Anayasa Mahkemesi durdurmazsa Alabama’da bir mahkum ilk kez denenecek nitrojenle bugün idam edilecek

Anayasa Mahkemesi durdurmazsa Alabama’da bir mahkum ilk kez denenecek nitrojenle bugün idam edilecek

ABONE OL
19:40 - 25/01/2024 19:40
Anayasa Mahkemesi durdurmazsa Alabama’da bir mahkum ilk kez denenecek nitrojenle bugün idam edilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Alabama eyaleti bugün, daha önce hiç kullanılmamış bir infaz yöntemi olan nitrojen gazı ile bir mahkumu idam etmeye hazırlanıyor. Bu infaz, 1982 yılında zehirli iğnenin kullanılmaya başlanmasından bu yana yeni bir yönteminin kullanılacağı ilk deneme olacak.

1988’de kiralık katil olarak işlediği bir cinayetten hüküm giyen Kenneth Smith, daha önce bir idam girişiminden sağ kurtulmuştu.

Alabama 2022 yılında Smith’i zehirli iğneyle idam etmeyi denemişti. Smith, zehirli iğne için hazırlanan infaz odasında sedyeye bağlanmış, ancak zehrin verilmesi için gerekli iki serum yolundan biri için damar bulunamayınca, eyalet infazı durdurmuştu.

Nitrojen gazı ile infaz nasıl planlanıyor?

Eylül ayında açıklanan yeni protokole göre, yetkililer Smith’i bir sedyeye bağlayacak ve yüzüne endüstriyel bir solunum maskesi takacak. Oksijen solumasını engellemek amacıyla maskeye saf nitrojen bağlanacak.

Alabama eyaleti bu yöntemi “insanoğlunun bildiği en acısız ve insancıl infaz yöntemi” olarak tanımlıyor ve mahkumun bir ya da iki dakika içinde bilincini kaybedeceğini ve kısa süre sonra da öleceğini savunuyor.

İnsan hakları uzmanları: “İşkenceli bir ölüme yol açabilir”

Aralarında Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanlarının da bulunduğu idam cezası karşıtları ise bu yöntemin insanlar üzerinde deney yapmak anlamına geldiğini ve mahkumu öldürmeden sadece acı çekebileceğini, işkenceli bir ölüme yol açabileceğini söylüyor.

ABD 11. Bölge Temyiz Mahkemesi Çarşamba günü Smith’in avukatlarının yeni protokole karşı yasal itirazlarının devam edebilmesi için infazın durdurulması talebini reddetti.

Temyiz mahkemesinin kararına itiraz eden avukatlar bugün ABD Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, yargıçların temyiz başvurusunu değerlendirebilmeleri için infazın durdurulmasını istedi. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin muhafazakar çoğunluğu son yıllarda genellikle planlanan infazların ertelenmesine karşı oy kullandı.

Avukatlarından idam mangası önerisi

Smith’in avukatları geçen hafta da bir idam girişiminden kurtulduktan sonra eyaletin ikinci bir idam girişiminde bulunmasının anayasanın zalimce ve olağandışı cezalandırma yasağını ihlal edeceğini savunarak Anayasa Mahkemesi’ne gitmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi infazın durdurulması talebini reddetmişti.

Smith’in avukatları maskenin Smith’in yüzünü tam olarak kapatmayacağından, oksijenin içeri sızmasına izin vereceğinden, bilinç kaybı anını geciktireceğinden ve hatta önleyeceğinden ancak ciddi beyin hasarı riskine yol açacağından kaygılı.

Avukatlar bunun yerine Alabama’nın saf nitrojenle doldurulmuş bir başlık kullanarak Smith’in kafasına geçirmesini ya da idam mangası bile kullanmasını önerdiler.

“İdam odasında bulunan görevlileri de tehlikede”

İdam cezası uzmanları ayrıca görünmez, kokusuz bir gaz olan nitrojenin, salındığında infaz görevlilerinin ve ölüm odasındaki diğer kişilerin karşılaşacağı tehlikeyi nasıl azaltacağı konusunda, eyaletin yeterli bilgi vermediğini söylüyor.

Smith’in yanında bulunacak olan ruhani danışmanı Rahip Jeff Hood, infaz yönteminin başkaları için oluşturduğu riski kabul eden bir form imzalamak zorunda kaldı.

Feragatnamede belirtildiği üzere, nitrojen normal solunan havanın yaklaşık yüzde 78’ini oluşturuyor. Dolayısıyla nitrojen konsantrasyonunun artması ve oksijenin yerini alması halinde bilinç kaybı ve hatta ölüm riski söz konusu.

İdam cezası uygulayan ABD eyaletleri, kısmen ilaç şirketlerinin işkence veya infazlarda kullanılacak ürünlere yönelik bir Avrupa ticaret yasağına uymak için cezaevlerine ilaç tedarik etmeyi yasaklaması nedeniyle, zehirli iğneyle idam için ilaç bulmakta giderek daha fazla zorlanıyor.

Alabama’nın yanısıra Oklahoma ve Mississippi’de de benzer nitrojenle idam protokolleri onaylandı; ancak henüz uygulamaya konmadı.

İdam mahkumu hangi suçtan hüküm giymişti?

Smith, Elizabeth Sennett’i öldürmek için vaiz eşinden 1000 dolar ödeme aldıktan sonra, suç ortağıyla birlikte cinayeti işlemekten suçlu bulunmuştu.

12 jüri üyesinden 11’i Smith’in ömür boyu hapis cezasına çarptırılması yönünde oy kullanmıştı. Ancak Alabamalı yargıç, bir yasa uyarınca bu oylamayı reddetmişti. Bu yasa, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle artık yürürlükte değil.

Sennett’in bazı akrabaları, Alabama Holman Hapishanesi’nde yerel saatle 18.00’de yapılması planlanan infazı desteklediklerini ve infaza katılmayı planladıklarını söyledi.

Kurbanın oğlu Charles Sennett yerel basına yaptığı açıklamada, “Bazı insanlar ‘böyle acı çekmesine gerek yok’ diyor. Ama o, anneme nasıl acı çekeceğini sormadı. Onu defalarca bıçakladılar” dedi.

VOA tarafından geçilen Anayasa Mahkemesi durdurmazsa Alabama’da bir mahkum ilk kez denenecek nitrojenle bugün idam edilecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Anayasa Mahkemesi durdurmazsa Alabama’da bir mahkum ilk kez denenecek nitrojenle bugün idam edilecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Anayasa Mahkemesi durdurmazsa Alabama’da bir mahkum ilk kez denenecek nitrojenle bugün idam edilecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.