Almanya’da Koronavirüs Pandemi ve Aşı Sürecinde Son Durum

Almanya’da Koronavirüs Pandemi ve Aşı Sürecinde Son Durum

ABONE OL
22:17 - 18/02/2021 22:17
Almanya’da Koronavirüs Pandemi ve Aşı Sürecinde Son Durum
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Robert-Koch Enstitüsü’nün verdiği son rakamlara göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) karşı geliştiren ilk doz aşı olanların sayısı 2 milyon 894 bin 128 kişi oldu.

Almanya’da 27 aralıkta başlayan Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) karşı geliştiren her iki doz aşı olanların sayısı ise, 1 milyon 525 bin 943 olurken, böylece toplamda kullanılan aşı miktarı 4, 5 milyona yaklaştı.

Almanya’da Aralık ayının sonunda yaşlı bakım merkezlerinde kalanlar ile sağlık personeline yapılmaya başlanan aşı sürecinin ağır işlediğine dair toplumun değişik kesimlerinden gelen yoğun tepkiler ise hala devam ediyor.

Almanya’da Pfizer/BioNTech aşısının dışında Moderna ve AstraZeneca aşıları da kullanılıyor.  Özel isteğe bağlı olan aşı konusunda, Astra Zeneca aşısının yan etkileri olduğu konusunda eleştiri iddiaları da hızla yükseliyor. Almanya’da ilk koronavirüs aşısı 101 yaşındaki bir kadına yapılmıştı.

Hamburg Eyaletinde aşılananların sayısı 69 bin 666 kişi

Hamburg’da aşılama süreci ise hızla devam ediyor. Hamburg’da dün (17 Şubat Çarşamba günü) sağlık sektörü çalışanlardan olan Ali Akdemir ve Nuri Özcan da ikinci doz aşılarını oldu.

Uzun yıllardır Asklepios West Klinikum hastanesinde çalışan Akdemir ve Özcan aşı ikinci doz aşı olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Ali Akdemir ve Nuri Özcan, hastahanede çalıştıklarından dolayı risk altında olduklarını belirterek “Bu anlamda biz sağlıkçıların öncelikli aşı olması bir zorunluluktu. Yaşanan koronavirüs pandemi süreci insanlığı zor bir sürece soktu.  Bu baş belası virüsten bir an önce kurtulmalıyız” dediler.

ALMANYA’DA PANDEMİ SÜRECİNDEKİ SON GELİŞMELER

– Almanya’da Kovid 19 salgın nedeniyle 16 Aralık’tan beri devam eden önlem ve yasaklar bazı istisnalar dışında 7 Mart tarihine kadar uzatıldı.

– Almanya’da, bazı vatandaşların Moderna ya da Pfizer-BioNTech aşısı yerine AstraZeneca aşısını olma karşısında isteksizlik sergilemesinin kaygı verici olduğu belirtildi.

Almanya Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Onaylı AstraZeneca aşısı ikinci sınıf bir aşı değildir. Bu aşı iyi etkinlik gösteriyor ve aşıyı olanlar tarafından iyi tolere ediliyor” denildi.

Almanya’da sadece 65 yaş altındakilere yapılan AstraZeneca aşısına yönelik tereddüt, kimilerinde aşıyı olduktan sonra ateş ve baş ağrısı gibi yan etkiler oluştuğu haberlerinin çıkmasıyla birlikte daha da güçlendi.

Yetkililer, bu gibi yan etkilerin aşı olduktan sonra normal olduğunu, bunların, insan bedeninin bağışıklık sisteminin aşıya yanıt verdiğinin göstergesi olduğunu ve belirtilerin birkaç gün içinde geçmesi gerektiğini söylüyor.

– Almanya’da son günlerde vaka sayısı hızla düşüyor.  Robert-Koch Enstitüsü’nün verdiği son rakamlara göre, Almanya’da vaka sayısı 7.500, can kaybı 560.

– Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülkede mutasyona uğramış yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantlarının ülkede hızla yayıldığı uyarısında bulundu.

– Avusturya Tirol sınır bölgesinde yapılan sıkı kontroller yüzünden 8.500 kişi geri çevrildi.

– BioNTech şirketinin kurucularından Özlem Türeci’nin eşi Uğur Şahin, “Virüsün gelecek 10 sene için bir sorun oluşturacağı ve bizimle kalacağı açık” dedi.

PANDEMİDEN KURTULUŞUN REÇETESİ AŞI

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinden kurtuluş için aşının önemine vurgu yapan gazeteci ve sağlıkçı kimliğiyle tanınan Hamburg Türk Basın Birliği (HTBB) üyesi Ali Akdemir, “Bende 2 doz aşımı dün oldum.  Dünya genelinde milyonlarca insan yakında yeni tip koronavirüse karşı aşı olmayı umuyor. Ancak birçok kişinin aşı konusunda çekinceleri de var. İnsanlar bir yandan koronavirüsten korunmak isterken, diğer yandan aşının yan etkilerinden çekiniyorlar. Bu kişiler aşı adaylarının hızlı geliştirilmiş olmasından dolayı güvenilir olup olmadığı ve yan etkilerin yeterince araştırıp araştırılmadığı konusunda tereddütlüler ve kafalarında soru işaretleri var. Aşı insanları ne kadar süre koruyacak? Aşının mutasyonlara karşı etkileri nasıl olacak? Bu ve benzeri türden sorulara insanlar cevap arıyor.  Bu tür soruları anlamak mümkün? Ama Koronavirüsü salt komple teorileriyle açıklamaya çalışmak ve aşıların içine çip koyarak, bizleri teslim almak istiyorlar türünden tezleri doğrusu anlamak mümkün değil! Bu tarz yaklaşımlar insanların bu koronavirüs’ten kurtuluşları için çok önemli olan aşılama sürecinin önüne bariyer koyma olarak değerlendiriyorum.” dedi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.