Almanya’ya yoksulluk uyarısı

Almanya’ya yoksulluk uyarısı

ABONE OL
14:51 - 21/03/2024 14:51
Almanya’ya yoksulluk uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya, sağlam ekonomisi, rekor üstüne rekor kıran dış ticareti ve güçlü orta ölçekli işletmeleriyle yıllar boyunca Avrupa Birliği’nin lokomotifi, dünyanın da en önemli ekonomilerinden biri olarak biliniyordu.

Ancak pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı Almanya’da da ekonominin yalpalamasına neden oldu.

Enflasyon, gıda ve enerji fiyatlarındaki artış 2022 ve 2023 yıllarına damga vurdu; bunun çarpıcı bir etkisi yoksulluğun giderek artması oldu.

Son verilere göre, halkın yüzde 17’si yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürüyor. Sendikalar, sol muhalefet partileri ve sosyal yardım kuruluşları durumun giderek kötüleştiğini ve hükümetin buna seyirci kaldığını dile getirirken, Avrupa Konseyi de yayınladığı bir raporda, Almanya’da yoksulluğun orantısız arttığını vurguladı.

Alman hükümetinin yoksulluğa karşı daha fazla çaba göstermesi gerektiği belirtilen raporda, hükümetin sosyal yardım sistemini iyileştirme ve işsizlere daha fazla eğitim fırsatı sunma gibi adımlarının doğru yönde olduğu, ancak artan eşitsizlikle mücadelede daha fazla çaba gerektiğini vurgulandı. Raporda, özellikle emekli ve çocuk yoksulluğu ile uygun fiyatlı konut sıkıntısı gibi konularda acil önlemler alınması gerektiği üzerinde duruldu.

Almanya’da yoksulluk oranı yüzde 17 ile rekor seviyede

Almanya Federal İstatistik Kurumu’nun verileri, yoksulluk oranının iki Almanya’nın birleştiği 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor.

Buna göre 84 milyon nüfusa sahip ülkedeki yoksul oranı yüzde 16,9’la rekor seviyede. Bu da yaklaşık 84 milyon insanın yaşadığı Almanya’da 14 milyon kişiye tekabül ediyor. Almanya’da yalnız yaşayan bir kişi için yılda 15 bin Euro, iki çocuklu bir çift içinse 31 bin 500 Euro yoksulluk sınırı sayılıyor. Sosyal yardım kurumlarının gözlemlerine göre, işsizlerin yanı sıra yoksulluktan en çok , tek başına çocuk yetiştirenler, çok çocuklu aileler ve emekliler muzdarip.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü emekliler açısından dramatik bir kriz yaşandığına dikkat çekerek, yoksulluk sorunundan en çok etkilenenlerin emekliler olduğunu öne süren bir değerlendirme yaptı.

Almanya Çalışma Bakanlığı da, yoksulluk sınırı olarak tanımlanan 1300 Euro’nun altında maaş alan emekli sayısının 12,4 milyon olduğunu, bu sayının tüm emeklilerin yüzde 66,6’sını oluşturduğunu açıkladı. Ayrıca 10,1 milyon emeklinin de 1100 Euro’nun altında emekli maaşı aldığı bildirildi.

Yaşlılık dönemimde yoksulluk riskleri çok daha yüksek bir grup ise göçmenler. Almanya’daki yabancı işçi emeklileri ile Alman emeklilerin maaş durumları üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, 1960’lı yılların başında Almanya’ya “misafir işçi” olarak gelen ilk kuşak Türk göçmenler, kendi yaşlarındaki Almanlar’a kıyasla daha düşük emekli maaşı alıyor.

Alman emekliler ortalama 1111 Euro maaş alırken, 1960’larda benzer koşullarda çalışan Türk işçi emeklilerinin maaşı ise 834 Euro. Bunun da başlıca nedeni, Türk göçmenlerin daha az vasıflı olmalarından ötürü Alman meslektaşlarından ortalama olarak daha az kazanmış olmaları. Türk göçmenlerin 1960’lı yıllardan itibaren yoğun olarak çalıştıkları çelik ve kimya sektörü ile maden ocakları 1980’li yıllar sonrasında büyük oranda kapanmış, iki Almanya’nın birleşmesi sonrasında ise yabancı kökenliler arasında işsizlerin sayısında patlama yaşanmıştı.

Almanya’daki emekliler açısından yaşanan bir diğer dengesizlik ise, emeklilik döneminde ödenen net maaş oranı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) verilerine göre Almanya’daki emekli maaşı, net maaşın yüzde 53’üne denk geliyor. Lüksemburg’da bu oran yüzde 88,7 iken Danimarka’da yüzde 84, İtalya’da yüzde 81,7 ve Fransa’da yüzde 74.

Emekli maaşlarına yüzde 4,57 artış

Artan tepkilere cevap veren Alman hükümeti, emekli maaşlarına 1 Temmuz’dan itibaren enflasyon oranının da üzerinde yüzde 4,57 oranında maaş artışı yapılacağını duyurdu.

Zamdan yaklaşık 21 milyon emekli faydalanacak. Almanya’da enflasyon 2022’de yüzde 10’u aştıktan sonra yüzde 2,5’e geriledi. Bu zam oranına göre bin Euro alan bir emeklinin maaşı 45,70 Euro artacak.

VOA tarafından geçilen Avrupa Komisyonu’ndan Almanya’ya yoksulluk uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avrupa Komisyonu’ndan Almanya’ya yoksulluk uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avrupa Komisyonu’ndan Almanya’ya yoksulluk uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.