Antakya Medeniyetler Korosu`ndan  muhteşem konser

Antakya Medeniyetler Korosu`ndan muhteşem konser

ABONE OL
22:47 - 09/11/2022 22:47
Antakya Medeniyetler Korosu`ndan  muhteşem konser
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Başkent Berlinli sanatseverler ‘Antakya Medeniyetler Korosu’ muhteşem bir konser akşamı yaşadı.

Üç semavi din ve altı mezhebe mensup kişilerden oluşan Antakya Medeniyetler Korosu’nun Berlin eyaleti kamu radyo ve televizyon kurumu RBB’nin büyük yayın salonunda yaklaşık 2 saat süren konserini 800-850 civarında sanatsever Berlinli izledi.

Kökü bizim topraklarımızda olan değerleri, birbirinden güzel ezgileri tüm yalınlığıyla sunan koro, okudukları farklı kültürlere ait ilahiler, halk şarkıları ve türkülerle Türkiye medeniyetini yansıtan bir ayna görevi görüyor.

Etnik önyargıların aşılmasında büyük gücü ve rolü olan müziği en iyi şekilde kullanarak, insanların önce kalbine dokunan, hissettiren koro kurulduğu günden bugüne büyük bir tutkuyla yoluna devam ediyor. Kardeşliğin ve dostluğun adına kurulan koro başkent Berlin’de 3 kez sahne aldı.

Organizasyonunu Berlin Antik Antakya Derneği’nin üstlendiği konserin yönetmeni ve koronun hocası Yılmaz Özfırat’ın anlattığı fıkralar 12 yıl önceki günlerini aratmadı. Şarkı geçişleri arasında usta bir stand-up’çı gibi sunumlar yapan ve fıkralar anlatan Özfırat büyük alkış aldı. Koronun genç ve yetenekli solisti Meltem Bingöl’den 12 yıl sonra ‘Bülbül Kasidesi’ni dinlemekten büyük keyif aldı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin maddi manevi destek verdiği konserde 12 dilde şarkı ve türkü seslendirilirken, konserin onur konukları arasında başta Berlin Büyükelçimiz A. Başar Şen ve İstanbul’dan gelen yeğeni, İstanbul Barosu avukatlarından Barış Efe Şan, Berlin Başkonsolosu R. Olgun Yücekök, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doçent Dr. Lütfü Savaş ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) Schleswig-Holstein Eyalet Parlamentosu Milletvekili ve partisinin Genel Başkan yardımcısı Serpil Midyatlı, İran Büyükelçisi Mahmoud Farzandeh, Türkmenistan Büyükelçisi Berdymurat Redjepov, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Berlin Büyükelçisi Beniz Uluer Kaymak, Berlin Büyükelçiği Silahlı Kuvvetler Ataşesi Albay Yılmaz Çetin ve eşi de vardı.

Berlin Antik Antakya Derneği Başkanı ve Berlin Kreuzberg Meslek Eğitim Merkezi’nin (BWK) Müdürü Nihat Sorgeç, konser öncesinde konuklara Hatay’ı tanıttı.

Konuşmasında, Hatay’ın 3 bin yıllık geçmişi olduğunu belirten, kentin Roma döneminin önemli bir ticari ve asker kenti olduğunu vurguladı. Hatay’ın bugüne kadar farklı din, mezhep ve ırktan insanlara ev sahipliği yaptığını belirten Nihat Sorgeç, bu farklılıkların barış içinde birlikte yaşamının bugüne kadar devam ettiğini vurguladı.

Antakya Medeniyetler Korosu’nun Antakya’nın bu renkliliğini dünyaya yansıtmak amacıyla kurulduğunu söyleyen Sorgeç, koronun Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi büyük organizasyonlarda sahne aldığını hatırlattı.

Sorgeç’in sunum ve tanıtım konuşmasının ardından Antakya Medeniyetler Korosu şefi Yılmaz Özfırat ve koro üyeleri sahneye geldi. Konsere başlamadan önce koroyu tanıtan Özfırat, koronun Müslüman, Hristiyan, Yahudi, Ermeni, Alevi, Sünni farklı kimlik, din ve mezheplere sahip üyelerden oluştuğunu söyledi.

Çeşitli dillerde, değişik kültürlerden eserlerin seslendirildiği 2 bölümlü konser, yönetmen Yılmaz Özfırat’ın, “Tüm Alevi ve Sunni kardeşlerimize armağan ediyoruz” diyerek sunduğu; Seyyid Nesimi’nin deyişi ‘Sığmazam’ ile başladı. Daha sonra, ‘Shalom Aleyhem’, ‘Bülbül Kasidesi’, Kürtçe şarkı ‘Mindi Go Me’, ‘Sareri Hovin Mernen’, ‘Mehter Marşı’, ‘Havva Nagila’, ‘Memleketim’, ‘İzmir Marşı’ ve ‘Atabarı’ gibi farklı kültürlerin şarkıları ve türküleri ile Anadolu ezgileri seslendirildi. Koro, “Game of Thrones” ve Netflix‘in izlenme rekorları kıran İspanyol dizisi ‘La Casa da Papel’in jenerik şarkısını da yorumlayarak salonu dolduran müziksever konuklarına sürpriz yaptı. Koro şefi ve yönetmeni Yılmaz Özfırat şarkı aralarında, anlattığı kardeşlik ve barış temalı fıkralarla izleyenleri sık sık güldürerek büyük alkış aldı.

Değişik kültürlerden, değişik dillerde eserlerin seslendirildiği ikinci bölümde ise; konserin gerçekleşmesine katkı sağlayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Berlin Antik Antakya Derneği Onursal Üyeliği ile onurlandırılırken; konsere destek ve katkı veren sponsorlar, BAK Berlin GmbH (SUNTAT), Hatay Kuyumcusu, Yayla GmbH., Steuerbüro İnal, H+V Möbelland GmbH., Eurogıda, Sparkasse, BWK GmbH., Capara Holding GmbH. ve Fahrschule Orange’ye,  Berlin Antik Antakya Derneği’nin teşekkür sertifikaları sunuldu.

Konserin medya sponsorları Metropol FM, Berlin SES, Merhaba Dergisi yöneticileri ile ha-ber.com sitesinin Genel Yayı Yönetmeni de sahneye davet edilerek teşekkür edildi.

ha-ber.com/Fotoğraflar ve Haber/Hüseyin İşlek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.