Amerika’da Süper Salı’ya geri sayım başladı

Amerika’da Süper Salı’ya geri sayım başladı

ABONE OL
15:53 - 03/03/2024 15:53
Amerika’da Süper Salı’ya geri sayım başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerika’da ön seçim sürecinin en kritik günü önümüzdeki Salı günü yaşanacak. 15 eyalet ve Amerika Samoası’nda sandık başına gidileceği gün Süper Salı olarak adlandırılıyor.

Demokrat ve Cumhuriyetçi başkan adaylığı yarışında ezici bir üstünlüğe sahip olan Başkan Joe Biden ve Donald Trump, partilerinin yeniden adayı olma yönünde ilerlerken, en fazla delegenin oy kullanacağı seçim gününde sandıklar Alaska ve California’dan Virginia ve Vermont’a kadar uzanacak.

Trump süreci domine etmeye devam edecek mi?

Başkanlık ön seçimleri şu ana kadar Trump’ı devirmek isteyen Cumhuriyetçiler açısından tam bir hayal kırıklığı olarak yorumlanıyor.

Eski başkan Trump yarışı domine ediyor. Yarıştaki tek rakibi, başkanlığı döneminde BM Büyükelçisi olan Nikki Haley.

Haley, 27 Şubat’ta Michigan’da yapılan ön seçimi 40 puandan fazla farkla kaybetti. İki kez vali seçildiği kendi eyaleti Güney Carolina’da bile yüzde 20 geride kaldı.

Yarışta Süper Salı’ya gidilirken Trump’ın ekibi, Haley’e adaylıktan çekilmesi için baskı yapıyor.

Haley ise kampanyasına devam ediyor ve Temmuz ayındaki Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi’ne kadar yarışta kalmak istediğini söylüyor. Haley’in bu ısrarı, Trump’ın hukuki sorunları nedeniyle resmen aday gösterilme konusunda delegelerin son dakika yaşayabileceği tereddütten kaynaklanıyor.

Eğitim düzeyi arttıkça Trump’a destek düşüyor

Trump’ın ön seçimde kazandığı zaferlere rağmen, öne çıkan durum üniversite mezunlarından aldığı oyların oranındaki düşüş.

APVoteCast, New Hampshire ve Güney Carolina ön seçimleri üniversite mezunlarının Trump yerine Haley’i seçtiğini ortaya koydu. Her iki eyalette de üniversiteden sonra yüksek lisansa giden seçmenlerin yaklaşık üçte ikisi eski Güney Carolina Valisi’ne oy verdi.

Güney Carolina’da Trump banliyöleri kazandı ancak küçük kasabalar ve kırsal bölgelerdeki hakimiyetiyle aynı büyüklükte değildi. Salı gününün en büyük sorularından biri Trump’ın bu kırılmayı onarmaya başlayıp başlayamayacağı. Üniversite mezunları ve onların kümelendiği banliyölerdeki zayıflık, Trump’ın 2020’de Biden’a karşı kaybetme nedeni olarak görülüyor.

Biden siyasi bariyerlere rağmen ön seçimlerde partisinde kaybetmedi

Biden, kamuoyu yoklamalarında kendisini aşağı çeken birçok siyasi sorunu olmasına rağmen şu ana kadarki ön seçimleri açık ara önde göğüsledi.

Gazze’deki savaş sırasında İsrail’i desteklemesi en büyük seçim zorluklarından birini ortaya çıkardı. Michigan bu eyaletlerden biri oldu.

Michigan’da 100 binden fazla Demokrat “kararsız” şeklinde oy kullandı.

Ön seçimin yapılacağı eyaletler arasında ülkenin en büyük eyaletleri California ve Teksas da var.

5 Mart’taki ön seçimi kazanan Cumhuriyetçi Parti’nin toplam delege sayısının yüzde 36’sıyla ödüllendirilecek.

Ön seçimlerin sonunda bu yılın yaz mevsiminde her iki parti de en fazla delegeye sahip ismi adayı olarak belirleyecek.

Cumhuriyetçiler kurultaylarını Milwaukee, Wisconsin, Demokratlar ise Chicago’da yapacak.

Seçimler de 5 Kasım 2024’te yapılacak.

VOA tarafından geçilen Amerika’da Süper Salı’ya geri sayım başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerika’da Süper Salı’ya geri sayım başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerika’da Süper Salı’ya geri sayım başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.