Ana kucağı sıcaklığında mekan: ‘Anne Müzesi’

Ana kucağı sıcaklığında mekan: ‘Anne Müzesi’

ABONE OL
18:36 - 25/05/2024 18:36
Ana kucağı sıcaklığında mekan: ‘Anne Müzesi’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin ve dünyanın tek anne müzesi Ankara’da açıldı. Müzede, geçmişten bugüne anneliği simgeleyen ve kullanılan eşyalar ile anneliğin değeri üzerine sanat eserleri yer alıyor.

Tarihi Ulucanlar semtindeki müze, Mimar Sinan’ın Ankara’daki tek eseri olan Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’nin bulunduğu sokak olarak da bilinen Salaş Sokakta. Salaş Sokak aynı zamanda “Hamam Arkası Sokak” olarak da biliniyor.

Müzenin girişinde ziyaretçileri yıkanmış zıbınlar, beşikler, tahta oyuncaklar karşılıyor. Adımlarınızı atarken duvarlarda gözünüze çarpan ilk ‘anne uyarıları’ oluyor; “Hadi hadi hadi hadi…” Bu uyarının hemen bitişiğinde ise çocukların anneler için sözleri oluyor; “Dır dır dır dır dır…”

Anne Müzesi’nde çok sayıda heykel ve obje sergileniyor

Eski Ankara evleri biçimindeki iki ayrı yapının ikinci katlarında duygular biraz daha artıyor. İşlemeli saten yorgan, dantelli örtüler, bebe yastığına iliştirilmiş altınlar, hediyeler, biberonlar… Odalar, yeni doğum yapmış bir annenin ziyaret günü havasına bürünüyor. Müzede Atatürk’e ait zıbın ve bebe başlığı, dikkat çeken objelerden biri.

Anne Müzesi

Anne Müzesi’nin fikir annesi ve kurucusu yazar Şermin Yaşar. Heykel ve seramik eserlerinin de sergilendiği müzede, annelik üzerine geniş bir koleksiyon sunuluyor. Objelerin yer aldığı bölümde anneliğin değerine dikkati çeken çalışmalar yer alıyor. Bebeklerin kullandığı kıyafet, emzik, biberon gibi eşyalar ile anne-çocuk ilişkisini anlatımla sunan çalışmalar da ziyaretçilere anılarını yeniden canlandırma imkanı sunuyor.

Anne Müzesi, Pazartesi günleri hariç her gün 10-17 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

VOA tarafından geçilen Ana kucağı sıcaklığında mekan: ‘Anne Müzesi’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ana kucağı sıcaklığında mekan: ‘Anne Müzesi’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ana kucağı sıcaklığında mekan: ‘Anne Müzesi’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.