Amerikalı Müslüman gruplar Beyaz Saray Ramazan etkinliğini boykot etmeyi planlıyor

Amerikalı Müslüman gruplar Beyaz Saray Ramazan etkinliğini boykot etmeyi planlıyor

ABONE OL
19:26 - 20/03/2024 19:26
Amerikalı Müslüman gruplar Beyaz Saray Ramazan etkinliğini boykot etmeyi planlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’e desteğine tepkili olan ve yönetimin Gazze’de derhal ateşkes sağlanması için bastırmasını talep eden Amerikalı Müslümanlar bu yıl Beyaz Saray Ramazan etkinliklerine katılmayacaklarını söylüyor.

Amerikan-İslami İlişkiler Konseyi (CAIR) Hükümet İşleri Departmanı Direktörü Robert McCaw, davet gelmesi halinde Amerikalı Müslüman topluluğu liderleri ve teşkilatlarının bu daveti “reddedeceği geniş ölçüde anlaşılıyor” dedi.

VOA’ya konuşan McCaw, “Bu kararın sebebi, yönetimin Müslüman topluluğun derhal ateşkes ve kalıcı ateşkes taleplerinin üzerine eğilmekte başarısız olması” dedi.

Biden yönetiminin Beyaz Saray’da Ramazan etkinliklerini daha düşük profilli tutmayı değerlendirdiğine ilişkin haberlerin gölgesinde, Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, Ramazan ayı ile ilgili bir kutlamanın açıklanmadığını söyledi.

Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında VOA’nın sorusunu cevaplayan Beyaz Saray sözcüsü, “Bazı topluluklar için bunun zor bir zaman olduğunu anlıyoruz. Üst düzey Beyaz Saray yetkilileri, görüşlerini konuşmak ve onların endişelerini dile getirmeleri için Arap, Müslüman ve Filistinli toplulukların üyeleriyle biraraya geldi ve bunu memnuniyetle karşılıyoruz” diye de ekledi.

ABD Başkanı Joe Biden Ramazan’ın başlaması vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, “Filistin halkının çektiği acı bu Ramazan’da çok sayıda Müslüman’ın aklında olacak. Benim de aklımda” ifadelerini kullanmıştı.

Başkan Biden göreve geldiğinden bu yana, Bill Clinton ile 1996’da başlayan ve Beyaz Saray’da Müslüman topluluğu liderlerinin ağırlanması geleneğini sürdürdü.

Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat başkanlar, ya Ramazan sırasında iftar yemeğine ya da Ramazan ayının bitiminde resepsiyona evsahipliği yaptı.

Ancak bu yıl büyük bir boykotun yol açabileceği olası bir mahcubiyetle karşı karşıya olan Beyaz Saray’ın, Biden’ın Filistin yanlısı protestocular tarafından zor duruma düşürüldüğü bir tablodan kaçınmak istemesinin olası olduğu belirtiliyor. Ülke genelindeki kampanya etkinliklerinde daha önce benzer sahneler yaşanmıştı.

Gazze konusundaki öfke, İran’ın dışında Türkiye, Irak, Afganistan, Hindistan, Pakistan, Tacikistan, Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan’da da çeşitli etnik ve dini diaspora grupları tarafından kutlanan Nevruz’u da etkiliyor.

Nevruz bu yıl Ramazan’la aynı döneme rastladı. Beyaz Saray bu yıl daha önce yaptığı gibi yüzlerce kişiyi resepsiyona davet etmek yerine bu haftasonu halka açık “Nevruz” turuna evsahipliği yapacak.

Afgan Amerikan Vakfı yönetim kurulu üyelerinden Jawaid Kotwal, “Başkan’ın kendisi katılacak mı emin değilim. O nedenle çok farklı. Beyaz Saray’da daha önce yapılan tipik Nevruz kutlamalarının kapsamı ve boyutu daraltılmış şekli” dedi.

VOA’ya konuşan Kotwal, kendisinin şahsen daveti geri çevirdiğini ancak kuruluşun “Beyaz Saray’la diyalogu devam ettirmek için her yolu değerlendireceğini” belirtti.

Beyaz Saray’dansa Nevruz ya da Ramazan planlarına ilişkin daha fazla ayrıntılı bilgi taleplerine cevap gelmedi.

Başkan Biden Nevruz sebebiyle yaptığı açıklamada, savaşın Filistin halkı üzerinde korkunç bir acıya yol açtığını söylemiş ve daha fazla insani yardımın ulaştırılması için uluslararası çabalara liderlik etmeye devam etme sözü vermişti.

Tartışmaların gölgesinde Ramazan

Beyaz Saray’da Ramazan’ın bu yıl tartışmaların gölgesinde olması bir ilk değil.

Müslümanlar’ın ABD’ye girmesinin yasaklanması üzerinde seçim kampanyasını yürüten ve nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden göçe sınırlama getiren çok sayıda kararname imzalayan eski Başkan Donald Trump görevdeki ilk yılında Ramazan etkinliğine evsahipliği yapmamıştı.

Trump, 2018 ve 2019 yılında, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden diplomatları Beyaz Saray’da iftarda ağırlamış; ancak Amerika’daki Müslüman kuruluşlar ve Kongre üyeleri konuk listesinde yer almamıştı. O dönem Amerika’daki Müslüman gruplar davet edilmiş olsalardı daveti geri çevireceklerini belirtmişti.

Bazı Amerikalı Müslümanlar, Gazze’de İsrail ve Hamas arasında çatışmaların tırmandığı bir dönemde, Biden’ın 2021 yılı Mayıs ayındaki Ramazan Bayramı kutlamaları etkinliklerini de boykot etmişti. Birleşmiş Milletler’e göre o yılki çatışmalarda 260’tan fazla Filistinli hayatını kaybetmişti.

Hamas’ın İsrail’de 1200 kişiyi öldürdüğü ve 240’tan fazla kişiyi rehin aldığı 7 Ekim’deki saldırıya karşılık olarak İsrail’in Gazze’de başlattığı askeri operasyonda ise 31 binden fazla Filistinli öldü.

Amerikalı Müslümanlar, Araplar ve Biden’ın Demokrat tabanında hissedilen öfke düzeyi de katlanarak artıyor.

Ocak ayında Biden yönetiminin tutumunu protesto etmek amacıyla görevinden istifa eden Eğitim Bakanlığı eski politika danışmanı Filistin kökenli Amerikalı Tariq Habash, yönetimde görev yapanların bazıları da dahil olmak üzere Müslüman topluluğun bu yıl Beyaz Saray’da yapılacak bir Ramazan etkinliğini, “gerçeklerden koparma/manipülasyon” olarak göreceğini söylüyor.

VOA’ya konuşan Habash, “Bir yandan dayanışma ve anlayış göstermeye çalışıp diğer yandan sivilleri ayrım gözetmeden bombalamaya ve öldürmeye niyetli aşırıcı bir hükümete sınırsız miktarda silah ve askeri kaynak sağlayamazsınız” dedi.

Beyaz Saray Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Arap ve Müslüman Amerikalılar’la aktif şekilde diyalog ve temasta olduğunu belirtiyor. Müslüman topluluk içinde bazıları ise yönetim yetkilileriyle biraraya gelmeyi reddetti.

Begüm Dönmez Ersöz, Farhat Pouladi, Anita Powell ve Sayed Aziz Rahman habere katkıda bulunmuştur.

VOA tarafından geçilen Amerikalı Müslüman gruplar Beyaz Saray Ramazan etkinliğini boykot etmeyi planlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerikalı Müslüman gruplar Beyaz Saray Ramazan etkinliğini boykot etmeyi planlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerikalı Müslüman gruplar Beyaz Saray Ramazan etkinliğini boykot etmeyi planlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.