolarizasyonu savunan yeni Cumhurbaşkanı: Javier Milei
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Arjantin’de dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini aşırı sağcı aday Javier Milei kazandı. Oyların yüzde 56’sını alan Milei, yüzde 44 destek alan rakibi ve Ekonomi Bakanı Sergio Massa’yı geride bıraktı.

La Libertad Avanza (Özgürlük Gelişimi) Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı olan Milei’yi, ülkedeki üç haneli enflasyon, ekonomik durgunluk ve yoksulluk gibi sorunlar bekliyor.

Seçim zaferi konuşmasında Milei, “Bugün Arjantin’in yeniden inşası başlıyor. Bugün Arjantin’in gerilemesinin sonu. Çöküş modelinin sonu geldi. Geri dönüş yok” dedi.

Milei ayrıca, “Arjantin, dünyadaki asla kaybetmemesi gereken yerine geri dönecek. Daha iyi bir dünyanın inşasına yardımcı olmak için özgür dünyanın tüm uluslarıyla omuz omuza çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Yıllık enflasyonun yüzde 140’ı aştığı ve derin yoksulluğun yaşandığı Arjantin’de ekonomiyi iyileştirme sözü veren Milei’nin seçim zaferi Buenos Aires sokaklarında kutlandı. Kutlamalara katılan 21 yaşındaki öğrenci Efrain Viveros Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Bu tarihi zaferi kutlamaya geldik. Gerçekten çok mutluyum. Milei değişimi temsil ediyor, daha iyisini. Massa ile bir geleceğimiz olmayacaktı, geleceğimiz geri geldi” dedi.

Milei’nin seçim zaferi Buenos Aires sokaklarında kutlandı

Milei’nin vaatleri: Merkez Bankasını kapatmak ve ABD Doları kullanmak

Milei’nin vaatleri arasında Arjantin Merkez Bankası’nı kapatmak ve para birimi olarak Arjantin Pesosu yerine ABD Doları kullanmak ve harcamaların kısılması bulunuyor.

Arjantin’in yeni cumhurbaşkanı seçimde özellikle gençlerin desteğini aldı. Pazar günü oy kullanan 31 yaşındaki restoran çalışanı Cristian, “Milei yeni bir şey, biraz bilinmeyen biri ve biraz korkutucu ama yeni bir sayfa açma zamanı geldi” dedi.

Milei daha önce yaptığı açıklamalarda, Çin ve Brezilya’yı eleştirerek “komünistlerle” iş yapmayacağını ve daha güçlü ABD bağlarından yana olduğunu söylemişti.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva sonucun açıklanmasının ardından Milei’ye şans ve başarı dileyerek demokrasiye saygı gösterilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump da Milei’yi kutladı ve “özgürlükçü liderin Arjantin’i yeniden büyük yapacağını” dile getirdi.

Kolombiya’nın solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro ise bunun bölge için “üzücü bir gün” olduğunu ifade etti.

53 yaşındaki ekonomist ve eski bir televizyon programcısı olan Javier Milei’nin zaferi, 1940’lardan bu yana Arjantin siyasetine hakim olan Peronist Parti ve ana muhalefetteki Değişim için Birlikte muhafazakar bloğu olmak üzere sol ve sağdaki iki önde gelen siyasi gücün hegemonyasını kırmış oldu.

VOA tarafından geçilen Arjantin’de dolarizasyonu savunan yeni Cumhurbaşkanı: Javier Milei haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Arjantin’de dolarizasyonu savunan yeni Cumhurbaşkanı: Javier Milei haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Arjantin’de dolarizasyonu savunan yeni Cumhurbaşkanı: Javier Milei haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.