Amerikan kamuoyunun büyük çoğunluğu Gazze’deki sivillerin çatışmadan uzaklaştırılmasını istiyor

Amerikan kamuoyunun büyük çoğunluğu Gazze’deki sivillerin çatışmadan uzaklaştırılmasını istiyor

ABONE OL
21:20 - 16/10/2023 21:20
Amerikan kamuoyunun büyük çoğunluğu Gazze’deki sivillerin çatışmadan uzaklaştırılmasını istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Reuters/Ipsos’un son anketi, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti destekçisi Amerikalılar’ın İsrail-Hamas savaşında Amerika’nın Gazze’deki Filistinli sivillerin savaş tehlikesinden uzaklaştırılmasında yardım etmesini desteklediğini ortaya koydu. Ancak son anket ayrıca Amerikan kamuoyunun İsrail’e verdiği desteğin daha önceki anket sonuçlarına kıyasla daha güçlü olduğunu gösterdi.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü tamamlanan iki günlük ankete katılanların yüzde 78’si, “Amerikalı diplomatlar Gazze’deki çatışmalardan kaçan sivillerin güvenli bir ülkeye götürülmesi için bir plan üzerinde aktif olarak çalışmalı” şeklindeki ifadeye katıldıklarını bildirdi. Bu ifadeyi destekleyen Demokrat Partili Amerikalılar’ın oranı yüzde 94, Cumhuriyetçi Partililer’in oranı ise yüzde 71.

Ankete katılanların yüzde 22’si ise Amerika’nın Gazzeli sivillerin savaştan uzaklaştırılması için güvenli bir ülkeye götürülmelerinde rol oynamaması gerektiği görüşünü belirtti.

Amerikan kamuoyunun İsrail-Hamas savaşında İsrail’e verdiği destek oranının ise 2014 yılında yapılan benzer bir anketin sonuçlarına kıyasla daha yüksek olduğu görüldü. O dönemde İsrail kara kuvvetleri, İsrail’e yönelik roket saldırılarını durdurmak amacıyla Gazze Şeridi’ne girmişti.

Son ankete katılanların yüzde 41’i, ”Amerika Hamas’la yaşadığı çatışmada İsrail’e destek vermeli” şeklindeki ifadeyle aynı fikirde olduklarını belirtirken katılımcıların yüzde 2’si, “Amerika Filistinliler’i desteklemeli” ifadesinin arkasında durdu.

2014’teki İsrail-Hamas çatışması sırasında yapılan Reuters/Ipsos anketinde katılımcıların yüzde 22’si Amerika’nın İsrail’i desteklemesi gerektiği yönünde görüş bildirmiş, yüzde 2 oranında katılımcı ise Filistinliler’in desteklenmesi gerektiğini kaydetmişti.

Son ankete göre Cumhuriyetçi Partili Amerikalılar’ın yüzde 54’ü, Demokrat Partililer’in ise yüzde 37’si İsrail’e destek veriyor.

Demokrat Partili Amerikalılar, son yıllarda, İsrail yanlısı ılımlılarla İsrail’i özellikle Filistinliler’e yönelik muameleleri ve Yahudi yerleşim yerlerinin yaygınlaştırılması nedeniyle giderek daha fazla eleştiren ilerici kanat arasındaki iç çekişmenin arasında kaldı.

Genç Amerikalılar İsrail’e daha az destek veriyor

Son ankete katılanlar arasında birçokları ise İsrail-Hamas çatışmasında başka tutumlara destek verdi. Katılımcıların yüzde 27’si Amerika’nın “tarafsız bir arabulucu” olması gerektiğini, yüzde 21’i Amerika’nın duruma asla müdahil olmaması gerektiğini savundu.

40 yaş altındaki anket katılımcılarının yüzde 40’a yakını Amerika’nın tarafsız bir arabulucu olmasını desteklerken 40 yaş ve üzerindekilerin oluşturduğu grubun yüzde 19’u, Amerika’nın tarafsız arabuluculuğuna destek verdi.

40 yaş altındaki Amerikalılar’ın ayrıca yaşı daha ileri olanlara kıyasla İsrail’e destek verme olasılığının daha düşük olması ise silah yardımı ve uluslararası diplomatik destek için uzun yıllardır Washington’un yanında olduğu İsrail açısından kaygı uyandırıcı bir işaret olabilir. 40 yaş altındaki anket katılımcılarının yüzde 20’si İsrail’i desteklerken 40 yaş üzeri gruptakilerin yüzde 53’ü, İsrail’i desteklediklerini kaydetti.

Son Reuters/Ipsos anketi, Amerikalılar’ın Hamas kontrolündeki Gazze’de yaşayan sıradan Filistinliler’in içinde bulunduğu zor durumdan endişe ettiklerini ortaya koydu.

Anket katılımcılarının yüzde 81’i, “İsrail Hamas’a karşı giriştiği misilleme saldırılarında sivilleri öldürmekten kaçınmalı” şeklindeki ifadeye katıldıklarını belirtti.

Ölü sayısı artarken şimdiye kadar hiçbir komşu ülke ya da üçüncü ülke, çok sayıda Filistinli mülteciyi kabul etme yönünde isteklilik göstermedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise dün Mısır kontrolündeki Refah sınır kapısının açılacağını ve Amerika’nın krizi hafifletmek için insani yardım ulaştırmak amacıyla çalışma yaptığını söyledi. Amerika, Cumartesi günü, Gazze’de bulunan 500 ila 600 çifte vatandaşın Mısır’a güvenli geçiş olasılığına hazırlık olarak Refah sınır kapısına yaklaşmaları tavsiyesinde bulunmuştu.

Reuters/Ipsos anketine katılanların yüzde 69’u ise İsrail-Hamas savaşıyla ilgili haberleri “çok yakından” ya da “oldukça yakından” takip ettiklerini kaydetti.

Katılımcılar, mevcut çatışmanın bir numaralı sorumlusunun kim olduğuyla ilgili soruya ise yüzde 49 oranında Hamas yanıtı verdi. Krizden İsrail’i sorumlu tutanların oranı ise yüzde 9’da kaldı.

Küresel enerji arzı açısından kritik önem taşıyan Ortadoğu’nun istikrarını tehdit eden İsrail-Hamas savaşı, 2024 yılında yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden seçilmek için yarışa girecek olan ABD Başkanı Joe Biden için de önemli bir siyasi mesele haline gelebilir.

İsrail’e destek veren Başkan Biden aynı zamanda savaş hukukunun gözetilmesi çağrısı da yaptı. Biden, dün sosyal medya üzerinden “Filistinliler’in büyük çoğunluğunun Hamas’ın dehşet verici saldırılarıyla hiçbir ilgisi olmadığını” kaydetti.

2024 başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti’nin aday adaylığını açık ara önde götüren eski Başkan Donald Trump ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu Hamas’ın saldırısına hazırlıksız yakalanmakla suçladı.

Reuters/Ipsos anketi, Amerikan kamuoyunun Biden ve Trump’ın krizi çözme becerisine olan inancının da düşük olduğunu ortaya koydu. Anket katılımcılarının sadece yüzde 26’sı “Ortadoğu’da barış sağlama” konusunda Biden’a daha fazla güvendiklerini ortaya koyarken yüzde 32’lik kesim, bu konuda Trump’a daha fazla güvendiklerini kaydetti. Katılımcıların geri kalanıysa ne Biden ne de Trump’a güvendiklerini ya da kimin daha iyi olacağını bilmediklerini belirtti.

Amerika çapında internet üzerinden yapılan Reuters/Ipsos anketi 1003 Amerikalı’nın katılımıyla gerçekleşti. Anketin yanılgı payı 4 puan olarak belirlendi.

VOA tarafından geçilen Amerikan kamuoyunun büyük çoğunluğu Gazze’deki sivillerin çatışmadan uzaklaştırılmasını istiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerikan kamuoyunun büyük çoğunluğu Gazze’deki sivillerin çatışmadan uzaklaştırılmasını istiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerikan kamuoyunun büyük çoğunluğu Gazze’deki sivillerin çatışmadan uzaklaştırılmasını istiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.