Amerika’da haftada 4 gün çalışma tartışılıyor

Amerika’da haftada 4 gün çalışma tartışılıyor

ABONE OL
13:57 - 16/03/2024 13:57
Amerika’da haftada 4 gün çalışma tartışılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bağımsız Senatör Bernie Sanders, ABD’nin haftada 32 saatlik çalışma ilkesini benimsemesini istiyor. İşçiler ve şirketler bundan faydalanabilir mi? ABD için dört iş günü mümkün mü?

Haftada 40 saat çalışma ABD’de 80 yılı aşkın bir süredir standart. Bazı Kongre üyeleriyse Avrupa’da bir süredir devam eden tartışmayı ABD’ye taşıdı ve fazladan bir gün izin gündeme geldi.

Vermont’tan bağımsız sol Senatör Bernie Sanders, haftalık çalışma süresini 32 saate indirecek bir yasa tasarısı sundu.

Otomasyon, robot teknolojisi ve yapay zekadaki ilerlemeler göz önüne alındığında Sanders, ABD’li şirketlerin çalışanlarına ücret ve sosyal haklarda kesinti yapmadan daha fazla izin verebilecek güçte olduğunu söylüyor.

Eleştirmenlerse, daha kısa bir haftanın birçok şirketi ek işçi almaya veya üretkenliği kaybetmeye neden olabileceğini savunuyor.

Sanders’ın teklifi ne işe yarayacak?

Sanders’ın Çarşamba günü Senato’ya sunduğu tasarıda ayrıca işverenlerin, işçilerinin ücret ve sosyal yardımlarını, kayıp çalışma saatlerine uyacak şekilde azaltmaları yasaklanacak.

Bu, şu anda pazartesiden cumaya günde sekiz saat çalışan kişilerin hafta sonlarına fazladan bir gün ekleyebileceği anlamına geliyor. Fazla mesaiye hak kazanan işçilere haftada 32 saati aşan çalışmalar için ek ücret ödenecek.

Sanders, önerisinde çalışma süresi kesintilerinin dört yıl içinde aşamalı olarak uygulanacağını söyledi.

Daha kısa bir çalışma haftası çalışanları ve verimliliği nasıl etkiler?

Kısa bir süre önce 32 saatlik çalışma haftasını kabul eden İngiliz şirketleri üzerinde yapılan bir araştırmada, çalışanların işe daha az stresli ve daha odaklı geldikleri, gelirlerinin ise sabit kaldığı veya arttığı sonucuna vardı.

2022 yılında, üniversite araştırmacılarından oluşan bir ekip ve kar amacı gütmeyen 4 Day Week Global, 61 şirketten ücretlerde kesinti yapmadan altı ay boyunca çalışma saatlerini azaltmalarını istedi. Daha sonra, 2 bin 900 çalışanın %71’i daha az tükenmişlik yaşadıklarını ve neredeyse yarısı işlerinden daha memnun olduklarını bildirdi.

Ayrıca, katılımcı şirketlerin 24’ü önceki altı ayda yüzde 34’ün üzerinde gelir artışı bildirdi. Yaklaşık 24 kurum ise daha küçük bir artış gördü.

Çalışanların çoğunluğu deneme boyunca üretkenliklerinde bir artış kaydetti.

Eleştirmenler, çalışanların zamanlarının çoğunu bilgisayar başında veya toplantılarda geçirdiği şirketler için 32 saatlik bir çalışma haftasının işe yarayabileceğini, ancak montaj hatlarını çalışır durumda tutmak için uygulamalı işçilere ihtiyaç duyan üretim tesislerindeki üretim için felaket olabileceğini söylüyor.

Kurumsal insan kaynakları yetkililerini temsil eden İK Politika Derneği’nden Roger King, Senato komitesine “Bunlar sonuçları olan kavramlar ve birçok sektörde işe yaramıyor” dedi.

Washington’da tepki ne oldu?

Cumhuriyetçilerin ve muhtemelen bazı Demokratların ciddi muhalefetiyle Sanders’ın teklifinin Senato’da çok ileri gitmesi beklenmiyor.

Louisiana’dan GOP Senatörü Bill Cassidy, işçilere daha az saat için aynı ücreti ödemenin, işverenleri daha fazla işçi çalıştırmanın maliyetini tüketicilere aktarmaya zorlayacağını söyledi.

1938’de Başkan Franklin D. Roosevelt tarafından imzalanan Adil Çalışma Standartları Yasası, çocuk işçiliğini kısıtlıyor ve çalışma haftasını 44 saatle sınırlamayı da içeren diğer işyeri korumalarını dayatıyordu. Yasa iki yıl sonra haftada 40 saat çalışacak şekilde değiştirildi.

Cornell Üniversitesi Endüstri ve Çalışma İlişkileri Okulu’ndan çalışma tarihçisi Tejasvi Nagaraja, çığır açan yasanın, ABD’de çok sayıda aşırı çalışan insanı korumaya yönelik yüzyıllık işçi sendikası çabalarının ardından geldiğini söyledi.

1830’larda kömür madencileri ve tekstil işçileri iş günlerinin 14 saate kadar çıkarılmasına karşı çıkmaya başladı. İç Savaş’tan sonra köleliğin kaldırılması ABD’nin işçi haklarına yeniden bakmalarına neden oldu. Sendikalar, “Sekiz saat çalışmak için, sekiz saat dinlenme için, sekiz saat ne istersen”sloganı etrafında toplandı.

Federal hükümet çalışma süresini sınırlamaya yönelik geçici adımlar attı. 1869’da Başkan Ulysses S. Grant, hükümet çalışanları için sekiz saatlik işgünü emrini verdi. 1916’da Kongre demiryolu işçileri için de aynısını zorunlu kıldı.

Diğer reformlar özel sektörden geldi. 1926’da Henry Ford, Kongre’nin bunu zorunlu kılmasından önce otomobil montaj işçileri için haftada 40 saatlik çalışma saatini benimsedi.

Ford, “İşçiler için boş zamanın ya kayıp zaman ya da sınıf ayrıcalığı olduğu fikrinden kendimizi kurtarmanın tam zamanı” ifadelerini kullanmıştı.

VOA tarafından geçilen Amerika’da haftada 4 gün çalışma tartışılıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerika’da haftada 4 gün çalışma tartışılıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerika’da haftada 4 gün çalışma tartışılıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.