Almanya’da esrar kullanımı artık serbest  

Almanya’da esrar kullanımı artık serbest  

ABONE OL
00:44 - 01/04/2024 00:44
Almanya’da esrar kullanımı artık serbest  
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da 18 yaşından büyüklerin esrar yetiştirmesi, bulundurması ve tüketimini serbest bırakan yasa bugünden başlamak üzere yürürlüğe girdi.

Yıllarca üzerinde tartışılan, son olarak Federal Meclis ve Federal Konsey tarafından kabul edildikten sonra, Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’den de onay alarak imzalanan yasa, başlangıçta planlandığı kadar ileri gitmese de mevcut Alman uyuşturucu politikasını değiştiriyor. Esrar artık uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılmış durumda.

Yasanın çıkmasında belirleyici olan Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’a göre amaç, esrarın karaborsadan kaybolmasını ve tüketicilerin daha kaliteli ve katkısız esrara ulaşmasını sağlamak.

Esrarın serbest bırakılmasıyla uyuşturucu tedariki suçlarının da azalacağı tahmin ediliyor.

Yasayla 18 yaşından büyüklerin yanlarında ya da evlerinde 25 grama kadar esrar bulundurmasına izin verilecek. İsteyenler kişisel tüketim için evlerinde, çocuk ve gençlerin erişemeyeceği bir şekilde en fazla üç adet kenevir bitkisi yetiştirebilecek.

Esrar dernekleri kurulacak

1 Temmuz’dan itibaren ise en fazla 500 üyeye sahip olacak “kenevir kulüpleri” adı verilen dernekler kenevir yetiştirebilecek ve dernek üyelerine esrar tedarik edebilecek.

Bir üye, bu dernekten günde en fazla 25, ayda ise en fazla 50 gram esrar satın alabilecek.

Okul, kreş, çocuk oyun parkları ve spor salonlarına 200 metre mesafede esrar kullanımına izin verilmeyecek.

18 yaşın altındakilerin yanında da esrar tüketimi yasak olacak.

Serbest bırakılması eleştiriliyor

Başta muhafazakâr politikacılar ve polis sendikaları olmak üzere, esrarın serbest bırakılması ile kullanımının teşvik edildiğini savunarak eleştirenler de var.

Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Armin Schuster, “Bu yasa uyuşturucuyla mücadele kontrolünün tamamen kaybedilmesiyle bağlantılı olacak” dedi.

Esrara izin verilmesine sert tepki gösteren Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, partisinin 2025’te iktidara gelmesi durumunda yasayı iptal edeceğini açıkladı.

Baden-Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanı Thomas Strobl, esrarın yasallaşmasının ardından, özellikle sınır bölgelerinde “esrar turizmi” başlayacağını, esrar tüketiminin Fransa’da yasadışı olması nedeniyle Fransız vatandaşlarının Almanya’ya gelebilecekleri endişesini dile getirdi.

Alman Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt, esrar tüketiminin, gençlerin sağlıklı gelişimleri açısından büyük riskleri de beraberinde getirdiğini söyledi.

Reinhardt, beynin gelişim sürecinin 25 yaşına kadar tamamlanmadığını ve 18 yaşından itibaren esrar kullanmanın beyne zarar vereceğini ifade etti ve yasanın iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Almanya’da en az 7 milyon kişinin düzenli olarak esrar kullandığı tahmin ediliyor.

Esrar, hastalar için 2017 yılından bu yana serbest

Kanun değişikliği, Almanya’yı Malta ve Lüksemburg’dan sonra esrarı kişisel kullanım için yasallaştıran üçüncü Avrupa Birliği ülkesi yaptı.

Almanya’da bazı hastalar için esrar kullanımına medikal olarak izin veriliyordu. Ayrıca birçok tıbbi üründe de esrar kullanılıyor.

Eski Başbakan Angela Merkel döneminde 2017 yılında federal hükümet, esrarın ağır hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermişti.

Bu düzenlemeyle, başka hiçbir tedavinin sonuç vermediği aşırı ağrıları olan hastalar doktor reçetesi ile eczaneden esrar temin edebiliyor; masrafları da Sağlık Bakanlığı üstleniyor.

Çok sayıda tıp uzmanına göre, esrar içmek ya da kenevirli tabletler kullanmak kanser, AIDS, Parkinson ve sinir sistemi hastalığı olan MS gibi hastalıklarda olumlu etki yapıyor ve ağrıları dindiriyor.

VOA tarafından geçilen Almanya’da esrar kullanımı artık serbest   haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya’da esrar kullanımı artık serbest   haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya’da esrar kullanımı artık serbest   haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.