Antalya marka başvurularında ilk sırada

Antalya marka başvurularında ilk sırada

ABONE OL
23:36 - 25/10/2021 23:36
Antalya marka başvurularında ilk sırada
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Antalya’nın patent ve marka başvurularında Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığı belirtildi.

Adres Patent firmasının Antalya Şubesi düzenlenen törenle açıldı. Firmanın açılışına Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Özsoy, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Antalya Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun ile kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Adres Patent Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ali Yüksel, tarım, turizm ve teknoloji başta olmak üzere Türkiye’nin patent alanında önemli hamleler yaptığını söyledi. Türkiye’nin fikri sınai ve mülkiyet hakları alanında hak ettiği yerde olmadığını belirten Yüksel, şunları kaydetti.

‘’Avrupa’da birçok ülke 1 milyon patent hedefini yıllar önce yakaladı. Biz de bu hedefi yakalayabiliriz. Diğer yandan dünyanın en zengin ülkelerine baktığımız zaman patent ve teknoloji alanlarında da iyi seviyelerde olduğunu görüyoruz. Yapılan bir araştırma, ihracatta 1 patentin ülkeye 2,2 milyon dolarlık bir katkı sağladığını ortaya koydu.’’

2021’de 1040 patent başvurusu yapıldı

Türkiye’nin kilogram başı ihracat değerinin iki yıl önce 1,2 dolar seviyelerinde yer aldığını anımsatan Yüksel, şöyle devam etti.

“Bizim kilogram başı ihracat değerimizi artırmamız dış borcumuzun kapanmasıyla doğru orantılı. Bu noktada daha fazla katma değerli üretimler yapmalıyız. Antalya’da bu yıl 1040 patent başvurusu yapılmış ve marka konusunda da 46 bin işlem gerçekleştirilmiş. Bu rakam birçok ilimize göre oldukça iyi ancak Antalya’nın potansiyeli için yeterli değil, bu rakamları hep birlikte yukarı çekmemiz gerekiyor. Antalya ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli iller arasında yer alıyor.’’

Antalya’nın tarım, turizm ve teknoloji alanlarıyla doğru orantılı olarak globalde markalaşmış şirketler çıkaramadığına dikkat çeken Yüksel, ‘’Kentin teknolojide çağ atlatacak patentleri olmalı. Ayrıca Antalya 2020’de 200 civarında faydalı model ve patent başvurusu yapmış. Bu sayı 10 yıl önceye göre yüzde 100 artmış ama benzer ekonomideki ilerimizle karşılaştırınca zayıf kalmaktadır. 2020’de 5 bin civarında marka başvurusu da yetersiz, bu sayı en az 30 bin olmalı. Adres Patent olarak bu hedefleri yakalamada Antalya için çalışacağız. Ticaret ve sanayi odasıyla, üniversitelerle, belediyelerle yapacağımız iş birlikleriyle kentin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacağız” dedi.

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut da, Antalya’nın Türkiye için tarım deposu olduğunu kaydetti. Akbulut, şöyle devam etti.

“Antalya tanıtım noktasında da önemli bir değere sahip. Markalaşma konusunda ilk beşte yer alan kent, sanayi alanında de ciddi hamleler yapmaya başladı. Öte yandan coğrafi işaretli ürünler konusunda birçok değeri bünyesinde barındıran Antalya, tarım turizm ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte katma değerli üretimler yapıyor. Biz de bu üretimlere sınai mülkiyet hakları alanında katkı sağlayarak, Antalya’nın Akdeniz bölgesinin üretim merkezi haline gelmesinde rol oynayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.