Amerikan ekonomisinde büyüme 2023’ün üçüncü çeyreğinde hızlandı

Amerikan ekonomisinde büyüme 2023’ün üçüncü çeyreğinde hızlandı

ABONE OL
21:16 - 26/10/2023 21:16
Amerikan ekonomisinde büyüme 2023’ün üçüncü çeyreğinde hızlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerikan ekonomisi 2023’ün üçüncü çeyreğinde, yaklaşık son iki yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Bu büyümede istihdam piyasasındaki sıkışıklığın maaşların yükselmesine neden olması, bu durumun da tüketici harcamalarının artmasını sağlaması etkili oldu. Ekonomideki büyüme, 2022’den bu yana gündemde olan ekonomik resesyon uyarılarına rağmen hız kaydetti.

Üçüncü çeyrekte gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) yıllık yüzde 4,9 oranında arttı. ABD Ticaret Bakanlığı Ekonomik Analiz Dairesi, üçüncü çeyreğe ilişkin GSYİH tahmininde, yıllık yüzde 4,9 oranındaki büyümenin, 2021’in son çeyreğinden bu yana kaydedilen en hızlı büyüme olduğunu bildirdi. Reuters’ın yaptığı ankete katılan ekonomistler, GSYİH’nin yıllık yüzde 4,3 oranında artacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Tahminler, yıllık yüzde 2,5 ila yüzde 6 değişiklik gösterdi.

Nisan-Haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrekte yıllık yüzde 2,1 oranında büyüyen Amerikan ekonomisinin büyüme hızı, Merkez Bankası (FED) yetkililerinin enflasyona yol açmayacak oran olarak belirlediği yüzde 1,8’in üzerinde.

Üçüncü çeyrekte kaydedilen güçlü büyüme büyük olasılıkla sürdürülebilir olmasa da Amerikan ekonomisinin FED’in hızlı faiz artışı politikasına rağmen dirençli olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor. Birleşik Otomotiv İşçileri (UAW) çalışanlarının grevi ve milyonlarca Amerikalı öğrencinin üniversite eğitim kredilerinin geri ödeme sürecinin yeniden başlamasıyla 2023’ün dördüncü çeyreğinde ekonomik büyümenin yavaşlayacağı tahmin ediliyor.

Ekonomik görünüm tahminlerini revize eden birçok ekonomist, işçi verimliliği ve ikinci çeyrekte birim emek maliyetindeki büyümenin yavaşlamasına işaret ederek, artık FED’in ekonomide “yumuşak iniş” gerçekleştireceğine inanıyor.

Amerikan ekonomik faaliyetlerinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları, ekonomideki büyümenin ana lokomotifi.

Güçlü istihdam piyasası ise harcamalardaki artışı destekliyor. Maaş artışları yavaşlasa da yine de enflasyondan biraz daha hızlı artıyor ve hanehalklarının alım gücünü yukarı çekiyor.

İstihdam piyasasındaki dayanıklılık, bugün ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı ayrı bir raporda yer aldı. Eyaletlerin işsizlik yardımı başvuruları, 21 Ekim’de sona eren haftada 210 bin arttı. Bir öndeki hafta bu rakam 200 bin olarak kayda geçmişti.

GSYİH verilerinin, ABD Hazine bonolarının getirisinin ve borsada satışların arttığı bu dönemde yakın vadede para politikasına etkisi olması beklenmiyor.

Mali piyasalar, FED’in faiz oranlarını 31 Ekim-1 Kasım tarihlerinde yapacağı toplantıda değiştirmesini beklemiyor. FED, Mart ayından bu yana 525 baz puan arttırarak faizleri şu anki yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkardı.

VOA tarafından geçilen Amerikan ekonomisinde büyüme 2023’ün üçüncü çeyreğinde hızlandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerikan ekonomisinde büyüme 2023’ün üçüncü çeyreğinde hızlandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerikan ekonomisinde büyüme 2023’ün üçüncü çeyreğinde hızlandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.