Amerikalılar Şükran Günü’nü Gazze’deki çatışmaların gerilimi gölgesinde kutluyor

Amerikalılar Şükran Günü’nü Gazze’deki çatışmaların gerilimi gölgesinde kutluyor

ABONE OL
22:29 - 23/11/2023 22:29
Amerikalılar Şükran Günü’nü Gazze’deki çatışmaların gerilimi gölgesinde kutluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerikalılar Şükran Günü’nü, İsrail ile Gazze’deki Hamas arasındaki çatışma nedeniyle yükselen tansiyon ve normalde neşeli geçen bir tatile gölge düşürebilecek güvenlik önlemleri eşliğinde kutluyor.

Ortadoğu’daki gelişmeler, yetkilileri ABD genelindeki havaalanları ve alışveriş merkezlerinde ve New York’a özgü Macy’s Şükran Günü Geçit Töreni güzergahında ilave önlemler almaya sevk etti.

ABD’nin en önemli bayramlarından biri olan Şükran Günü, aile ve dostları hindi yemek, geçit töreni ve televizyonda Amerikan futbolu izlemek için biraraya getiriyor.

Şükran Günü aynı zamanda seyahat için yılın en yoğun haftasının ve Kara Cuma’da tatil alışveriş sezonunun başlangıcı demek. Seyahat ve alışveriş, ABD ekonomisinin gidişatının da bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Ancak bu yıl tatil, ABD’de antisemitizm ve İslamofobinin artmasına neden olan İsrail-Hamas çatışmalarının gölgesinde kalıyor. Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ABD Kongresi’ni terör saldırısı tehdidinin neredeyse son 10 yılın en yüksek seviyesinde olduğu konusunda uyardı.

ABD-Kanada sınırında dün bir köprüde bir arabanın infilak etmesi de, yetkililerin olayın terörizmle bir bağlantısı olmadığını açıklamasından önce, alarm zillerinin çalmasına neden oldu.

Başkan Joe Biden, Macy’s Şükran Günü Geçit Töreni yayını sırasında NBC televizyonunda yaptığı açıklamada, ulusal birlik ve “nezaket” çağrısında bulundu.

Biden, “Bugün biraraya gelmekle ilgili. Farklı siyasi görüşlere sahip olabiliriz ama sorunlarımızla başa çıkmaya odaklanmalıyız ve kin gütmeyi bırakmalıyız” dedi.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, gazetecilerin “geçit töreni sırasında ortaya çıkabilecek protestolar”la ilgili sorusuna, ifade özgürlüğü haklarına saygı duyduklarını ancak herhangi bir aksamaya müsamaha göstermeyecekleri yanıtını verdi.

Adams dün yaptığı açıklamada “Mala zarar vermeyeceksiniz, insanları yaralamayacaksınız” dedi.

New York polisi de somut ya da inandırıcı herhangi bir tehditten haberdar olmadıklarını kaydetti.

Resmi tatil olarak Şükran Günü’nün tarihi, Amerikan İç Savaşı’nın ortasında, Başkan Abraham Lincoln’ün Kasım ayının son Perşembe gününü şükretmek ve şifa aramak için bir gün olarak ilan ettiği 1863 yılına dayanıyor.

Okullarda çocuklara, bayramın köklerinin Plymouth Rock’a yerleşen seyyahlara kadar uzandığı öğretiliyor. 1621’de bugünkü Massachusetts’te bulunan Plymouth Kolonisi’ndeki ilk evlerinde, ilk hasatları için şükranlarını sunmak üzere şölen veren 53 İngiliz erkek, kadın ve çocuğa, 90 yerli Amerika yerlisi kabile üyesinin de katıldığı anlatılıyor. Ancak birçok Amerika yerlisi için Şükran Günü, ardından gelen soykırımın karanlık yansımalarının yaşandığı bir gün.

VOA tarafından geçilen Amerikalılar Şükran Günü’nü Gazze’deki çatışmaların gerilimi gölgesinde kutluyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerikalılar Şükran Günü’nü Gazze’deki çatışmaların gerilimi gölgesinde kutluyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerikalılar Şükran Günü’nü Gazze’deki çatışmaların gerilimi gölgesinde kutluyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.