Almanya: BM Genel Sekreteri Alman hükümetinin güvenine sahip

Almanya: BM Genel Sekreteri Alman hükümetinin güvenine sahip

ABONE OL
16:11 - 26/10/2023 16:11
Almanya: BM Genel Sekreteri Alman hükümetinin güvenine sahip
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya hükümeti sözcüsü Steffen Hebestreit, Alman hükümetinin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e güven duyduğunu söyledi.

Hebestreit, bugün Berlin’de düzenlenen brifingde, “İsrail, Guteres’ten görevinden istifa etmesini istedi. Alman hükümeti Guterres’e güven duyuyor mu?” şeklindeki soruya, şu anda durumun çok gergin olduğunu ve bu tür istifa taleplerinin uygun olmadığı belirtti.

Bundan dolayı bu konuyla meşgul olmak istemediğini ifade eden Hebestreit, “Sizin somut sorunuza ilişkin de elbette BM Genel Sekreteri Alman hükümetinin güvenine sahiptir.” dedi.

Hebestreit, BM Genel Sekreteri Guterres’in sözlerini ise prensip olarak değerlendirmediğini kaydederek, “Biz yakın ve sarsılmaz bir şekilde İsrail’in yanındayız.” diye konuştu.

Ne olmuştu?

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, dün yaptığı açıklamada, Guterres’in, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamalardan dolayı kendisiyle görüşmesini iptal ettiğini vurgulamıştı.

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise Guterres’in BM’ye başkanlık etmeye uygun olmadığını savunmuş, Genel Sekreterini acil istifaya çağırmıştı.

Erdan, Guterres’in ifadelerini “teröre destek vermek” olarak nitelendirmişti.

Guterres: “Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor”

BM Genel Sekreteri Guterres, dün BM Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasında, Hamas’ın, 7 Ekim’de İsrail’de gerçekleştirdiği saldırıları kınayarak, şunları kaydetmişti:

“Ancak Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı.”

Guterres, Hamas’ın, İsraillilere yönelik saldırılarının “Filistin halkını toplu cezalandırmayı meşru kılamayacağını” belirterek, “Savaşların bile kuralları vardır.” demişti.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.