‘’Antalya’nın yeni bir kapanmaya dayanacak gücü yok’’

‘’Antalya’nın yeni bir kapanmaya dayanacak gücü yok’’

ABONE OL
00:07 - 30/07/2021 00:07
‘’Antalya’nın yeni bir kapanmaya dayanacak gücü yok’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tarım ve sanayi sektörü olmak üzere Antalya ekonomisinin pandemide yeni vaka artışları nedeniyle yeni bir kapanmaya karşı dayanacak gücü kalmadığı belirtildi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, pandemide vaka artışlarıyla birlikte 4. dalganın etkisinden söz edildiğini belirtti. Bu vaka artışlarından ve pandemi sürecinden kısa sürede kurtulmak ve durumun tersine döndürülememesi durumunda ekonominin daha da kötüye gideceğini ifade eden Çandır, ‘’Gidişatı tersine döndüremezsek yeni kısıtlayıcı tedbirler kaçınılmaz olacaktır. Antalya’nın bizim böylesi bir kapanmaya dayanacak bir ekonomik gücümüz ve birikimimiz bulunmamaktadır’’ dedi.

Aşılamada yüzde 60-70 oranına ulaşılması gerektiğine dikkat çeken Çandır, şöyle devam etti.

‘’Antalya turizm ve tarımın merkezi… Bu dönem her iki sektör için de kritik öneme sahip. Antalya’nın ekonomik hareketliliği kesintiye uğratılmaması gerekir.  Antalya başta yaş meyve sebze ve süs bitkileri olmak üzere ihracatta Türkiye ortalamasının üzerinde bir performansa sahip. Antalya yılın ilk 6 aylık döneminde ülke genelindeki yaklaşık yüzde 20’lik tarım ve gıda ihracatı artışının iki katını gerçekleştirdi. İhracattaki bu artış, sektörümüzün nefes almasına destek sağlamıştır. Çünkü içerideki fiyatlar, uzun bir süredir sektörümüzde faaliyet gösterenlerin aleyhine seyretmektedir. Sektör olarak, Haziran ayında yıllık rakamlarla alım gücümüz zayıflamış ve fakirleşmiş durumdayız”

Antalya krizi daha ağır yaşıyor

Antalya’nın, savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan Rusya krizi ile genel ekonomik krizin etkilerini atlatamamışken pandemi krizinin etkisi altında kaldığını vurgulayan Ali Çandır, şunları kaydetti.

‘’Antalya hem bu krizler hem de ekonomik yapısı dolayısıyla Türkiye ortalamasının 2-3 kat üzerinde bir ağırlıkla krizi yaşamaktadır. Bu durumu yöneticilerimize rakamlarla anlatıp taleplerimizi defalarca raporladık. Türkiye ortalamasına göre çok daha ağır yaşadığımız krize karşı kentimize özgü bir destek yerine genel destekler söz konusu oldu.”

Talepler

Salgının etkisi halen atlatılmamışken, kısa çalışma ödeneğinin bitirildiğini, Temmuz sonunda da stopaj ve KDV ertelemelerinin sona ereceğini anlatan Çandır, taleplerini şöyle sıraladı.

“Stopaj ve KDV ertelemelerinin devam ettirilmeli, KDV alacağı kadar koşulsuz/şartsız KGF kefaleti sağlanmalı, kısa çalışma ödeneği yıl sonuna kadar tekrar çıkarılmalı. Artan maliyetler nedeniyle fide ve diğer girdilerin temininde zorlanan üreticilere hibe destekleri sunulmalı. kış dönemi için işletmelere kira destek mekanizması geliştirilmeli, kamuya olan birikmiş ödemeler ertelenmeli., sektör ayrımı yapmaksızın uygun maliyetli kredi imkanları yaratılmalı.’’

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.