Anayasa Mahkemesi Adayı Soruları Yanıtlıyor

Anayasa Mahkemesi Adayı Soruları Yanıtlıyor

ABONE OL
21:10 - 22/03/2022 21:10
Anayasa Mahkemesi Adayı Soruları Yanıtlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Başkan Joe Biden’ın Amerikan Anayasa Mahkemesi’nin ilk siyah kadın yargıcı olarak aday gösterdiği Ketanji Brown Jackson, Kongre’de başlayan onay süreci çerçevesinde, bugün ve yarın senatörlerin sorularını yanıtlıyor. Bazı Cumhuriyetçi Partili senatörler, Yargıç Brown’a sorgularken sert bir tavır takınacaklarının sinyalini vermişti.

Dün Senato Adalet Komisyonu üyelerinin açılış konuşmalarını dinleyen Ketanji Brown Jackson, kendi konuşmasında inanç ve yurtseverlik temalarını, yargıç olarak bağımsızlığını ve davalar hakkındaki kararlarını “korku ya da kayırma” olmadan verme görevini öne çıkardı.

Sekiz yıl boyunca federal bölge mahkemesi yargıçlığı yaptıktan sonra geçen yıl federal temyiz yargıcı olarak göreve başlayan Jackson, anne ve babasının ırk ayrımcılığı döneminde ABD’nin güneyinde büyüdüğünü, ancak kendisine “Çok çalıştığı ve kendine inandığı takdirde Amerika’da ne isterse yapabileceğini, ne isterse olabileceğini” öğrettiklerini söyledi.

2020 yılı başkanlık seçimi kampanyası sırasında Anayasa Mahkemesi’ne siyah kadın yargıç atayacağı vaadinde bulunan Başkan Joe Biden, geçen ay mahkemenin liberal yargıçlarından Stephen Breyer’ın emekli olacağını ilan etmesinden sonra Jackson’ı aday göstermişti.

Senato Adalet Komisyonu’nun 22 üyesi, iki gün boyunca Jackson’a sorula sorarak çeşitli konularda görüşlerini alacak. Oturumların dördüncü ve son günündeyse bağımsız uzmanların ifadelerine başvurulacak.

Senato Adalet Komisyonu’ndaki Demokrat Partililer, dünkü oturumda Yargıç Jackson’ın adaylığının tarihi önemine değindi; temyiz mahkemesi ve bölge mahkemesi yargıçlığı görevlerindeki sicilini övdü.

Bazı Cumhuriyetçi Partililer ise Jackson’ın niteliklerinden övgüyle bahsederken ve kendisine saygı gösterecekleri sözü verirken diğerleri Jackson’ın sicilini hedef alarak sol eğilimli gruplarla ilişkisi olduğunu ortaya koymaya ve “suçlulara yumuşak davranan bir yargıç” olarak tanımlamaya çalıştı.

Cumhuriyetçi Partili Senatör Marsha Blackburn, “Meraklanmadan edemiyorum: Niyetiniz nedir? Azılı suçluları, polis katillerini ve çocuk tacizcilerini sokaklara salmak mı?” ifadelerini kullandı.

Senato Adalet Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Dick Durbin, Yargıç Jackson’ın ceza adaleti meselelerine yaklaşımıyla ilgili saldırıların temelsiz olduğunu, bunun, Kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi Parti’nin yürüteceği kampanyayı yansıttığını söyledi. Senatör Durbin, polis teşkilatlarının Jackson’ın adaylığını desteklediğini hatırlattı.

Jackson onaylanırsa ilk kez dört kadın aynı anda Anayasa Mahkemesi’nde görev yapacak

Yargıç Ketanji Brown Jackson, onay aldığı takdirde, Anayasa Mahkemesi’nde göreve yapacak 116’ncı yargıç olacak. Jackson aynı zamanda mahkemenin altıncı kadın ve üçüncü siyah üyesi olacak. Jackson’un üyeliğinin onaylanmasıyla birlikte ABD Anayasa Mahkemesi’nde ilk kez dört kadın ve iki siyah yargıç görev yapacak.

Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’nin 100 sandalyeli Senato’da 50’şer sandalyesinin bulunması ve Senato’nun başkanı kabul edilen Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in eşitliği bozan oyu kullanması, Başkan Biden’ın yargısal atamalarının onaylanması anlamına geliyor. Yargıç Jackson’ın adaylığının onaylanması için salt çoğunluk yeterli olacak.

Mahkemenin ideolojik yapısı değişmeyecek

Senato, daha önce Jackson’ı üç ayrı görev için onaylamıştı. Jackson en son Senato’dan başkent Washington’un Temyiz Mahkemesi adaylığı için onay almıştı. Miami’de büyüyen ve Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Jackson, daha sonra Anayasa Mahkemesi üyesi Yargıç Stephen Breyer’ın katibi olarak görev yapmıştı. Jackson ayrıca avukat masraflarını karşılayacak maddi gücü bulunmayan kişileri ücretsiz temsil etmişti.

Ketanji Brown Jackson’ın Anayasa Mahkemesi üyeliği, mahkemenin ideolojik dengesinde herhangi bir değişiklik yapmayacak. Eski Başkan Donald Trump’ın atadığı üç yargıç nedeniyle mahkemede 3’e karşı 6’lık muhafazakar çoğunluk bulunuyor. Ancak 51 yaşındaki Yargıç Jackson’ın, onay alması durumunda, uzun yıllar Anayasa Mahkemesi üyeliği yapacak olması, mahkemenin liberal kanadına taze kan gelmesi gözüyle değerlendiriliyor. ABD Anayasa Mahkemesi yargıçları, bu görevi istedikleri takdirde hayat boyu sürdürebiliyor.

VOA tarafından geçilen Anayasa Mahkemesi Adayı Soruları Yanıtlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Anayasa Mahkemesi Adayı Soruları Yanıtlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Anayasa Mahkemesi Adayı Soruları Yanıtlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.