Anayasa Mahkemesi kürtaj ilacına getirilen sınırlamaları karara bağlayacak

Anayasa Mahkemesi kürtaj ilacına getirilen sınırlamaları karara bağlayacak

ABONE OL
22:09 - 14/12/2023 22:09
Anayasa Mahkemesi kürtaj ilacına getirilen sınırlamaları karara bağlayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

2022’de federal kürtaj hakkını koruyan kararı iptal eden ABD Anayasa Mahkemesi, ilk kürtaj davasını 2024’te ele alacak. Mahkeme, hamileliği ilaçla sonlandırmada kullanılan bir hapa erişimle ilgili anlaşmazlığı görüşmeyi kabul etti.

Yargıçlar, Biden yönetiminin ve “mifepriston” ilacının üreticisinin, ilaca posta yoluyla erişimi kesecek ve kürtajın yasal olduğu eyaletlerde bile başka kısıtlamalar getirecek bir temyiz kararını iptal etmesini isteyen itirazlarını dinleyecek. Kısıtlamalar arasında mifepristonun hamilelikte kullanılabileceği sürenin mevcut 10 haftadan yedi haftaya indirilmesi de yer alıyor.

Dokuz yargıç, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) 2000 yılında mifepristonu güvenli ve etkili olarak onaylamasına itiraz eden kürtaj karşıtlarının ayrı bir itirazını reddetmişti.

Dava ilkbaharda görüşülecek ve karar muhtemelen Haziran sonunda, 2024 başkanlık ve kongre seçimi kampanyalarının ortasında verilecek.

ABD’de istenmeyen gebeliklerin yarıdan fazlası ilaçla sonlandırılıyor. Mifepriston, kullanılan iki ilaçtan biri. 2000 yılından bu yana 5 milyondan fazla kişi bu ilacı kullandı.

Anayasa Mahkemesi Haziran 2022’de anayasal kürtaj hakkını iptal etti. Bu karar, bazı istisnalar dışında 14 eyalette hamileliğin her aşamasında kürtajın yasaklanmasına ve diğer iki eyalette de kalp atışı tespit edildiğinde, yani altı hafta civarında kürtajın yasaklanmasına yol açtı.

Kürtaj karşıtları mifepristona karşı mücadelelerini, bu kararı takip eden Kasım ayında başlattı ve altı ay sonra ilacın onayını tamamen iptal eden kapsamlı bir karar alındı.

Temyiz mahkemesi FDA’in mifepristona verdiği ilk onaya dokunmadı. Ancak düzenleyicilerin 2016 ve 2021’de yaptığı ve ilacın uygulanmasına ilişkin bazı koşulları hafifleten değişiklikleri iptal etti.

Anayasa Mahkemesi yargıçları, bu kararın dava devam ederken yürürlüğe girmesini engelledi; ancak geçen yıl kürtaj hakkını iptal eden kararın yazarı Samuel Alito ve Clarence Thomas, dava devam ederken bazı kısıtlamaların yürürlüğe girmesine izin verebileceklerini söyledi.

Hamileliklerini ilk 10 hafta içinde cerrahi kürtaj olmadan sonlandırmak isteyen kadınlar misoprostol ile birlikte mifepriston alabiliyordu. FDA yıllar içinde mifepristonun kullanım koşullarını, erişim olan eyaletlerde posta yoluyla gönderilmesine izin vermek dahil, hafifletti.

Biden yönetimi, Anayasa Mahkemesi başvurusunda, 2000 yılında onaylanmasından bu yana mifepristonun güvenliği ve etkinliği konusundaki FDA’in bilimsel yargılarının, New Orleans’taki 5. Bölge Temyiz Mahkemesi’nce gözardı edildiğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre Çarşamba günü yaptığı açıklamada temyiz kararının, “FDA’n bilimsel, bağımsız kararını zayıflatma tehdidi oluşturduğunu, güvenli ve etkili ilaçlı kürtaja erişimde modası geçmiş kısıtlamaları yeniden dayatacağını” söyledi.

VOA tarafından geçilen Anayasa Mahkemesi kürtaj ilacına getirilen sınırlamaları karara bağlayacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Anayasa Mahkemesi kürtaj ilacına getirilen sınırlamaları karara bağlayacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Anayasa Mahkemesi kürtaj ilacına getirilen sınırlamaları karara bağlayacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.