Anayasa Mahkemesi Trump hakkındakiler dahil bazı 6 Ocak suçlamalarını iptal edebilecek itirazı değerlendirecek

Anayasa Mahkemesi Trump hakkındakiler dahil bazı 6 Ocak suçlamalarını iptal edebilecek itirazı değerlendirecek

ABONE OL
21:41 - 13/12/2023 21:41
Anayasa Mahkemesi Trump hakkındakiler dahil bazı 6 Ocak suçlamalarını iptal edebilecek itirazı değerlendirecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Anayasa Mahkemesi 6 Ocak Kongre saldırısıyla bağlantılı bir itirazı ele alacağını açıkladı. Bu gelişme, aralarında eski Başkan Donald Trump’a yönelik suçlamaların da olduğu yüzlerce suçlamanın iptal edilmesi olasılığını beraberinde getirebilir.

Anayasa Mahkemesi yargıçları resmi bir oturumu engellemekle itham edilen üç sanığa yönelik suçlamaları yeniden gündeme getiren temyiz mahkemesi kararını gözden geçirecek.

Sözkonusu suçlama, ABD Kongresi’nin Joe Biden’ın Trump karşısında kazandığı 2020’deki başkanlık seçimi zaferinin onaylandığı oturumun engellenmesine dayanıyor.

Bu suçlama, eski Başkan Donald Trump hakkında özel yetkili savcı Jack Smith’in yürüttüğü soruşturma kapsamında getirilen dört suçlamadan biri.

Bu davada 2024 başkanlık seçiminde de Cumhuriyetçi Parti’den aday olduğunu açıklayan Donald Trump kaybettiği seçimin sonuçlarını değiştirmeye çalışmakla suçlanıyor.

Trump hakkında resmi bir oturumu engellemeye çalışma komplosu suçlaması da var.

Anayasa Mahkemesi’nin oturumun engellenmesi suçlamasını ele alma kararı, Trump’ın 4 Mart olarak planlanan yargılama başlangıç tarihini etkileyebilir.

Mahkeme itirazla ilgili olarak tarafları Mart ya da Nisan ayında dinleyecek ve kararın da yaz başında çıkması bekleniyor.

Yargıçlar ayrıca Trump’ın başkan olduğu dönemdeki eylemleri sebebiyle yargılanamayacağı iddiasına ilişkin hızlı bir şekilde karar alıp almayacaklarını da değerlendiriyor. Federal bir yargıç bu argümanı reddetti.

Trump’ın destekçilerinin Kongre binasını bastığı 6 Ocak saldırısının ardından başlatılan kapsamlı federal soruşturma kapsamında 300’den fazla sanık hakkında oturumun engellenmesi suçlaması getirildi.

Alt mahkeme yargıcı üç sanık hakkındaki bu suçlamayı düşürdü. Yargıç Carl Nichols savcıların yasanın kapsamını bu davalarda uygun olmayan şekilde kullanmak üzere esnettiği kararına vardı.

Yargıç Nichols, yasa kapsamında sanığın resmi bir oturumu engellemiş olduğuna karar verilmesi için, bir belge ya da kayıtla ilgili bir eyleminin olmuş olması gerektiğini belirtti.

Adalet Bakanlığı ise bu karara karşı çıktı ve Washington’daki temyiz mahkemesi Nisan ayında savcılarla benzer görüş dile getirerek Yargıç Nichols’ın yasaya ilişkin yorumunun çok sınırlı olduğu kararına vardı.

6 Ocak Kongre saldırısıyla bağlantılı davalarda şimdiye kadar 1.200’den fazla kişi hakkında federal suçlama getirildi. 700’den fazla sanık da suçunu kabul etti.

VOA tarafından geçilen Anayasa Mahkemesi Trump hakkındakiler dahil bazı 6 Ocak suçlamalarını iptal edebilecek itirazı değerlendirecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Anayasa Mahkemesi Trump hakkındakiler dahil bazı 6 Ocak suçlamalarını iptal edebilecek itirazı değerlendirecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Anayasa Mahkemesi Trump hakkındakiler dahil bazı 6 Ocak suçlamalarını iptal edebilecek itirazı değerlendirecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.