Almanya’da Gelecek Yıl Resesyon Bekleniyor

Almanya’da Gelecek Yıl Resesyon Bekleniyor

ABONE OL
22:43 - 26/09/2022 22:43
Almanya’da Gelecek Yıl Resesyon Bekleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dünya ekonomisi Ukrayna’daki savaş nedeniyle çok kritik bir dönemeçten geçiyor. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın yedinci ayında, küresel ekonomi krize doğru sürükleniyor.

OECD, 2023’te Avrupa Birliği’nde (AB) rekor seviyede enflasyon ve birliğin motoru konumundaki Almanya’da resesyon beklediğini açıkladı. Örgüt, rekor enflasyon, satın alma gücü kaybı ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşıyla enerji fiyatlarındaki yüksek artış yüzünden Almanya başta olmak üzere çok sayıda ülkeyi etkileyecek resesyon dalgası nedeniyle, 2023 yılı için büyüme beklentisini yüzde 2,8’den yüzde 2,2’ye çekti.

OECD’ye göre, Almanya ve diğer ülkeler savaşın bedelini öderken, bu durum 2023 yılında daha fazla hissedilecek. Adı açık bir şekilde artık resesyon olarak tanımlanan dalgadan en sert etkilenen ülkelerden biri de Almanya olacak.

Nitekim Euro Bölgesi ekonomisi için 2022 büyüme tahminini yüzde 3,6’dan yüzde 3,1’e çeken OECD, Almanya için büyüme beklentisini yüzde 1,9’dan yüzde 1,2’ye çekerken, Alman ekonomisinin yüzde 0,7 daralacağını öngördü.

Örgüt büyüme beklentisini AB’nin diğer güçlü ülkeleri Fransa için yüzde 2,8’den 2,6’ya ve İtalya için yüzde 4,3’ten yüzde 3,4’e çekti. ABD ekonomisi için 2022 büyüme beklentisini yüzde 2,5’ten 1,5’e çeken OECD, 2023 büyüme beklentisini de yüzde 1,2’den yüzde 0,5’e düşürdü.

Alman ekonomisi savaş nedeniyle 60 milyar Euro kayba uğradı

Almanya Merkez Bankası Bundesbank da enerji krizi nedeniyle Alman ekonomisinin resesyona girdiğine ilişkin işaretlerin giderek arttığını ve enflasyonun gelecek aylarda çift hanelere ulaşabileceğini açıklamıştı.

Aynı şekilde Almanya’nın en saygın ekonomi enstitülerinden Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), önümüzdeki yıl için ekonomik beklentilerini keskin şekilde düşürmüş ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle tırmanan enerji fiyatlarının ekonomide daralmaya yol açacağı tahminini yapmıştı.

IfW Almanya ekonomisinin 2023’te yüzde 0,7 daralacağını öngörürken, bu yıl için enflasyon beklentisini de yüzde 7,4’ten yüzde 8’e çıkardı. Almanya’da, Temmuz ayında yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükselişle Ağustos’ta yeniden yüzde 7,9’a çıkarak 1974’ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Hafta sonunda bir açıklama yapan Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, farklı ülkelerden enerji satın alınması nedeniyle Alman ekonomisinin bu yıl yaklaşık 60 milyar Euro kaybedeceğini söyledi. Habeck önümüzdeki yıl, Rusya’dan doğalgaz akışının hiç olmaması durumunda rakamın 100 milyar Euro’ya çıkacağını dile getirdi.

Bu arada yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla hesap edilen Alman İş Ortamı Güven Endeksi, 84,3 puana gerileyerek 2020 yılı Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Piyasa beklentisi endeksin 87 puana inmesi yönündeydi. Görünümün bütün sektörlerde kötü olduğu, inşaat sektörünün geleceğine ilişkin beklentilerde ise daha fazla kötüleşme görüldüğü belirtildi.

VOA tarafından geçilen Almanya’da Gelecek Yıl Resesyon Bekleniyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya’da Gelecek Yıl Resesyon Bekleniyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya’da Gelecek Yıl Resesyon Bekleniyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.